HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ουρολογία

Σύστημα Ρομποτικής Χειρουργικής Da Vinci Xi

Το ΥΓΕΙΑ βελτιώνει ακόμη περισσότερο την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους ασθενείς του, αναβαθμίζοντας τα ρομποτικά συστήματα των χειρουργείων του, με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του υπερσύγχρονου ρομποτικού συστήματος DaVinci Xi.

Γράφει ο
Δρ Εμμανουήλ Παναγιώτου
Χειρουργός Ουρολόγος
Δ/ντής Β΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Το Da Vinci Xi ενσωματώνει την τεχνολογία των τελευταίων ετών παρέχοντας στο χειρουργό τη δυνατότητα να διενεργεί πιο εύκολα και αποτελεσματικά ένα ρομποτικό χειρουργείο, με βασική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο ότι οι βραχίονες γίνονται πιο ευέλικτοι, ακριβείς και πιο ανεξάρτητοι στη λειτουργία τους, μιμούμενοι καλύτερα τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού ακόμα και στις πιο δύσκολες και δυσπρόσιτες περιστάσεις (πχ σε εξαιρετικά παχύσαρκους ή σε πολύ μικρόσωμους ασθενείς).

Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η χειρουργική τεχνική περισσότερο, ενώ οι χειρουργοί έχουν στα χέρια τους πλέον τεχνολογία αιχμής για ακόμη λιγότερο τραυματική επεμβατική χειρουργική.

Η διαδικασία

Από τη χειρουργική κονσόλα (αυξημένη εργονομία στο σύστημα Χi), ο χειρουργός κάθεται αναπαυτικά έχοντας μπροστά του μια τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου μεγενθυμένη μέχρι και 15 φορές, ελέγχει όλο το ρομποτικό σύστημα. 

Η κονσόλα διαθέτει στο πάνω μέρος της ειδικές χειρολαβές, όπου ο χειρουργός τοποθετεί τα δάκτυλα του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς δίνοντας εντολή στους χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ και στο κάτω μέρος ποδοδιακόπτες για το συντονισμό των διαφόρων κινήσεων, για τη χρήση της διαθερμίας, την κίνηση της κάμεράς κτλ. Κάθε κίνηση του χεριού, του καρπού και των δακτύλων μετατρέπεται με απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα σε πραγματικό χρόνο σε κινήσεις των ρομποτικών βραχιόνων στο χειρουργικό πεδίο. Επίσης το νέο σύστημα διαθέτει προσομοιωτή δεξιοτήτων (skills simulator) προς εκπαίδευση του χειρουργικού προσωπικού.

Το τροχήλατο των ρομποτικών βραχιόνων διαθέτει 4 βραχίονες – έναν για το ενδοσκόπιο (κάμερα) και 3 για τα ενδοσκοπικά εργαλεία, τα οποία εισάγονται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς.

Στο Da Vinci Xi οι βραχίονες είναι λεπτότεροι προσφέροντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης και τα εργαλεία μεγαλύτερη εμβέλεια. Επίσης, διαθέτει καθοδηγούμενη περιδιάβαση φωνητική βοήθεια, γρήγορη και ακριβή σύνδεση στον ασθενή που επιτυγχάνεται με ένα σύστημα στόχευσης με λέιζερ.

Η ανατομική πρόσβαση είναι επαναστατική γιατί συνδυάζει τη λειτουργικότητα ενός συστήματος, με έναν μόνο συνδεδεμένο βραχίονα (κάμερα) με την ευελιξία μίας κινητής πλατφόρμας. Απλά, μετά τη σύνδεση, στρέφουμε τη σκόπευση στο ανατομικό πεδίο – στόχο και το σύστημα τοποθετήσει τους ρομποτικούς βραχίονες αυτόματα εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη διαμόρφωση για την επέμβαση. Έτσι είναι εφικτή η πρόσβαση σε οποιαδήποτε σημείο του χειρουργικού πεδίου στο εσωτερικό της κοιλιάς του ασθενή.

Στο Da Vinci Xi υπάρχει ενσωματωμένη πηγή ενέργεια διαθερμίας με δυνατότητα διαχείρισης και ελαχιστοποίησης της μονοπολικής και διπολικής ενέργειας που πρέπει να αποδίδεται στον ιστό. Το σήμα κατατεθέν της επέμβασης με το σύστημα DaVinci Xi είναι η εξαιρετική απεικόνιση της ανατομίας (3D, HD) σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Η οπτική τοποθετείται στο άκρο του ενδοσκοπίου επιτρέποντας στο χειρουργό να δει με κρυστάλλινα σαφή ευκρίνεια και φυσικό χρώμα. Κάμερα, ενδοσκόπιο και καλώδιο είναι ενσωματωμένα σε ένα φορητό σχεδιασμό χωρίς να απαιτείται σκέπασμα, ούτε εστίαση από το χειρουργό (γίνεται αυτόματα). Η κάμερα λόγω του μισού βάρους της μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε από τους 4 βραχίονες, αναλόγως το στάδιο της επέμβασης. Τέλος, δίδεται η δυνατότητα απεικόνισης φθορισμού (Firefly Fluorescence Imaging) που παρέχει οπτικοποίηση και εκτίμηση των αγγείων, των χοληφόρων οδών και τις αιμάτωσης των ιστών.

Πλεονεκτήματα 

Το χειρουργικό σύστημα Da Vinci Xi έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται αρμονικά όλες οι μελλοντικές καινοτομίες σε μια δυναμική πλατφόρμα: 

  • Προηγμένα εργαλεία με κίνηση καρπού (τεχνολογία Endowrist) όπως συρραπτικό με δυνατότητα αρθρωτής κίνησης στην κοπή και συρραφή των ιστών και διαθερμία Vessel Sealer (απολινωτής αγγείων) επίσης με αρθρωτή κίνηση. 
  • Αναβαθμίσεις λογισμικού 
  • Υποστήριξη προϊόντων για τη δυνατότητα χειρουργείου μέσω μίας οπής (single port surgery).

Εφαρμογή – Παθήσεις 

Η κύρια εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής ήταν και παραμένει η ουρολογία. Λαπαροσκοπικές ουρολογικές επεμβάσεις που γίνονται ρομποτικά πολλαπλασιάζοντας έτσι τα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η απλή λαπαροσκοπική χειρουργική για τον ασθενή, είναι οι εξής:

Παθήσεις προστάτη

  1. Ριζική προστατεκτομή για ca προστάτη
  2. Διακυστική προστατεκτομή για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη

Παθήσεις ουροδόχου κύστης

  1. Αφαίρεση εκκολπωμάτων και λίθων ουροδόχου κύστης
  2. Μερική ή ριζική κυστεκτομή και δημιουργία ορθοτοπής νεοκύστης ή μιας ουρητηροεντεροστομίας για διηθητικό καρκίνο ουροδόχου κύστης.

Παθήσεις νεφρού / ουρητήρα

  1. Ριζική νεφρεκτομή για πολύ μεγάλους όγκους του νεφρού
  2. Μερική νεφρεκτομή (ογκεκτομή) για όγκους έως 5-6 εκ, εξωφυτικούς καθώς και ενδοφυτικούς (όπως και πρωτοποριακά έχουν πραγματοποιηθεί στο Υγεία και με την βοήθεια των διαγχειρητικών υπερήχων) με σκοπό τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας.
  3. Ριζική νεφροουρητηρεκτομή για όγκους ουρητήρα ή νεφρικής πυέλου
  4. Αφαίρεση ευμεγέθων ή συμπτωματικών κύστεων νεφρού 
  5. Βιοψία νεφρού
  6. Πυελοπλαστική σε στένωμα πυελοουρητηρικής συμβολής
  7. Αντιμετώπιση νεφρόπρωσης ή κινητού νεφρού 
  8. Αφαίρεση λίθων ουρητήρα, νεφρικής πυέλου – νεφρού
  9. Λύση συμφύσεων ουρητήρα (ουρητηρόλυση)
  10. Αντιμετώπιση στενωμάτων ουρητήρα
  11. Αντιμετώπιση κυστεοουρητηρικής παλινδρόμισης

Ανδρολογικές παθήσεις

  • Αντιμετώπιση κιρσοκήλης
  • Αντιμετώπιση κοιλιακού έκτοπου όρχι

Γυναικολογικές παθήσεις

  • Αντιμετώπιση πρόπτωσης πυελικού εδάφους σε γυναίκες με ή χωρίς ακράτεια (πχ ιεροκολποπηξία)

 

Οκτώβριος 2017