HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.

Ηπατολογία

Ηπατίτιδα B και C: η αρχή μιας αισιόδοξης εποχής

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου) καθιερώθηκε το 2004 από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει τόσο το κοινό όσο και τους φορείς υγείας για αυτό το μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο αφορά πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι φορείς ιογενούς ηπατίτιδας Β και C.

Γράφει ο
Δημήτριος Α. Κουντουράς MD, PhD
Διευθυντής Ηπατολογικού Τμήματος Ομίλου ΥΓΕΙΑ

Οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το χρόνο, ενώ ο καρκίνος του ήπατος αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 300.000 άνθρωποι πάσχουν από Ηπατίτιδα B και περίπου 170.000 από Ηπατίτιδα C. Η νόσος χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλή», διότι μεταδίδεται χωρίς σημαντικά οξέα συμπτώματα και παραμένει για πολλά χρόνια αδιάγνωστη, ενώ μεταξύ των πασχόντων μόνο το 20% γνωρίζει για τη νόσο του. Οι νέες μολύνσεις για την ηπατίτιδα C, αγγίζουν περίπου τις 3500 το χρόνο.

Οι στόχοι της Ιατρικής κοινότητας είναι διαφορετικοί για την κάθε ηπατίτιδα, καθώς η φύση των ιών είναι αρκετά διαφορετική. Στόχος για την ηπατίτιδα Β είναι πρώτα απ’ όλα ο εμβολιασμός, καθώς διατίθεται αποτελεσματικότατο και ασφαλέστατο εμβόλιο, που έχει αλλάξει τελείως τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκμηδενίζοντας σχεδόν τη μετάδοση του ιού σε κοινωνίες με ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη. Για την ηπατίτιδα C δεν υπάρχει εμβόλιο, γι’ αυτό και η νόσος οφείλει ακόμη περισσότερο να προλαμβάνεται με μέτρα αποτροπής της μετάδοσης, η οποία γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του αίματος. Πέραν της μετάδοσης μέσω του αίματος, ιδίως η ηπατίτιδα B και πολύ λιγότερο η ηπατίτιδα C, ανήκουν στα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η εποχή μας όσον αφορά τη θεραπεία των ιογενών ηπατιτίδων B και C, είναι ιδιαίτερα ευνοημένη, καθώς διατίθενται πολύ αποτελεσματικά φάρμακα, εύκολα στη χορήγηση, χωρίς παρενέργειες. Για τη χρόνια ηπατίτιδα B η θεραπεία στοχεύει στη μακροχρόνια ιολογική καταστολή, που έχει ως συνέπεια την ιστολογική αποκατάσταση του ήπατος, χωρίς όμως προς το παρόν να μπορεί να διακοπεί η θεραπεία, λόγω σημαντικού κινδύνου αναζωπύρωσης του ιού. Αντιθέτως, για την ηπατίτιδα C, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια πραγματική επανάσταση, με ανακάλυψη φαρμάκων των οποίων η αποτελεσματικότητα φτάνει το 100%, με πολύ μικρή διάρκεια θεραπείας σε σχέση με το παρελθόν και αμελητέες ανεπιθύμητες ενέργειες. Και φυσικά, όσον αφορά την ηπατίτιδα C, γίνεται λόγος μόνο για ίαση και οριστική απαλλαγή του ασθενούς από τον ιό και όχι μόνο για καταστολή του.

Σύμφωνα με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Ελλάδα έχει ετοιμάσει το δικό της Εθνικό Σχέδιο Δράσης μέχρι το 2030, για την εξάλειψη της Ηπατίτιδας C, που πρόκειται να παρουσιαστεί στις 28 Ιουλίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας. Αυτό το Εθνικό Σχέδιο διαθέτει ως βασικούς πυλώνες την αγωγή υγείας και την ευαισθητοποίηση, την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παροχή φροντίδας υγείας και την παρακολούθηση, την αποκατάσταση και τη χρόνια φροντίδα.

Σκοπός ενός τέτοιου προγράμματος είναι η εξάλειψη του ιού μέσω διακοπής της μετάδοσής της, εντείνοντας τα μέτρα πρόληψης όπως ο έλεγχος του αίματος και των παραγώγων του, η τήρηση των όρων ασφαλούς ιατρικής πρακτικής και η αγωγή υγείας. Παράλληλα, βεβαίως, σκοπός είναι η θεραπεία τόσο των ομάδων που εμφανίζουν υψηλό επιπολασμό και μεταδοτικότητα, όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού που νοσεί. Η επιδίωξη αυτή συμπεριλαμβάνει τόσο την εξάλειψη των εστιών διαμόλυνσης, όσο και την οριστική θεραπεία των ασθενών, ώστε να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου, που είναι η κίρρωση και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος, με τεράστιο ατομικό και κοινωνικό κόστος.

Ιούλιος 2017