HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ενδοκρινολογία

5 αλήθειες σχετικά με τον καρκίνο του θυρεοειδούς

«Ρωτήστε τον ενδοκρινολόγο σας για να γνωρίζετε την αλήθεια»

Γράφει η
Ευανθία Διαμάντη Κανδαράκη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη ΥΓΕΙΑ

Η συχνότητα του καρκίνου θυρεοειδούς συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανίχνευση μικρότερων σε μέγεθος καρκινωμάτων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ο καρκίνος του θυρεοειδούς έχει αυξηθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι το τέλος του 2019 όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν διαγνωστεί και λάβει θεραπεία για τον καρκίνο θυρεοειδούς, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Διαβάστε, ενημερωθείτε και ζητήστε τη βοήθεια του ειδικού.

  1. Ο καρκίνος θυρεοειδούς μπορεί να μην έχει καθόλου συμπτώματα.

Αρκετές περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς δεν εμφανίζουν απολύτως κανένα σύμπτωμα. Στην πραγματικότητα, αρκετοί από αυτούς εντοπίζονται τυχαία, όταν απεικονιστικές δοκιμασίες που διενεργούνται για άσχετους λόγους αποτυπώνουν την εικόνα ενός ύποπτου θυρεοειδικού όζου.

Όταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συμπτωματικός, τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ψηλαφητή διόγκωση ή οζίδιο, αίσθημα πληρότητας στο λαιμό, βράγχος φωνής και δυσκολία στην κατάποση.

  1. Τα μικρά θηλώδη καρκινώματα θυρεοειδούς μπορεί να μην απαιτούν επιθετική θεραπεία.

Ενώ η τυπική θεραπεία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνει ολική θυρεοειδεκτομή, ακολουθούμενη από χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, που καταστρέφει οποιαδήποτε υπολείμματα του θυρεοειδικού ιστού, οι ειδικοί πλέον υποστηρίζουν ότι τα μικρά θηλώδη καρκινώματα μπορεί να μην απαιτούν αυτή την πλήρη σειρά θεραπείας. Συγκεκριμένα, προτείνεται μία στρατηγική «παρακολούθησης και αναμονής» για τα θηλώδη «μικροκαρκινώματα», ενώ παράλληλα, αν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ενός λοβού ή του ημίσεως του θυρεοειδούς αδένα).

  1. Η βιοψία πολλές φορές δεν μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Όταν υπάρχει ένα ύποπτο οζίδιο θυρεοειδούς, το πρώτο βήμα είναι η διενέργεια βιοψίας με λεπτή βελόνα (FNA), για αναζήτηση καρκινικών κυττάρων. Εάν εντοπιστεί καρκίνος, προγραμματίζεται θυρεοειδεκτομή. Ωστόσο, μία FNA δεν είναι πάντα διαγνωστική και περίπου το 30% των οζιδίων που παρακεντούνται ταξινομείται ως «απροσδιόριστα» ή «ασαφή».

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μέχρι πρόσφατα, οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς αυτούς να προχωρήσουν σε θυρεοειδεκτομή. Σε 70 – 80% αυτών, το οζίδιο κατέληγε να είναι καλοήθες και ο ασθενής να έχει χάσει τον θυρεοειδή του και να χρειάζεται θεραπεία εφόρου ζωής.

  1. Δεν είναι αναγκαία η διακοπή της ορμονικής υποκατάστασης για τη διενέργεια σπινθηρογραφήματος.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση και τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, οι ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς πρέπει να λάβουν φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4, euthyrox, thyrohormone, tιrosint, κλπ). Στο παρελθόν, κατά διαστήματα, αυτοί οι ασθενείς θα έπρεπε να σταματήσουν την αγωγή τους, να περιμένουν η TSH να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και να υπομείνουν για εβδομάδες τα συμπτώματα του βαρέως και εξουθενωτικού υποθυρεοειδισμού, προκειμένου να υποβληθούν σε σπινθηρογράφημα για εντοπισμό πιθανής υποτροπής του καρκίνου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με τη χορήγηση του φαρμάκου Thyrogen, οι ασθενείς μπορούν να προχωρήσουν στη διενέργεια ενός ακριβέστατου και αποτελεσματικού σπινθηρογραφήματος, αποφεύγοντας αυτήν την δύσκολη περίοδο του υποθυρεοειδισμού

  1. Οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου.

Ενώ οι περισσότερες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς εμφανίζουν εξαιρετικά ποσοστά επιβίωσης, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν συνολικά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν δεύτερο, πρωτοπαθή καρκίνο, όπως: καρκίνο σιελογόνων αδένων, φάρυγγα, στομάχου, λεπτού εντέρου, παχέος εντέρου, οστών, και αιματολογικές κακοήθειες. Ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος τόσο κατά το πρώτο έτος μετά τη θεραπεία όσο και τα επόμενα έτη.

Συνεπώς, οι ασθενείς με καρκίνο θυρεοειδούς θα πρέπει να φροντίζουν και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην βελτίωση της υγείας τους και στη λήψη όλων των απαραίτητων προληπτικών μέτρων με την βοήθεια του ειδικού.

To Tμήμα Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του ΥΓΕΙΑ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει νοσήματα όλου του φάσματος της ενδοκρινολογίας. Μεταξύ άλλων αντιμετωπίζονται παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, μεταβολικά νοσήματα των οστών, διαταραχές ανδρικής και γυναικείας αναπαραγωγής, διαταραχές που αφορούν τη λειτουργία των επινεφριδίων και της υπόφυσης – υποθαλάμου, όλες οι μορφές σακχαρώδους διαβήτη και θέματα μεταβολισμού και παχυσαρκίας.

Μάιος 2019