HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Επιληψία

Πληροφορίες για Ασθενείς

Μια από τις πρώτες παρατηρήσεις μετά τη θεραπεία όγκων και αρτηριοφλεβών δυσπλασιών με το Gamma knife στη δεκαετία του ’70 ήταν ότι η συνοδευτική δευτεροπαθής εστιακή επιληψία σταμάτησε.

Αμυγδαλοιπποκαμπεκτομή χρησιμοποιώντας το Gamma Knife με ισόκεντρα που καλύπτουν την περιοχή της μέσης κροταφικής έλικος

Αυτό έχει οδηγήσει στην εμπειρική ακτινοχειρουργική θεραπεία της εστιακής επιληψίας, ειδικά στις περιπτώσεις που η εστία της επιληψίας εντοπίζεται στον κροταφικό λοβό. Η μέθοδος είναι μια μη-επεμβατική εναλλακτική λύση στη χειρουργικήθεραπεία της επιληψίας.

Πληροφορίες για Ιατρούς

Η μεγαλύτερη εμπειρία βρίσκεται στην σκλήρυνση της μέσης κροταφικής έλικος.

Ο Regis et al (1) εφάρμοσαν αμυγδαλοϊπποκαμπετομή με τη χρήση του Gamma Knife και μετά από αυτή 81% των ασθενών ήταν ελεύθεροι κρίσεων στα δυο και περισσότερα χρόνια επανεκτίμησης. Η αφαίρεση ολόκληρης της περιοχής του αμυγδαλοειδούς πυρήνα και του ιππόκαμπου απαιτεί μια μεγάλη δόση ακτινοβολίας διακινδυνεύοντας και την τοπική αντίδραση στην ακτινοβολία. Ο Regis έχει επικεντρωθεί πρόσφατα στην επιλεγμένη βλάβη της παραϊπποκαμπαίας έλικος με ικανοποιητικά αποτελέσματα και μειωμένες επιπλοκές. Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν σύντομα.

Η διερεύνηση με τη χρήση της μαγνητοεγκεφαλογραφίας (MEG), λειτουργικής MRI και PET για τον εντοπισμό της επιληπτικής δραστηριότητας αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται να έχουν εστιακή επιληψία. Αυτές οι απεικονιστικές μέθοδοι επιτρέπουν τη στερεοτακτική στόχευση των εστιών και ο ρόλος του Gamma Knife φαίνεται να γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός.

Στις περιπτώσεις με ασθενείς πάσχοντες από αρτηριοφλεβώδη δυσπλασία και αντιμετωπίστηκαν με Gamma Knife στο Karolinska παρατηρήθηκε ότι 52 στα 59 περιστατικά με επιληψία θεραπεύτηκαν από τις κρίσεις ακόμα και όταν δεν είχε επιτευχθεί ο πλήρης αποκλεισμός της αρτηριοφλεβώδης δυσπλασίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην άποψη πως η ακτινοχειρουργική μπορεί να διαμορφώνει την επιληπτογενή δραστηριότητα και έγιναν προσπάθειες να αφαιρεθούν οι επιληπτικές εστίες σε άλλους ασθενείς εκεί που ήταν δυνατή η εντόπισή τους.

Βιβλιογραφία

  1. Regis J, Bartolomel F, Rey M et al. Gamma knife surgery for mesial temporal lobe epilepsy. J Neurosurg 2000; 93 (suppl 3): 141-146.