Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ
ΜΗΤΕΡΑ
Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
HYGEIA Hospital Tirana
Y-Logimed Α.Ε.
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Beatific® | Super-effective Anti-aging Skincare for Face - Eyes - Body
Κυτταρολογικό Εργαστήριο

Κυτταρολογικό Εργαστήριο

 • Κυτταρολογικό Εργαστήριο
Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά του είδους του στη χώρα μας, καθώς είναι απόλυτα εκσυγχρονισμένο και εξοπλισμένο με μηχανήματα ακριβείας, τελευταίας γενιάς.
Στο Εργαστήριο γίνεται όλο το εύρος των κυτταρολογικών εξετάσεων, που αφορούν σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση νεοπλασματικών και μη νεοπλασματικών παθήσεων.
 
Διευθύνεται από την κυτταρολόγο Χαριτίνη Αθ. Σάλλα,και το προσωπικό του διαθέτει μεγάλη εμπειρία και μετεκπαιδεύεται συστηματικά . Ερευνητικές εργασίες των ιατρών του Εργαστηρίου έχουν ανακοινωθεί σε Ελληνικά και Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια ή δημοσιευθεί σε Ελληνικά ή Ξένα Ιατρικά περιοδικά.


ΗΜΕΡΙΔΕΣ  

16/1/2016: "Η κυτταρολογία χθες, σήμερα αύριο. Από την Κλινική στην Μοριακή Κυτταρολογία"  

11/3/2017: "2η Ημερίδα Ζέβρες και Μονόκεροι στην Κυτταρολογία Ενδιαφέροντα Περιστατικά "  

 

ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το εξεταζόμενο υλικό αφορά σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου οργανισμού.

1. ΠΡΟΛΗΨΗ

Πρόληψη και κυτταρολογία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες, δεδομένου ότι η πλέον αποτελεσματική προληπτική εξέταση στην ιατρική είναι κυτταρολογική, το γνωστό τεστ Παπανικολάου.

 • Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα προστασίας της υγείας παγκοσμίως και εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
  Η κυτταρολογική εξέταση κολποτραχηλικών επιχρισμάτων κατά Παπανικολάου είναι από τις λίγες εξετάσεις που προλαμβάνουν την εμφάνιση κακοήθους νεοπλασίας, διότι ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, αλλά θεραπεύονται 100% όταν διαπιστωθούν έγκαιρα. Έτσι η θεραπευτική αντιμετώπιση των αλλοιώσεων αυτών αποτρέπει την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  Πολύ σημαντική επίσης είναι η ανίχνευση της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά και ενέχεται στην καρκινογένεση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

  Στο ΥΓΕΙΑ , το τεστ Παπανικολάου γίνεται κυρίως με τη μέθοδο της κυτταρολογίας υγρής φάσης (ThinPrep), η οποία θεωρείται διεθνώς ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση. Επί πλέον έχει το πλεονέκτημα ότι, σε περίπτωση διάγνωσης λοίμωξης από HPV, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας για τον προσδιορισμό του στελέχους του ιού (ογκογόνο ή μη στέλεχος και υψηλού ή χαμηλού κινδύνου, σε περίπτωση που ανιχνευθεί ογκογόνο στέλεχος). Με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε, επίσης να διαπιστώσουμε την παρουσία κοινής φλεγμονής (τραχηλίτιδας και κολπίτιδας) και διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών, όπως τριχομονάδες, μύκητες κλπ.

  Το ΥΓΕΙΑ προσφέρει το τεστ Παπανικολάου είτε ως εξέταση στο πλαίσιο του check-up είτε μεμονωμένα. Είναι μια εξέταση απλή, σύντομη (η λήψη υλικού διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά), ανώδυνη, ακίνδυνη, σχετικά μικρού κόστους και έχει σημαντική διαγνωστική ακρίβεια. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται σε όλο το γυναικείο πληθυσμό περιοδικά, δηλαδή κάθε 1-2 χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, ακόμα και σε μικρή ηλικία.
  Συνιστάται ο προγραμματισμός της εξέτασης να γίνεται περίπου 10-12 ημέρες πριν από την έναρξη της έμμηνου ρύσης, (κατά τη β ‘ φάση του κύκλου), να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις και η χρήση ταμπόν και ενδοκολπικών αλοιφών, καθώς και η σεξουαλική δραστηριότητα 48 ώρες πριν από τη λήψη.


2. ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Για τα περισσότερα κακοήθη νεοπλάσματα δεν είναι δυνατή η πρόληψη, επιδιώκεται όμως η έγκαιρη διάγνωση, ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες θεραπευτικής παρέμβασης και μεγαλύτερη η πιθανότητα μακράς επιβίωσης ή και ίασης. Ο ρόλος της κυτταρολογίας στην πρώιμη διάγνωση είναι πολύ σημαντικός, τόσο της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας (κυτταρολογική πτυέλων, ούρων κλπ), όσο και της κυτταρολογικής εκτίμησης υλικού που ελήφθη με παρακέντηση με λεπτή βελόνα (FNA)

A. ΨΗΛΑΦΗΤΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ
H μεγάλη προσφορά της κυτταρολογίας στην έγκαιρη διάγνωση, είναι η εισαγωγή και ευρεία εφαρμογή της παρακέντησης με λεπτή βελόνα ( Fine needle aspiration- FNA) ή αλλιώς κυτταρολογίας αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (Fine needle aspiration cytology -FNAC), ή βιοψίας αναρρόφησης με λεπτή βελόνα (Fine needle aspiration biopsy,- FNAB).

Η FNA είναι πολύ απλή, ανώδυνη και ταχύτατη μέθοδος διάγνωσης ψηλαφητών αλλοιώσεων, πχ μαστού, λεμφαδένων, σιελογόνων αδένων, μαλακών μορίων κλπ. Ό,τι είναι ψηλαφητό στο σώμα μας, του οποίου η φύση ή η αιτιολογία δεν είναι προφανής, πρέπει να παρακεντάται για κυτταρολογική διάγνωση. Όπως φαίνεται από το όνομά της, η FNA αποτελεί ένα είδος βιοψίας, λήψης δηλαδή διαγνωστικού υλικού από μία βλάβη, με κύριο σκοπό την απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα, αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη αλλοίωση. Με τον όρο «λεπτή βελόνα» εννοούμε την κοινή βελόνα των ενδομυϊκών ενέσεων (21 gauge) ή λεπτότερη σε αντίθεση με μεγαλύτερου εύρους βελόνες, με τις οποίες λαμβάνεται υλικό για ιστολογική εξέταση. Η διαδικασία της FNA είναι πολύ απλή. Αφού εντοπισθεί με την ψηλάφηση και ακινητοποιηθεί το υπό εξέταση ογκίδιο, εισάγεται η βελόνα στην αλλοίωση και με παλινδρομικές κινήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις αναρροφώνται κύτταρα από διάφορα σημεία της αλλοίωσης, ώστε το δείγμα να είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου της βλάβης. Το κυτταρικό υλικό, που αναρροφάται, επιστρώνεται σε πλακίδια, τα οποία χρωματίζονται με ταχεία χρώση,διάρκειας μικρότερης του ενός λεπτού, και είναι έτοιμα για μικροσκόπηση.

Η πρώτη εκτίμηση του δείγματος με την ταχεία χρώση επιτρέπει στην πλειονότητα των περιπτώσεων την άμεση διάγνωση ή, όπου κρίνεται απαραίτητο, τον προγραμματισμό συμπληρωματικών μεθόδων και την ανάλογη επεξεργασία και φύλαξη του υπολοίπου υλικού (πχ κυτταρικά έγκλειστα σε κύβο παραφίνης/cell block για ανοσοκυτταροχημεία, προγνωστικούς παράγοντες κλπ).
Είναι λοιπόν φανερό ότι η FNA είναι απλή, ταχεία και ανώδυνη. Δεν απαιτεί τοπική αναισθησία και η ενόχληση για τον ασθενή ισοδυναμεί με εκείνη μιας ενδομυϊκής ένεσης ή μιας αιμοληψίας. Δεν χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και αποτελεί εξέταση πρώτης διαγνωστικής προσέγγισης εξωτερικού ιατρείου.

Σε κέντρα με καλά οργανωμένο ιατρείο FNA, όπως το ΥΓΕΙΑ, η απάντηση στην πλειονότητα των περιπτώσεων δίνεται το αργότερο εντός 2 ημερών και ο κλινικός έχει την δυνατότητα, βάσει της κυτταρολογικής απάντησης, να προγραμματίσει χωρίς καθυστέρηση την περαιτέρω αντιμετώπιση του περιστατικού.

Πολύ σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η FNA μαστού, της οποίας η ευρεία εφαρμογή σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση και τη μαστογραφία συμβάλλει αποφασιστικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Ο ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε παρακέντηση ,σύμφωνα με τις διαδικασίες του ΥΓΕΙΑ ,υπογράφει το αντίστοιχο συναινετικό έντυπο..

Β.ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΟΡΓΑΝΩΝ
Αλλοιώσεις εν τω βάθει οργάνων, που δεν είναι προσιτά στην ψηλάφηση, όπως το ήπαρ, οι πνεύμονες ,το πάγκρεας κλπ, μπορούν να παρακεντηθούν υπό την καθοδήγηση απεικονιστικών μεθόδων, όπως αξονικού τομογράφου ή
υπερηχοτομογράφου (όπου η λήψη του υλικού γίνεται από εκπαιδευμένο απεικονιστή) ή ενδοσκοπικού υπερηχογράφου ( είτε EUS,όπου η λήψη γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο γαστρεντερολόγο είτε EBUS όπου η λήψη του υλικού γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο πνευμονολόγο). Στις περιπτώσεις αυτές παρίσταται κυτταρολόγος ο οποίος παραλαμβάνει και ελέγχει επί τόπου στο μικροσκόπιο με ταχεία χρώση την επάρκεια του υλικού,μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο τις περιπτώσεις που χρειάζεται να κληθεί ξανά ο ασθενής για επανάληψη της λήψης.(ROSE :RAPID ON SITE EVALUATION)

Επίσης, επισημαίνεται η πού σημαντική συμβολή της FNA στην παρακολούθηση των ασθενών, δηλ. στην διάγνωση τοπικών υποτροπών και απομεμακρυσμένων μεταστάσεων.

Συνοπτικά η FNA είναι η απλούστερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος προεγχειρητικής βιοψίας, η οποία στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου στον συγκεκριμένο τομέα κυτταρολόγου εμφανίζει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια χωρίς επιπλοκές στη πλειονότητα των περιπτώσεων. Επειδή είναι ατραυματική και δεν αφήνει ουλή, μπορεί να επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα για την παρακολούθηση αλλοιώσεων, πχ του μαστού.

 • Πτύελα, βρογχικές εκπλύσεις και βρογχική ψήκτρα για τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα καθώς και βρογχιολοκυψελιδική έκπλυση (bronchioloalveolar lavage) για τη διάγνωση διαμέσων παθήσεων του πνεύμονα.  
Οι κυτταρολογικές πτυέλων σε συνδυασμό με την ακτινογραφία θώρακος σε καπνιστές μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονος σε ποσοστό 80%,ανάλογα με την εντόπιση του όγκου και άλλους παράγοντες. Το πλεονέκτημα της κυτταρολογικής είναι η ικανότητά της να ανιχνεύει καρκινικά κύτταρα, πριν ακόμη ο όγκος γίνει ορατός στην ακτινογραφία ή την βρογχοσκόπηση.
  • BAL: ελάχιστος όγκος 5ml/προτιμητέος 50ml
  • Δείγματα με άφθονη βλέννη όπως πτύελα και βρογχικές εκπλύσεις διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου για 12-24 ώρες.
  • Συλλέγονται σε urobox τα πρώτα πρωινά πτύελα μετά από βαθειά απόχρεμψη και μονιμοποιούνται σε αλκοόλη 50ο .Συνιστάται να εξετάζονται δείγματα 3ημερών.
 • Ούρα αυτομάτως αποβαλλόμενα ή κατόπιν καθετηριασμού. Η κυτταρολογική εξέταση ανιχνεύει τον καρκίνο της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος (κυρίως της ουροδόχου κύστεως), που σε πολύ αρχόμενο στάδιο (καρκίνωμα in situ )είναι ασυμπτωματικός, και είναι δυνατόν να διαγνωστεί με κυτταρολογική ούρων.
  • Συλλέγονται τα δεύτερα πρωινά ούρα (με την προϋπόθεση ότι βρίσκονται στη κύστη τουλάχιστον 3-4 ώρες) σε urobox , σε ποσότητα περίπου 30ml ,και πρέπει να φθάσουν στο εργαστήριο εντός το πολύ 2 ωρών διαφορετικά διατηρούνται στη συντήρηση στο ψυγείο 1-2 ώρες. Απαιτούνται δείγματα 3 συνεχομένων ημερών.
   Επί πλέον στα ούρα, επί αιματουρίας, είναι δυνατόν με τη μελέτη της μορφολογίας των ερυθροκυττάρων να προσδιορισθεί η προέλευσή τους, αν είναι δηλαδή σπειραματικής ή μετασπειραματικής προέλευσης.
 • Πλευριτικό, περικαρδιακό, ασκιτικό και εγκεφαλονωτιαίο υγρό και υγρά που προέρχονται από κοιλότητες και κύστεις σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.
  *Συνιστώμενη ποσότητα και συντήρηση των υγρών χωρίς μονιμοποιητικό
  • Πλευριτικό , περικαρδιακό , ασκιτικό υγρό: μπορούν να διατηρηθούν στη συντήρηση του ψυγείου 24-48 ώρες.
   • Συνιστώμενη ποσότητα πλευριτικού :>75ml(ελάχιστο όριο 10ml με επιφύλαξη όσον αφορά στην ανίχνευση κακοήθειας).
   • Συνιστώμενη ποσότητα περικαρδιακού:>60ml.
   • Συνιστώμενη ποσότητα του ασκιτικού υγρού: >80ml.
  • Εγκεφαλονωτιαίο υγρό/ΕΝΥ: μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση του ψυγείου 1 -2 ώρες.
   • Συνιστώμενη ποσότητα ΕΝΥ: 2ml /ενήλικες και παιδιά,1 ml/ νεογνά.
*Οι συνιστώμενες ποσότητες σχετίζονται με αυξημένη ευαισθησία όσον αφορά στη διάγνωση κακοήθειας ,στηρίζονται σε σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα και σε ανάλυση μεγάλων σειρών περιστατικών.
 • Επιχρίσματα δερματικών βλαβών για τη διάγνωση ερπητικών και άλλων παθήσεων.
 • Έκκριμα θηλής μαστού.

3. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Σε όλο το φάσμα κυτταρολογικών υλικών εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες επιστημονικές τεχνικές, δηλαδή κυτταρολογία υγρής φάσης, κυτταροχημεία, ανοσοκυτταροχημεία, προσδιορισμός ορμονικών υποδοχέων και άλλων προγνωστικών δεικτών, ενώ σε συνεργασία με άλλα τμήματα του Νοσοκομείου (παθολογοανατομικό, μοριακή βιολογία) είναι δυνατή η εφαρμογή σε κυτταρολογικά υλικά in situ υβριδισμού με ανοσοφθορισμό για τον έλεγχο γονιδιακών μεταβολών (FISH), τυποποίηση του ιού HPV, κλπ.

Οι τεχνικές αυτές απαιτούν υψηλού επιπέδου τεχνολογικό εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση του ιατρικού και του τεχνολογικού προσωπικού και έχουν μεγάλη κλινική σημασία, διότι παρέχουν τη δυνατότητα ακριβέστερης διάγνωσης, πρόγνωσης και θεραπείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με νεοπλασματικούς όγκους.

 • Κυτταρολογία υγρής φάσης (ThinPrep): Η πιο σύγχρονη μέθοδος επεξεργασίας των κυτταρολογικών δειγμάτων, η κυτταρολογία υγρής φάσης (ThinPrep) εφαρμόζεται στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο. Η μέθοδος αυτή έχει αναγνωρισθεί διεθνώς, ότι συμβάλλει στην άνοδο της αξιοπιστίας των κυτταρολογικών εξετάσεων σε όλα τα κυτταρολογικά υλικά. Τα κύτταρα συλλέγονται σε φιαλίδιο με υγρό συντήρησης, το οποίο τοποθετείται σε ειδικό μηχάνημα και η επίστρωση των κυττάρων γίνεται αυτόματα σε μονοεπίπεδη στιβάδα. Το υπόλοιπο υλικό του φιαλιδίου είναι διαθέσιμο για εφαρμογή περαιτέρω διαγνωστικών τεχνικών, που θα χρειασθούν για αποσαφήνιση της διάγνωσης. Ιδιαίτερα για το τεστ Παπανικολάου, η μονοστιβαδωτή επίστρωση, απαλλαγμένη από στοιχεία αίματος και φλεγμονώδη κύτταρα ,αναδεικνύει την παρουσία στο δείγμα έστω και ελάχιστων παθολογικών κυττάρων, τα οποία πιθανώς θα διέλαθαν της προσοχής με τη συμβατική μέθοδο, με αποτέλεσμα την μείωση των ψευδώς αρνητικών απαντήσεων και την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας του τεστ Παπανικολάου. Επιπλέον το υλικό, που παραμένει στο φιαλίδιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπληρωματικές εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται επαναληπτική λήψη (π.χ. μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση και τυποποίηση του ιού HPV, όταν προκύπτει ένδειξη από το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου).
 • Κυτταροχημεία και ανοσοκυτταροχημεία για την ταυτοποίηση και ακριβή τυποποίηση νεοπλασμάτων.
 • Ανοσοκυτταροχημικός προσδιορισμός οιστρογονικών και προγεστερονικών υποδοχέων και έκφρασης ογκογονιδίου HER-2/neu σε FNA καρκίνου του μαστού.
 • Προσδιορισμός πυρηνικού βαθμού κακοήθειας

 4. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ)

Το Κυτταρολογικό Τμήμα είναι διαθέσιμο, σε όποιον το επιθυμεί, για επανεκτίμηση ήδη διαγνωσμένων πλακιδίων και συμβουλευτική γνωμάτευση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής ή άλλο εξουσιοδοτημένο άτομο θα πρέπει να προσκομίσει τα κατωτέρω:

 • Κυτταρολογικά πλακίδια (συμβατικής κυτταρολογίας , κυτταρολογίας υγρής φάσης, τομές του υλικού της μικροβιοψίας / cell block ,του εγκλεισμένου σε κύβο παραφίνης)
 • Πλακίδια ειδικών χρώσεων (κυτταροχημικών ή ανοσοκυτταροχημικών) εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί
 • Κύβο ή κύβους παραφίνης (υλικό cell block) προκειμένου να πραγματοποιήσουμε επιπλέον ειδικές χρώσεις, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο
 • Αντίγραφο της έκθεσης της κυτταρολογικής εξέτασης

Το υλικό που παραλαμβάνεται καταγράφεται λεπτομερώς σε ειδικό έντυπο (δανεισμός υλικού από άλλο νοσοκομείο).

Το υλικό θα επιστραφεί στον ασθενή μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το εργαστήριό μας. Τα πλακίδια των ειδικών χρώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο εργαστήριο του ΥΓΕΙΑ θα παραμείνουν στο αρχείο μας.

*Το υλικό και ιδιαίτερα τα κυτταρολογικά πλακίδια που είναι εύθραυστα θα πρέπει να συσκευαστούν με μεγάλη προσοχή, στις ειδικές ανθεκτικές θήκες που διαθέτουν συνήθως τα κυτταρολογικά εργαστήρια. Το υλικό δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος έως ότου το παραλάβουμε.

5. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Έμπειρο προσωπικό του Εργαστηρίου [εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες οι οποίοι πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 15189 (5.1.2 & 5.1.6)] επικοινωνεί με τους χρήστες των υπηρεσιών που παρέχει το Εργαστήριο, βάσει των παρακάτω κανόνων που έχει θεσπίσει η Επιτροπή των Κλινικών Εργαστηρίων του ΥΓΕΙΑ.

 • Η επιλογή των εξετάσεων γίνεται από τον Κλινικό – θεράποντα ιατρό κάθε ασθενούς.
 • Το εργαστήριο παρέχει κατάλληλες πληροφορίες για την αναγκαιότητα διενέργειας επιλεγμένων εξετάσεων απαραίτητων για τις θεραπευτικές επιλογές.
 • Δίνει συμπληρωματικές, ερμηνευτικές υποσημειώσεις για το αποτέλεσμα μιας εξέτασης.
 • Φροντίζει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα μιας συγκεκριμένης εξέτασης που αιτείται ο κλινικός ιατρός.
 • Δίνει οδηγίες για την προετοιμασία του ασθενούς και του δείγματος καθώς και για τους περιορισμούς μιας αιτούμενης εξέτασης.
 • Προτείνει την επιλογή υλικού και εξέτασης που θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα χρήσιμα για την διάγνωση και τη θεραπεία.
 • Το εργαστήριο ενημερώνει τους Κλινικούς – θεράποντες ιατρούς, για κάθε απόκλιση σύμφωνα με τα κριτήρια αποδοχής δειγμάτων, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει το αναλυτικό στάδιο της εξέτασης.
 • Το εργαστήριο δύναται να δώσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμότητα και τα κλινικά διαγνωστικά συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της εξέτασης. 
 • Επίσης προτείνει την διενέργεια επιπλέον δοκιμών/ εξετάσεων στο ίδιο δείγμα χρησιμοποιώντας διαφορετική μεθοδολογία με σκοπό την αποτελεσματική τεκμηρίωση του αποτελέσματος.

6. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ
Το Κυτταρολογικό Τμήμα μπορεί να δεχθεί κυτταρολογικά υλικά από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, αφού προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε να εξασφαλισθούν οι ενδεδειγμένες συνθήκες μεταφοράς των δειγμάτων.

Το κυτταρολογικό εργαστήριο δεν δέχεται:

 • Κυτταρολογικά υλικά χωρίς παραπεμπτικό, ενημερωτικό σημείωμα ιατρού ή κατάλληλη σήμανση (πχ δύο τουλάχιστον προσωπικά στοιχεία του ασθενούς :ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης ).
 • Πλακίδια ή κύβους παραφίνης (υλικό cell block),σπασμένα ή αλλοιωμένα ή χωρίς την αντίστοιχη κυτταρολογική έκθεση ,όταν πρόκειται για συμβουλευτική γνωμάτευση.
 • Πλακίδια ιστολογικών τομών, παρά μόνο προς σύγκριση με το υλικό της μικροβιοψίας (cell block )
 • Αίμα και παράγωγα αυτού 

Σημείωση: Το κυτταρολογικό εργαστήριο δεν δέχεται αίμα προς ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων.

7.ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ)

 • TEST PAP ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ: 5 
 • ΤΕST PAP ΥΓΡΑΣ ΦΑΣΕΩΣ:2 
 • ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΥΓΡΑ (ΕΚΤΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟΥ ΥΓΡΟΥ): 3 
 • ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ:2
 • ΒΡΟΓΧΙΟΛΟΚΥΨΕΛΙΔΙΚΗ ΕΚΠΛΥΣΗ(BAL): 3
 • ΥΛΙΚΟ ΨΗΚΤΡΑΣ : 3 
 • FNA ΕΠΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΟΡΓΑΝΩΝ*: 2-10 
 • ΑΝΟΣΟΚΥΤΤΑΡΟΧΗΜΙΚΟΣ/ΚΥΤΤΑΡΟΧΗΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: 5
 • ΒΡΟΓΧΙΚΕΣ ΕΚΠΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΨΗΚΤΡΑΣ ΒΡΟΓΧΟΥ: 2

*ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΠΑΝΙΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΟΣΟΚΥΤΤΑΡΟΧΗΜΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣ

8.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο συμμετέχει ενεργά στα Ογκολογικά Συμβούλια του Νοσοκομείου

 • Μαστού /Β. Κυριακίδου
 • Πεπτικού /Χ. Σάλλα
 • Γυναικολογικής Ογκολογίας /Α. Καπούλα

9.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Β΄ΓΝΩΜΗΣ
Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο συνεργάζεται με τα διεθνώς καταξιωμένα εργαστήρια :

 • MASSACHUSETS GENERAL HOSPITAL (HARVARD UNIVERSITY) και ιδιαιτέρως με τη διευθύντρια Prof. Martha Bishop Pitman.
 • WEILL CORNELL MEDICAL COLLEGE και ιδιαιτέρως με την Prof. Grace Yang.

Α΄Επίπεδο ΜΗΤΕΡΑ

Τηλέφωνα επικοινωνίας
ΥΓΕΙΑ
210 686 7458
ΜΗΤΕΡΑ
210 686 9834-811