Υπηρεσίες

Ακτινοχειρουργική Εγκεφάλου Gamma Knife

 
 
Το Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου Gamma Knife είναι το μοναδικό που λειτουργεί στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στο ΥΓΕΙΑ το Φεβρουάριο του 2004 και έχουν αντιμετωπιστεί περισσότερα από 1100 περιστατικά.

 
Τι είναι το Gamma Knife:
Πρόκειται για το τελευταίο μοντέλο του πιο σύνθετου Νευροχειρουργικού μηχανήματος παγκοσμίως. Με απαράμιλλη ακρίβεια, το Gamma Knife απελευθερώνει μοναδική, ισχυρή δόση ακτινοβολίας σε απρόσιτες ή ακατάλληλες προς επέμβαση βλάβες εγκεφάλου. Η χειρουργική με το Gamma Knife αναφέρεται συχνά ως η «χειρουργική χωρίς νυστέρι», διότι δεν γίνεται καμία τομή, ο πόνος ελαχιστοποιείται και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για τον ασθενή.  Το Gamma Knife δεν είναι διόλου μαχαίρι αλλά ένα Ακτινοχειρουργικό μηχάνημα που ελέγχεταιαπό έναν προγραμματισμένο υπολογιστή ώστε να αφαιρεί έναν τρισδιάστατο στόχο. Οι «λεπίδες» του Gamma Knife είναι δέσμες από ακτινοβολία gamma προγραμματισμένες να επιτεθούν στον όγκο μόνο όταν διασταυρώνονται. Εν τούτοις, ανεξάρτητα, οι δέσμες αυτές περνούν ανέπαφα διαμέσου του κρανίου και του περιβάλλοντα ιστού. Μπορεί να θεραπεύσει βλάβες, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο όπου σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε τους κινδύνους από μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται:
• Χωρίς γενική αναισθησία
• Με ελάχιστες επιπλοκές
• Με άμεση ανάληψη του ασθενούς
• Με σύντομη μόνο απουσία από την εργασία του
• Με ενδονοσοκομειακή νοσηλεία μίας μόνο ημέρας
• Με καλύτερη ποιότητα ζωής για τον ασθενή
 
Αν και το Gamma Knife χρησιμοποιεί ακτινοβολία, οι αρχές της θεραπείας είναι αρκετά διαφορετικές από την Aκτινοθεραπεία. Πράγματι, οι περισσότερες από τις περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί είναι καλοήθεις όγκοι ή δυσλειτουργικές καταστάσεις αν και η Aκτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για κακοήθειες.
 
Οι περιπτώσεις που θεραπεύονται με Gamma Knife περιλαμβάνουν:
 
Όταν ο Σουηδός νευροχειρούργος Lars Leksell συνέλαβε την ιδέα για τη γέννηση ενός ισχυρού εργαλείου σαν το Gamma Knife, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εκπληκτική προσφορά του στον άνθρωπο.  Το ακριβές και ισχυρό Gamma Knife μπορεί να καταστρέψει, αναίμακτα, βαθιά εγκατεστημένες αγγειακές δυσπλασίες και όγκους εγκεφάλου που κάποτε θεωρούνταν μη χειρουργήσιμοι.
 
Η τεχνολογία Gamma Knife παρουσιάζει ένα από τα πιο εξελιγμένα μέσα που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όγκους εγκεφάλου, αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες (συλλογές από παθολογικές εγκεφαλικές αρτηρίες και φλέβες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά ή ακόμα μοιραία αιμορραγία εντός του εγκεφάλου), εστιακή επιληψία και άλγος ή κινητικές διαταραχές. Η θεραπεία είναι μοναδική διότι με το Gamma Knife δεν πραγματοποιείται χειρουργική τομή για την προσέγγιση του όγκου.

Το μηχάνημα Gamma Knife PERFEXION και πως λειτουργεί:
Το Gamma Knife χρησιμοποιεί 201 ακτίνες φωτονίων όλες κατευθυνόμενες στο ίδιο σημείο-στόχο. Τέτοια σημεία-στόχοι επιλέγονται στον εγκέφαλο μέσω Αξονικής ή Μαγνητικής Τομογραφίας, PET ή Αγγειογραφίας.  Η ακρίβεια του μηχανήματος της τάξεως του 0.3mm σχεδόν καταργεί τους συνήθεις κινδύνους μιας (ανοιχτής) επέμβασης. Το μηχάνημα είναι σχεδιασμένο να καταστρέφει μόνο εκείνο το οποίο είναι μη φυσιολογικό. Η θεραπεία με το Gamma Knife είναι υπόθεση πολλών ειδικοτήτων. Η εμπειρία του Νευροχειρουργού, του Ακτινοθεραπευτή-Ογκολόγου και Ακτινοφυσικού συνενώνονται προκειμένου να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα θεραπείας, δομημένο ακριβώς στα μέτρα του κάθε ασθενούς.

Το Gamma Knife είναι το πιο ακριβές Ακτινοχειρουργικό μηχάνημα παγκοσμίως. Η ακρίβεια που προσφέρει, αποδεικνύει ότι είναι και πιο ασφαλές σε σχέση με τα άλλα Ακτινοχειρουργικά Συστήματα.
 
Περισσότερα για το Gamma Knife:
www.gknife.gr
www.irsa.org
www.elekta.com
www.michaeltorrens.info
www.anarchive.org/radiosurgeons.htm

Προσωπικό


Διευθυντής
ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αναπληρωτής Διευθυντής
ΣΚΑΡΛΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Συνεργάτες

ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΣΕΦΕΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ


Επικοινωνία

2oς Όροφος
Τηλ.: 210 686 7107
Fax: 210 686 7081
e mail: gammaknife@hygeia.gr