HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ουρολογία

Λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή

Νέα χειρουργική προσέγγιση στον καρκίνο του προστάτη

Γράφει ο
Εμμανουήλ Παναγιώτου 
Ουρολόγος

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέλιξη του είναι βραδεία, αφού για πολλά χρόνια ο καρκίνος παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη, χωρίς να έχει δώσει μεταστάσεις. Έτσι, ο θεράπων ιατρός έχει περισσότερες επιλογές στο σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής.

Στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη υπάρχουν τρεις θεραπευτικές επιλογές: η ανοικτή ριζική προστατεκτομή, η βραχυθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Πρόσφατα δείχνει να κερδίζει έδαφος μια νέα μέθοδος, πολύ διαδεδομένη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Αυτή είναι η Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή.

Τι είναι η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;

Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, όπως και με την αντίστοιχη ανοικτή, επιτυγχάνεται η εξαίρεση ολοκλήρου του αδένα, των σπερματοδόχων κύστεων, τμήματος των σπερματοδόχων πόρων, περιπροστατικού λίπους και των λεμφαδένων.

Σε τι διαφέρει από την ανοικτή ριζική προστατεκτομή η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή;

Η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος. Δια μέσου πολύ μικρών τομών (5χιλ) τοποθετούνται τα χειρουργικά εργαλεία και η κάμερα, μέσω της οποίας μεταφέρεται με μεγάλη μεγέθυνση η εικόνα από το χειρουργικό πεδίο. Με την χρήση κατάλληλου φωτισμού, μοντέρνων οπτικών ινών, μεγέθυνσης και καλύτερων εργαλείων η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή διενεργείται με μεγαλύτερη ακρίβεια χειρισμών, με λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερο πόνο.

Ποια είναι τα οφέλη της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής;

Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή οι απώλειες αίματος είναι πολύ μικρές. Έτσι, δεν υπάρχει ανάγκη μετάγγισης, η οποία δεν είναι άμοιρη κινδύνων για τον ασθενή.

Λόγω τον πολύ μικρών τομών που πραγματοποιούνται δεν υπάρχει παρά ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, με συνέπεια να μη χρησιμοποιούνται ισχυρά αναλγητικά, που η χρήση τους παρουσιάζει συχνά παρενέργειες, και να κινητοποιείται πολύ γρήγορη ο ασθενής.

Ο ασθενής σε δύο 24ωρα λαμβάνει εξιτήριο με τον ουροκαθετήρα, ο οποίος αφαιρείται σε 7 ημέρες σε αντίθεση με την ΑΡΠ αφαιρείται σε 2-3 εβδομάδες.

Δεν χρειάζεται κοπή ραμμάτων.

Ποιοι μπορούν να υποβληθούν σε ΛΡΠ;

Οι ενδείξεις για λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή είναι ίδιες με τις ενδείξεις για την ανοικτή ριζική προστατεκτομή. Και οι δύο πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Οι κύριες μετεγχειρητικές επιπλοκές της ανοικτής ριζικής προστατεκτομής είναι η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων. Οι επιπλοκές αυτές στη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή εμφανίζονται λιγότερο συχνά.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα της ΛΡΠ έναντι της ΑΡΠ είναι τα εξής:

  • Με το λαπαροσκόπιο λόγω της μεγέθυνσης, διακρίνονται ευκρινέστατα τα στυτικά νεύρα και διατηρούνται κατά την επέμβαση, σε αντίθεση με την κλασσική χειρουργική μέθοδο που τραυματίζονται. Έτσι ο ασθενής ΔΕΝ έχει στυτικό πρόβλημα μετά την προστατεκτομή.
  • Διακρίνεται ευκρινέστατα ο μηχανισμός του σφιγκτήρα, δεν τραυματίζεται και ο ασθενής ΔΕΝ παρουσιάζει ακράτεια.
  • Μετατρέπεται μια πολυήμερη σε νοσηλεία επέμβαση σε εγχείρηση μιας μέρας
  • Επειδή η επέμβαση γίνεται με το λαπαροσκόπιο ΔΕΝ υπάρχει απώλεια αίματος ενώ στην ανοιχτή χειρουργική μέθοδο η μετάγγιση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
  • Καθώς για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση λαπαροσκοπικά γίνονται μόνο 3-4 μικρές τομές ο ασθενής ΔΕΝ έχει κανένα μετεγχειρητικό πόνο.
  • Συνήθως επιστρέφει σπίτι του την επόμενη του χειρουργείου.

Το ογκολογικό και λειτουργικό αποτέλεσμα της λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής υπερέχει σαφώς της παλαιάς μεθόδου.

Μάϊος 2007