HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Νευρολογία

Τι είναι η Νόσος Πάρκινσον και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται;

H Νόσος Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτικά εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική νόσος. Είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Alzheimer.

Γράφει η
Μαρία Σταμέλου
Υπεύθυνη Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών, ΥΓΕΙΑ

Αρχικά, τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που λέγεται μέλαινα ουσία αρχίζουν να εκφυλίζονται, λόγω της παθολογικής συσσώρευσης μίας πρωτεΐνης που λέγεται α-συνουκλεϊνη. Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μιας ουσίας (νευροδιαβιβαστή) που είναι πολύ σημαντική για την κίνηση αλλά και για άλλες λειτουργίες, την ντοπαμίνη. Επομένως, η εκφύλιση των συγκεκριμένων νευρικών κυττάρων οδηγεί στην ελαττωμένη παραγωγή ντοπαμίνης. Στην πορεία της νόσου η νευροεκφύλιση επεκτείνεται και πέραν της μέλαινας ουσίας.

Η αιτία αυτής της νευροεκφύλισης και της συσσώρευσης παθολογικής α-συνουκλεϊνης δεν είναι ακριβώς γνωστή για όλους τους ασθενείς. Σε μια μειοψηφία (5-10%) η νόσος είναι κληρονομική, υπάρχει δηλαδή μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η νόσος είναι σποραδική, και πιθανώς οφείλεται στο συνδυασμό κάποιων γενετικών παραγόντων κινδύνου και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Πράγματι, η συχνότητα της νόσου, αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας και υπολογίζεται στο 1% του πληθυσμού άνω των 65 ετών. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να ξεκινήσει και στην 4η ή 3η δεκαετία της ζωής ή ακόμα και νωρίτερα, ειδικά σε ασθενείς που φέρουν γονιδιακές μεταλλάξεις.

Ιούλιος 2017