HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γενική Ιατρική

Ιατρική εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση μέσω διαδικτύου (internet) και υπολογιστών

Το διαδίκτυο αναμφίβολα έχει επιτρέψει στους γιατρούς, στους ασθενείς αλλά και σε όσους ασχολούνται με το χώρο της υγείας να έχουν ταχεία πρόσβαση σε μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Γράφει ο
Ηρακλής Αβραμόπουλος
Παθολόγος ΥΓΕΙΑ

Οι πληροφορίες αυτές πριν τη διάδοση του διαδικτύου ήταν απρόσιτες ή δυσπρόσιτες για τους περισσότερους. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι ιατροί επισκέπτονται τακτικά το internet για την ενημέρωσή τους, όπως επίσης όλο και περισσότεροι δικτυακοί τόποι με όλο και πιο ολοκληρωμένες ιατρικές πληροφορίες εμφανίζονται. Επίσης, το κόστος πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και απόκτησης ιατρικών πληροφοριών διαρκώς μειώνεται, ενώ πολλές από τις τελευταίες παρέχονται δωρεάν.

Από τη στιγμή που κάποιος συνδεθεί στο internet και αφού αφιερώσει κάποιο χρόνο για να εξοικειωθεί με τον τρόπο ανεύρεσης ιατρικών πληροφοριών, θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βρίσκει οποιαδήποτε στιγμή ελεύθερα βιβλία, περιοδικά, άρθρα, λεξικά, συνέδρια, κατευθυντήριες οδηγίες, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, λεπτομέρειες για σπάνια νοσήματα, εικόνες και πλήθος άλλων ιατρικών δεδομένων. Ασφαλώς και θα πρέπει να εξετάζει κανείς την προέλευση αυτών των δεδομένων ώστε να είναι σίγουρος για την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Ακολουθούν μερικές επιλεγμένες διευθύνσεις, οι οποίες μπορεί να συμβάλουν στην ιατρική εκπαίδευση:

Το διαμάντι του διαδικτύου αποτελεί το MEDLINE (www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez). Πρόκειται για μία δωρεάν βιβλιοθήκη που περιέχει 11 εκατομμύρια άρθρα από 4800 περίπου βιοϊατρικά περιοδικά. Από τα άρθρα αυτά υπάρχει ο τίτλος και οι συγγραφείς, σε πολλά εξ αυτών υπάρχει η περίληψη ενώ σε πολλά υπάρχει δωρεάν το πλήρες άρθρο. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο για τους ερευνητές και για όσους ψάχνουν ιατρικές πληροφορίες, παρ’ ό,τι πιστεύω ότι όλοι οι ιατροί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του.

Επίσης, στη διεύθυνση: www.nlm.nih.gov/medlineplus βρίσκεται το MEDLINE PLUS, το οποίο είναι μία πολύ καλή βιβλιοθήκη με πλούσια ιατρική ύλη.

Υπάρχουν επίσης διευθύνσεις που παρέχουν δωρεάν τεράστια έκταση ιατρικών πληροφοριών, όπως επίσης και ποικίλα προγράμματα εκπαίδευσης για γιατρούς. Παραδείγματα αποτελούν: το Medscape (www.medscape.com), το eMedicine (www.emedicine.com) και το MedicineNet (www.medicinenet.com).

Απαραίτητος για κάθε γιατρό είναι και κάποιος φαρμακευτικός οδηγός. Δε θα μπορούσε να λείπει κάτι τέτοιο από το internet και είναι μάλιστα δωρεάν. Πρόκειται για το Drugs.com (www.drugs.com) και το PDRHealth (www.pdrhealth.com) ενώ σε ελληνική έκδοση υπάρχει το Εθνικό Συνταγολόγιο 2003 (www.eof.gr/E_S_2004/ES_cover.htm) και ο e-κατάλογος συνταγογραφουμένων ιδιοσκευασμάτων 2004 (www.ifet.gr/e_list).

Εάν κάποιος ψάχνει για ελεύθερα περιοδικά και βιβλία θα πρέπει να επισκεφθεί τις διευθύνσεις: www.merckmedicus.com, The Free Medical Journals Site (www.freemedicaljournals.com), FreeBooks4Doctors (www.fb4d.com), Directory of open access journals (www.doaj.org), PubMed Central (www.pubmedcentral.nih.gov), Geneva Foundation for Medical Education and Research (www.gfmer.ch), Free Medical Textbooks (www.gamma.20m.com/free_medical_boks.htm) όπου θα βρει πλήθος δωρεάν συγγραμμάτων προς ανάγνωση.

Η διεύθυνση www.guidelines.gov προσφέρει δωρεάν όλες και πλήρεις τις κατευθυντήριες οδηγίες των εταιρειών των ΗΠΑ ή της Ευρώπης.

Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να πληρώνει ετήσια συνδρομή μπορεί να έχει πρόσβαση σε μία πολύ καλή βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία, περιοδικά, ιατρικά νέα και άφθονο εκπαιδευτικό υλικό: MD Consult (www.mdconsult.com). Επίσης, με ετήσια συνδρομή διατίθεται και η εξαιρετική ιατρική εγκυκλοπαίδεια UpToDate (www.uptodate.com) με 50.000 σελίδες, οι οποίες καλύπτουν άπειρα κλινικά θέματα πολλών ειδικοτήτων της ιατρικής, γραμμένες από καταξιωμένους ιατρούς – συγγραφείς. Τέλος με πληρωμή είναι και η πρόσβαση στην καταξιωμένη βιβλιοθήκη Cochrane Library (www.cochrane.org).

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για εκπαίδευση ειδικά στην υπέρταση θα πρέπει να αποθηκεύσει οπωσδήποτε στον υπολογιστή του τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (www.eshonline.org), της Αμερικάνικης Εταιρείας Υπέρτασης (www.ash-us.org), του American Heart Association (www.americanheart.org), του European Medical Network (www.emn.net) και οπωσδήποτε της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Υπέρτασης (www.hypertension.gr).

Ασφαλώς και η περίληψη αυτή αποτελεί ένα απειροελάχιστο δείγμα για το τι μπορεί να βρει ο ιατρός σήμερα στο internet, το οποίο είναι ήδη μια αχανής βιβλιοθήκη και συνεχώς επεκτείνεται. Ο ιατρός που θα επωφεληθεί από το επίτευγμα αυτό της τεχνολογίας σίγουρα θα ανακαλύψει άπειρες ακόμη διευθύνσεις, τις οποίες θα οργανώσει με τον δικό του τρόπο ώστε να συμπληρώνει ξεκούραστα και έγκαιρα την ιατρική του ενημέρωση.

Επίσης:

Μάϊος 2007

 

πρωτοσελιδα εφημεριδων