HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Νόσος του Parkinson

Πληροφορίες για Ασθενείς

Ο τρόμος τελικού σκοπού είναι μία έντονη ρυθμική κίνηση των (άνω ή κάτω) άκρων, που εμφανίζεται ή αυξάνεται όταν ασθενής προσπαθεί να εκτελέσει μία κίνηση.

Τέτοιος τρόμος οφείλεται σε εγκεφαλική βλάβη, η οποία προκαλείται συνήθως από τη νόσο του Parkinson, τη πολλαπλή σκλήρυνση ή από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Για περισσότερο από 40 έτη η αποτελεσματικότερη θεραπεία, ειδικά όταν μόνο μια πλευρά επηρεάζεται (μονόπλευρος τρόμος), ήταν η δημιουργία ενός μικρού τραύματος στο θάλαμο του εγκεφάλου (θαλαμοτομή). Στο παρελθόν αυτό μπορούσε να επιτευχθεί με την τεχνική της στερεοτακτικής διαθερμοπηξίας ή με την εμφύτευση ηλεκτρικού διεγέρτη-αναστολέα. Αυτές οι επεμβατικές τεχνικές εγκυμονούν τον κίνδυνο της αιμορραγίας ή μόλυνσης.

Παρόμοιο αποτέλεσμα, δηλ. μείωση ή παύση του τρόμου, μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας το Gamma knife για τη δημιουργία της θαλαμοτομής. 88% τέτοιων θεραπειών καταλήγουν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες.

Βιβλιογραφία

  1. Vouna RF, Jaques S, Mark R et al. Gamma knife thalamotomy for treatment of tremor: long term results. J Neurosurg 2000; 93 (suppl 3): 128-135

Πληροφορίες για Ιατρούς

Τελευταία υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη χειρουργική επέμβαση ως μία από τις εναλλακτικές μορφές θεραπείας στη νόσο του Parkinson.

Αυτό οφείλεται στη διαπίστωση ότι πολλοί ασθενείς καθίστανται ανθεκτικοί στη θεραπεία levodopa μετά από μακροχρόνια χρήση σε συνδυασμό με τηνυποτροπή των δυσκινησιών που συνδέονται με το Sinemet. Η κλασική προσέγγιση της στερεοτακτικής νευροχειρουργικής για τη νόσο του Parkinson, ήταν η δημιουργία μίας βλάβης τοποθετώντας ένα ηλεκτρόδιο μέσα στο κατάλληλο στόχο. Η βλάβη προκαλείτο δια της θερμότητας με διοχέτευση ρεύματος Οι σημαντικότερες επιπλοκές από τέτοιες επεμβάσεις είναι η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία και η δημιουργία νευρολογικής βλάβης λόγω λανθασμένης στόχευσης.

Mαγνητική τομογραφία μετά από θεραπεία, η οποία απεικονίζει πολύ καλά περιχαρακωμένη μικρή βλάβη εντός του πρόσθιου-πλάγιου (vim) πυρήνα του θαλάμου

Η χρήση των στερεοτακτικών μεθόδων για την εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση έχει λιγότερες εγκεφαλικές επιπλοκές, αλλά υπάρχουν περισσότερα πρακτικά προβλήματα συνδεδεμένα με τα εμφυτευμένα ηλεκτρόδια και τους διεγέρτες.

Το Gamma Knife είχε σχεδιαστεί αρχικά ως ένα εργαλείο για τη θαλαμοτομή, αλλά αυτό τεκμηριώθηκε μόνο πρόσφατα μετά από δημοσιεύσεις βασισμένες σε μεγάλες σειρές και επαρκή παρακολούθηση: Σε μία σειρά που περιελάμβανε 158 θαλαμοτομές για τρόμο, με τη χρήση Gamma Knife, το ποσοστό ίασης ήταν 88%και με διάρκεια παρακολούθησης τα 4 χρόνια (40). Από το ίδιο κέντρο, αναφέρεται ότι η ανακούφιση που παρείχετο με την ωχρεκτομή για προβλήματα δυσκινησίας επαγόμενα από το Sinemet ήταν 85% και με την ίδιαεπέμβαση επίσης είχαν βελτίωση, τα δύο τρίτα των ασθενών με δυσκαμψία και βραδυκινησία. Δύο ασθενείς (1.3%) υπέστησαν μια ελαφριά βλάβη που παρήγαγε νευρολογικό έλλειμμα.

Η αποτελεσματικότητα της Gamma Knife θεραπείας είναι ίδια με εκείνη που συναντάμε μετά από ανοικτές στερεοτακτικές μεθόδους αλλά με λιγότερες επιπλοκές. Ο έλεγχος της δυσκινησίας συνήθως αρχίζει 6-18 μήνες μετά την άσκηση της θεραπείας.

Βιβλιογραφία

  1. Vouna RF, Jaques S, Mark R et al. Gamma knife thalamotomy for treatment of tremor: long term results. J Neurosurg 2000; 93 (suppl 3): 128-135