Εγκυκλοπαίδεια Υγείας

Ιατρική εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση μέσω διαδικτύου (internet) και υπολογιστών

Γράφει ο Ηρακλής Αβραμόπουλος - Παθολόγος

Το διαδίκτυο αναμφίβολα έχει επιτρέψει στους γιατρούς, στους ασθενείς αλλά και σε όσους ασχολούνται με το χώρο της υγείας να έχουν ταχεία πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών. Οι πληροφορίες αυτές πριν τη διάδοση του διαδικτύου ήταν απρόσιτες ή δυσπρόσιτες για τους περισσότερους. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ιατροί επισκέπτονται τακτικά το internet για την ενημέρωσή τους, όπως επίσης όλο και περισσότεροι δικτυακοί τόποι με όλο και πιο ολοκληρωμένες ιατρικές πληροφορίες εμφανίζονται. Επίσης, το κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και απόκτησης ιατρικών πληροφοριών διαρκώς μειώνεται, ενώ πολλές από τις τελευταίες παρέχονται δωρεάν.

Από τη στιγμή που κάποιος συνδεθεί στο internet και αφού αφιερώσει κάποιο χρόνο για να εξοικειωθεί με τον τρόπο ανεύρεσης ιατρικών πληροφοριών, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βρίσκει οποιαδήποτε στιγμή ελεύθερα βιβλία, περιοδικά, άρθρα, λεξικά, συνέδρια, κατευθυντήριες οδηγίες, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, λεπτομέρειες για σπάνια νοσήματα, εικόνες και πλήθος άλλων ιατρικών δεδομένων. Ασφαλώς και θα πρέπει να εξετάζει κανείς την προέλευση αυτών των δεδομένων ώστε να είναι σίγουρος για την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Ακολουθούν μερικές επιλεγμένες διευθύνσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην ιατρική εκπαίδευση:

Το διαμάντι του διαδικτύου αποτελεί το MEDLINE (www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez). Πρόκειται για μία δωρεάν βιβλιοθήκη που περιέχει 11 εκατομμύρια άρθρα από 4800 περίπου βιοϊατρικά περιοδικά. Από τα άρθρα αυτά υπάρχει ο τίτλος και οι συγγραφείς, σε πολλά εξ αυτών υπάρχει η περίληψη ενώ σε πολλά υπάρχει δωρεάν το πλήρες άρθρο. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο για τους ερευνητές και για όσους ψάχνουν ιατρικές πληροφορίες, παρ’ ό,τι πιστεύω ότι όλοι οι ιατροί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του.

Επίσης, στη διεύθυνση: www.nlm.nih.gov/medlineplus βρίσκεται το MEDLINE PLUS, το οποίο είναι μία πολύ καλή βιβλιοθήκη με πλούσια ιατρική ύλη.

Υπάρχουν επίσης διευθύνσεις που παρέχουν δωρεάν τεράστια έκταση ιατρικών πληροφοριών, όπως επίσης και ποικίλα προγράμματα εκπαίδευσης για γιατρούς. Παραδείγματα αποτελούν: το Medscape (www.medscape.com), το eMedicine (www.emedicine.com) και το MedicineNet (www.medicinenet.com).

Απαραίτητος για κάθε γιατρό είναι και κάποιος φαρμακευτικός οδηγός. Δε θα μπορούσε να λείπει κάτι τέτοιο από το internet και είναι μάλιστα δωρεάν. Πρόκειται για το Drugs.com (www.drugs.com) και το PDRHealth (www.pdrhealth.com) ενώ σε ελληνική έκδοση υπάρχει το Εθνικό Συνταγολόγιο 2003 (www.eof.gr/E_S_2004/ES_cover.htm) και ο e-κατάλογος συνταγογραφουμένων ιδιοσκευασμάτων 2004 (www.ifet.gr/e_list).

Εάν κάποιος ψάχνει για ελεύθερα περιοδικά και βιβλία θα πρέπει να επισκεφθεί τις διευθύνσεις: www.merckmedicus.com, The Free Medical Journals Site (www.freemedicaljournals.com), FreeBooks4Doctors (www.fb4d.com), Directory of open access journals (www.doaj.org), PubMed Central (www.pubmedcentral.nih.gov), Geneva Foundation for Medical Education and Research (www.gfmer.ch), Free Medical Textbooks (www.gamma.20m.com/free_medical_boks.htm) όπου θα βρει πλήθος δωρεάν συγγραμμάτων προς ανάγνωση.

Η διεύθυνση www.guidelines.gov προσφέρει δωρεάν όλες και πλήρεις τις κατευθυντήριες οδηγίες των εταιρειών των ΗΠΑ ή της Ευρώπης.

Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώνει ετήσια συνδρομή μπορεί να έχει πρόσβαση σε μία πολύ καλή βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία, περιοδικά, ιατρικά νέα και άφθονο εκπαιδευτικό υλικό: MD Consult (www.mdconsult.com). Επίσης, με ετήσια συνδρομή διατίθεται και η εξαιρετική ιατρική εγκυκλοπαίδεια UpToDate (www.uptodate.com) με 50.000 σελίδες, οι οποίες καλύπτουν άπειρα κλινικά θέματα πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, γραμμένες από καταξιωμένους ιατρούς - συγγραφείς. Τέλος με πληρωμή είναι και η πρόσβαση στην καταξιωμένη βιβλιοθήκη Cochrane Library (www.cochrane.org).

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για εκπαίδευση ειδικά στην υπέρταση θα πρέπει να αποθηκεύσει οπωσδήποτε στον υπολογιστή του τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (www.eshonline.org), της Αμερικάνικης Εταιρείας Υπέρτασης (www.ash-us.org), του American Heart Association (www.americanheart.org), του European Medical Network (www.emn.net) και οπωσδήποτε της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπέρτασης (www.hypertension.gr).

Ασφαλώς και η περίληψη αυτή αποτελεί ένα απειροελάχιστο δείγμα για το τι μπορεί να βρει ο ιατρός σήμερα στο internet, το οποίο είναι ήδη μια αχανής βιβλιοθήκη και συνεχώς επεκτείνεται. Ο ιατρός που θα επωφεληθεί από το επίτευγμα αυτό της τεχνολογίας σίγουρα θα ανακαλύψει άπειρες ακόμη διευθύνσεις, τις οποίες θα οργανώσει με τον δικό του τρόπο ώστε να συμπληρώνει ξεκούραστα και έγκαιρα την ιατρική του ενημέρωση.

Επίσης:

 

Ιατρικές Υπηρεσίες Αιχμής

Υβριδικό Χειρουργείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων Τελευταίας Γενιάς
Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ χαρακτηρίζεται ως “Τελευταίας γενιάς Υβριδικό Χειρουργείο Πολλαπλών Ειδικοτήτων” (Last Generation Multidisciplinary Hybrid Operating Room). Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός πολλαπλών δυνατοτήτων, επιτρέπουν την ταυτόχρονη διενέργεια των πιο εξελιγμένων ενδαγγειακών και ανοικτών επεμβάσεων σε οποιοδήποτε σημείο του καρδιαγγειακού συστήματος.
Gamma Knife Ακτινοχειρουργική Εγκεφάλου
Το μοναδικό Τμήμα που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ το Φεβρουάριο του 2004 και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο σύγχρονα Τμήματα διεθνώς. Είναι εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο ακτινοχειρουργικό μηχάνημα Gamma Knife Perfexion.
Ρομποτική Χειρουργική
Υψηλή τεχνολογία με απαράμιλλη ακρίβεια και άριστα αποτελέσματα. Επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής, με το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DA VINCI S.
PET-CT
Το Τμήμα PET/CT του ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα το 2004 και είναι πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2000. Yπερέχει στη διάγνωση και το χειρισμό των ασθενών με καρκίνο με τον μοναδικό συνδυασμό δύο μεθόδων, της Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET) και της Αξονικής Τομογραφίας (CT) σε ένα μηχάνημα.
Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία
Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ, εξοπλισμένο με τους νέους γραμμικούς επιταχυντές SYNERGΥ και AXESSE και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του, προσφέρει όλες τις σύγχρονες τεχνικές (Στερεοταξία, 3D, VMAT και IMRT).
Νευροχειρουργική και Παρεμβατική Νευροακτινολογία
Το Τμήμα καλύπτει όλο το φάσμα των χειρουργικών παθήσεων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ, δηλ. Εγκέφαλος και Νωτιαίος Μυελός) με εξειδικευμένους ιατρούς στην αντιμετώπιση των αγγειακών βλαβών του ΚΝΣ. Παρέχει θεραπεία είτε με την μορφή της ανοικτής κρανιοτομίας-κρανιοανάτρησης είτε με την μορφή της ενδοαγγειακής χειρουργικής, γνωστότερης και ως εμβολισμός.
Διαδερμική Θεραπεία Καρδιακών Βαλβίδων
Στο Tμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία διαδερμικές εμφυτεύσεις και των 4 τύπων που είναι σήμερα διαθέσιμες (SAPIEN 3, Edwards; Evolut R, Medtronic; Portico, St Jude; JENA Valve) και με όλες τις δυνατές μεθόδους εμφύτευσης (διαμηριαία, δια-αορτική, διαθωρακικά, δια της υποκλειδίου, κτλ) καθώς και επιδιόρθωσης ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας με το MitraClip (Abbott).
Κέντρο Μελέτης Διαταραχών του Ύπνου
Το Τμήμα Μελέτης Διαταραχών Ύπνου λειτουργεί με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Σκοπός του είναι η ακριβής διάγνωση & η έγκαιρη αντιμετώπιση της Υπνικής Άπνοιας!