HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Μεταμόσχευσης Μαλλιών

Το Τμήμα Μεταμόσχευσης Μαλλιών εξειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία της τριχόπτωσης αλλά και στην χειρουργική αποκατάσταση της σε άνδρες και γυναίκες και αποτελεί το πρώτο εξειδικευμένο Τμήμα σε ιδιωτικό Νοσοκομείο.

Η χειρουργική μεταμόσχευση μαλλιών είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τις πρωτοποριακές τεχνικές της Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακικής Μονάδας των Μαλλιών από τους εξειδικευμένους Δερματολόγους-Δερματοχειρουργούς του Τμήματος, σε συνεργασία με ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων όπου χρειάζεται, όπως Πλαστικό Χειρουργό.

Η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι γιατροί του Τμήματος εγγυάται ένα άρτιο, πετυχημένο και μόνιμο αποτέλεσμα.

Τι εννοούμε με τον όρο «τριχόπτωση»;

Ο φυσιολογικός αριθμός τριχών που χάνει κανείς καθημερινά είναι 50- 100. Η απώλεια τριχών πέραν του αριθμού αυτού θεωρείται παθολογική και συνηθίζεται να ορίζεται ως «τριχόπτωση».

Ποια είναι τα αίτια της τριχόπτωσης;

Οι παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη του τριχωτού της κεφαλής κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου είναι η κληρονομικότητα, η βαφή, η υπερβολική θερμότητα κατά στο στέγνωμα των μαλλιών, η χρήση ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης, παθήσεις θυρεοειδούς, οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, η λήψη φαρμάκων, η κακή διατροφή, το στρες.

Τι είναι η ανδρογενετική αλωπεκία;

Η ανδρογενετική αλωπεκία –κοινώς, φαλάκρα–προσβάλλει κυρίως τους άνδρες και δευτερευόντως τις γυναίκες. Συμβαίνει μόνο σε άτομα με γενετική προδιάθεση και έχει ορμονικό υπόστρωμα. Οφείλεται στην παραγωγή 5α-διυδροτεστοστερόνης από τεστοστερόνη, με τη μεσολάβηση του ενζύμου 5α-αναγωγάση.Η αύξηση της 5α-διυδροτεστοστερόνης στους τριχικούς θύλακες προκαλεί αναστολή του μεταβολισμού τους, με συνέπεια την τριχόπτωση.

Τι είναι μεταμόσχευση μαλλιών;

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μεταφορά υγιών τριχικών θυλάκων από μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε μια άλλη, η οποία εμφανίζει κάποιου βαθμού αραίωση.

Πώς επιλέγεται η περιοχή απ’ όπου λαμβάνονται οι θύλακες;

Η περιοχή απ’ όπου θα ληφθούν οι προς μεταμόσχευση θύλακες (δότρια περιοχή) είναι η περιοχή σταθερής τριχοφυΐας (1), η οποία αξιολογείται σε «καλή», «μέτρια ή κακή», ανάλογα με την έκταση, την πυκνότητα των τριχών που φέρει και την ελαστικότητα του δέρματος. Η σχέση μεταξύ δότριας (1)και λήπτριας περιοχής(3) είναι εκείνη που καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.

Μπορούν όλοι να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, γίνεται αντιληπτό ότι δεν πληρούν όλοι οι υποψήφιοι τις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη μεταμόσχευση μαλλιών. Στατιστικά, το ποσοστό αγγίζει το 20%, γεγονός που οφείλεται σε δυσανάλογα μεγάλη φαλακρή επιφάνεια, η οποία δεν δύναται να καλυφθεί από την υπάρχουσα δότρια περιοχή.

Η μεταμόσχευση μαλλιών αφορά και τις γυναίκες;

Φυσικά. Τα αποτελέσματα είναι άριστα και στα δύο φύλα.

Πώς θα είναι τα νέα μαλλιά μετά τη μεταμόσχευση;

Τα νέα μαλλιά δεν πέφτουν ποτέ και διατηρούν τις ιδιότητες που είχαν και στην αρχική τους θέση. Επίσης, όπως και τα υπόλοιπα μαλλιά, μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους περιποίηση (κόψιμο, λούσιμο, βαφή).

Είναι επώδυνη η διαδικασία της μεταμόσχευσης;

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη.

Πόσες τρίχες μπορούν να τοποθετηθούν σε μια συνεδρία;

Από 3.000 έως και 10.000 τρίχες, ανάλογα με την πυκνότητα της δότριας περιοχής και την έκταση της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση;

Η συνήθης διάρκεια είναι 3-9 ώρες.

Πότε μπορώ να επανέλθω στις καθημερινές δραστηριότητές μου μετά τη μεταμόσχευση;

Ήδη από την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού.

Υπάρχουν ορατά σημάδια ή ουλές μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Όχι. Εκεί έγκειται και η ικανότητα του εξειδικευμένου γιατρού να πραγματοποιεί αισθητική επέμβαση χωρίς να αφήνει σημάδια.

Είναι δυνατή η επέμβαση σε ασθενή που έχει υποβληθεί ξανά στο παρελθόν σε μεταμόσχευση μαλλιών;

Ναι, με την προϋπόθεση ότι εξακολουθεί να υπάρχει επαρκής δότρια περιοχή.

Ποια είναι η καλύτερη τεχνική για τη μεταμόσχευση μαλλιών;

Η επιλογή της καλύτερης τεχνικής εξατομικεύεται ανάλογα με τις δυνατότητες το στάδιο (πίνακας 1) αλλά και τις ανάγκες του εκάστοτε υποψήφιου, ενώ εναπόκειται στην κρίση και την εμπειρία του εξειδικευμένου γιατρού. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η σημασία της πρόβλεψης περαιτέρω αραίωσης σε περιοχές που κατά την επέμβαση δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

 

 

Τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUE (Follicular Unit Extraction) θεωρείται η πιο εξελιγμένη διαδικασία μεταφοράς μοσχευμάτων σταθερής τριχοφυΐας των τελευταίων χρόνων.. Με τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται μεμονωμένη εξαγωγή τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή και μεταφύτευση τους στη λήπτρια περιοχή. H FUE έχει χαρακτηριστεί επαναστατική καθώς σε σύγκριση με την τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Strip είναι λιγότερο επεμβατική και για το λόγο αυτό, έχει γίνει πρώτη επιλογή από τους ενδιαφερόμενους. Έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτέλεσμα με λιγότερο πόνο και μικρότερη διάρκεια θεραπείας και ανάρρωσης.

Η FUE πραγματοποιείται σε δύο βασικά στάδια:

  • Τα τριχοθυλάκια επιλέγονται και εξάγονται ένα προς ένα από το πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής με τη χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου ηλεκτρονικού εργαλείου με ιδιαίτερα μικρής διαμέτρου puntch. Τα εξαγμένα τριχοθυλάκια διατηρούνται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σε ειδικό διάλυμα που ενισχύει την ανάπτυξή τους μετά την τοποθέτηση.
  • Στη συνέχεια πραγματοποιείται η εισαγωγή των τριχοθυλακίων στην προκαθορισμένη λήπτρια περιοχή. Η εμφύτευση των τριχοθυλακίων γίνεται με τη δημιουργία οπών στο δέρμα που βρίσκεται στην περιοχή όπου υπάρχει τριχόπτωση ή φαλακρή περιοχή.
  • Ο μέγιστος αριθμός ανά συνεδρία είναι έως 2.000 τριχοθυλάκια . . 
  • Για τη διαδικασία αυτή απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία του ιατρού αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες και τραυματισμός της λήπτριας περιοχής. Και αυτό γιατί ο τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, τοπικό οίδημα σοκ των υπο μεταμόσχευση τριχοθυλακίων (νέκρωση) αλλά και ουλωποίηση του δέρματος.
  • Να τονιστεί ότι τόσο κατά την εξαγωγή, όσο και κατά την εμφύτευση των τριχοθυλακίων, χορηγείται τοπικό αναισθητικό και σε ορισμένες περιπτώσεις μέθη.

Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη τεχνική μεταμόσχευσης ενδείκνυται και σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης φρυδιών, κροτάφων, γενιού καθώς σε αυτές τις περιοχές η έκταση κάλυψης με τριχοθυλάκια δεν είναι μεγάλη και μπορεί να είναι αποτελεσματική με το καλύτερο αποτέλεσμα με τον/την ενδιαφερόμενο να μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών Strip

Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT) αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πετυχημένη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών παγκοσμίως και εφαρμόζεται στην κλινική μας στην πιο σύγχρονη και εξελιγμένη εκδοχή της. Οι δυνατότητες που παρέχει η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT), όταν συνδυάζονται με υψηλού επιπέδου χειρουργική ικανότητα, αισθητική αντίληψη και εμπειρία, μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών

  1. Λήψη τριχοθυλακίων από το πίσω και πλάγιο τμήμα της κεφαλής χωρίς κούρεμα της δότριας.
  2. Μεταφορά τριχοθυλακίων στην περιοχή της κεφαλής που εμφανίζει αραίωση

Η μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT) κατ΄ουσίαν αναπαράγει τον φυσικό τρόπο έκφυσης των μαλλιών, επειδή τα μαλλιά φυτρώνουν ανά σύνολα από 1 έως 4 τριχών. Η τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών FUT πραγματοποιείται με μαζική εξαγωγή τριχοθυλακίων από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (πίσω και πλάγιο τμήμα της κεφαλής) επεξεργασία στο μικροσκόπιο και μεταφύτευση αυτών στη λήπτρια περιοχή της αραίωσης.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου μεταμόσχευσης μαλλιών Strip (FUT)

  • Ανώδυνη επέμβαση. Με την εξελιγμένη μορφή της μεθόδου strip και το αυστηρό πρωτόκολλο εφαρμογής της, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι εντελώς ανώδυνη. Παλαιότερα, υπήρχε ελαφρύς πόνος περίπου για το 30% των ενδιαφερόμενων που υποβάλλονταν σε επέμβαση, σήμερα όμως δεν υπάρχει πόνος στη μεταμόσχευση μαλλιών διότι πλέον χρησιμοποιούμε βραδείας αποδέσμευσης αναισθητικά που εξαλείφουν τις πιθανότητες πόνου.
  • Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία (παρά μόνο μία ήπια ενόχληση στη δότρια περιοχή τα δύο πρώτα 24ωρα και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα).
  • Σφράγισμα της δότριας περιοχής, η οποία εγκαταλείπει μια «αόρατη» ουλή η οποία είναι ανιχνεύσιμη μόνο από κάποιον ειδικό και μάλιστα από κοντινή εξέταση του τριχωτού της κεφαλής.
  • Απουσία μετεγχειρητικού οιδήματος. Παλαιότερα, ένα ποσοστό των ατόμων που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση μαλλιών παρουσίαζε μετεγχειρητικά προσωρινό μετωπιαίο οίδημα, πλέον όμως, με το πρωτόκολλο που εφαρμόζει η ιατρική μας ομάδα το οίδημα εμφανίζεται σπανιότατα.
  • Απουσία απώλειας μοσχευμάτων διότι ο διαχωρισμός των τριχοθυλακίων γίνεται με χρήση στερεοσκοπικού μικροσκοπίου.

Τεχνική Μεταμόσχευσης Μαλλιών Micro-strip

Η μέθοδος αυτή μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μια μετεξέλιξη της strip και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την ιατρική ομάδα του Dr Ι. Παπαγγελόπουλου το 2007. Η micro-strip εφαρμόζεται σε υποψηφίους προς μεταμόσχευση μαλλιών που είναι αδύνατη η λήψη μοσχευμάτων με την κλασική strip λόγω έλλειψης ελαστικότητας της δότριας περιοχής αλλά και σε περιπτώσεις πολύ μικρής δότριας περιοχής.

Λόγω του ότι ο αριθμός των μοσχευμάτων που λαμβάνουμε σε αυτή τη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών είναι ανάλογος του αριθμού της κλασικής strip, μπορεί να εφαρμοσθεί και σε υποψηφίους που δεν επιθυμούν για δικούς τους λόγους την strip με την λήψη της λωρίδας ή την FUE.

Το μέγεθος των τεμαχιδίων που λαμβάνουμε με τη μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών microstrip δεν ξεπερνά τα 2,5 με 3 cm και δεν αφήνει κανένα σημάδι ουλής εφόσον πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο δερματοχειρουργό.

Μεταμόσχευση Φρυδιών

Τα φρύδια είναι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία του προσώπου που βοηθούν να καθορίσουν τον τρόπο που δείχνουμε εξωτερικά. Από πολλές απόψεις, τα φρύδια είναι πιο σημαντικά για την εμφάνιση ενός ατόμου σε σχέση με τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής, καθότι κατέχουν μια πιο κεντρική θέση στο πρόσωπο και χρησιμεύουν για να πλαισιώνουν τα μάτια (το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο του προσώπου). Σε αντίθεση με την απώλεια των τριχών του τριχωτού της κεφαλής, η απώλεια των φρυδιών δεν θεωρείται ως μια φυσική διαδικασία και επομένως δεν είναι αποδεκτή κοσμητικά.

Πότε κάποιος μπορεί να χάσει τα φρύδια του
Τα φρύδια μπορεί να χαθούν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των νοσημάτων του θυρεοειδούς και άλλες συστηματικές νόσους, όπως η γυροειδής αλωπεκία, τα εγκαύματα, τα τατουάζ, οι λοιμώξεις, η επαναλαμβανόμενη αποτρίχωση, η συγγενής αδυναμία στην αύξησή τους καθώς και σε μια γενετική τάση των όφρεων να λεπταίνουν, ή και να εξαφανίζονται, με την πάροδο του χρόνου.

Οι αποκαταστάσεις των φρυδιών είναι παρόμοιες με τις διαδικασίες μεταμόσχευσης των μαλλιών απλά ακολουθείται διαφορετική τεχνική κατά την λήψη αλλά και τοποθέτηση των τριχών. Τα φρύδια έχουν τις δικές τους μοναδικές ιδιότητες, οι μεταμοσχεύσεις φρυδιών θέλουν ιδιαίτερη εμπειρία για να είναι αισθητικά επιτυχημένες.

 

Για να είναι η μεταμόσχευση μαλλιών απόλυτα πετυχημένη ο ιατρός σχεδιάζει το ειδικό εξατομικευμένο πλάνο μεταμόσχευσης μαλλιών για κάθε ενδιαφερόμενο ξεχωριστά, βάσει του οποίου συνυπολογίζονται όλες οι επιμέρους παράμετροι (ελαστικότητα-πυκνότητα δότριας-μελλοντική επανάληψη μεταμόσχευσης) και τα χαρακτηριστικά του ενδιαφερόμενου, συμβάλλοντας στο σχεδιασμό μιας μεταμόσχευσης μαλλιών που θα είναι απόλυτα ταιριαστή στον ενδιαφερόμενο καθώς και την επιλογή της καταλληλης τεχνικής.

 

T: 210 686 7557

Ιατρική ομάδα