HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.

Ορθοπαιδική

Οσφυαλγία: αίτια, διάγνωση και θεραπευτική προσέγγιση από το Ιατρείο Πόνου

Η οσφυαλγία είναι το σύμπτωμα το οποίο εκδηλώνεται ακριβώς όπως το περιγράφει η λέξη με πόνο στην οσφύ.

 

Γράφει η
Ησαΐα Ελένη- Χριστίνα MSc., MD
Αναισθησιολόγος
Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου ΥΓΕΙΑ

 

Οσφυαλγία

Χαρακτηρίζεται από άλγος στην περιοχή της μέσης που ποικίλει σε ένταση και διάρκεια με αιφνίδια συνήθως έναρξη μετά από άρση βάρους ή απότομη κίνηση ή ακόμα και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Ο πόνος μπορεί να περιορίζεται τοπικά και να συνδυάζεται με ευαισθησία της περιοχής ή να αντανακλά στα κάτω άκρα όταν υπάρχει δισκοκήλη που προκαλεί πίεση σε μια νευρική ρίζα, ενώ σημαντικά μπορεί να περιοριστεί η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.
Απαντάται πολύ συχνά καθώς εμφανίζεται σε ποσοστό 50% του ενήλικου πληθυσμού κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 84% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η συμπτωματολογία θα αυτοπεριοριστεί ωστόσο ορισμένες φορές κάποιοι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πόνο πέραν της οξείας φάσης που διαρκεί 4 εβδομάδες, θα περάσουν στην υποξεία (4-12 εβδομάδες), ενώ ένα μέρος αυτών των ασθενών θα αναπτύξει χρόνιο πόνο με συμπτώματα που επιμένουν πάνω από 3 μήνες.

Αίτια
Ο πόνος της οσφυαλγίας υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές που αποδίδονται σε κάποια αίτια .Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι ποικίλα και συνήθως οφείλονται σε καλοήθη μυοσκελετικά προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοπόρωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου κα. Συχνά παρατηρείται στένωση των κατώτερων οσφυϊκών μεσοσπονδύλιων διαστημάτων, σε έναν οι περισσότερους μεσοσπονδύλιους δίσκους ,που μπορεί να συνοδεύεται από εκφύλιση των σπονδυλικών αρθρώσεων, γεγονός που προκαλεί αστάθεια της σπονδυλικής στήλης και πιθανή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.
Άλλες αιτίες ενδέχεται να είναι τραυματικές με διάταση ή ρήξη μυϊκών ινών και συνδέσμων, σπονδυλολίσθηση, σπονδυλόλυση, γενετικές διαφοροποιήσεις, ενώ για την οσφυαλγία μπορεί ακόμα να ευθύνονται φλεγμονώδεις παθήσεις, πρωτοπαθείς νεοπλασίες ( μυέλωμα ή νευρίνωμα) , δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ή μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου.

Διάγνωση
Για την σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον ειδικό ιατρό. Εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διενέργειας απεικονιστικών εξετάσεων ανάλογα της κλινικής μας εικόνας που μπορεί να αφορούν από την απλή ακτινογραφία μέχρι την αξονική ή μαγνητική τομογραφία αλλά και πιο ειδικές εξετάσεις ανάλογα με την συμπτωματολογία , ενώ οπού κρίνεται αναγκαίο πρέπει γίνεται παραπομπή για χειρουργική επέμβαση και περαιτέρω αποκατάσταση του προβλήματος.

Θεραπευτική προσέγγιση
Εφόσον τεθεί η διάγνωση και εντοπιστούν τα αίτια ακόλουθεί η πρόταση της κατάλληλης θεραπείας. Το θεραπευτικό πλάνο θα πρέπει να εξατομικεύεται για το κάθε ασθενή αναλόγως του υποκείμενου προβλήματος που τον ταλαιπωρεί , την ηλικία του, τις σύνοδες παθήσεις, τις υποτροπές, την καθημερινή του δραστηριότητα και τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν. Η θεραπεία της οσφυαλγίας αναφέρεται σε συντηρητική και χειρουργική προσέγγιση ανάλογα με την παθογένεια και την συμπτωματολογία του ασθενή.

Σε γενικές γραμμές οι θεραπευτικές πρακτικές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (απλά αναλγητικά, ΜΣΑΦ, τοπικά σκευάσματα, ασθενή οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, νευροτροποποιητικά φάρμακα κα), επισκληρίδιο έγχυση, διηθήσεις επώδυνων σημείων πυροδότησης του πόνου (trigger points), παρασπονδυλικές εγχύσεις, τοποθέτηση διαδερμικού επιθέματος καψαϊκίνης αλλά και ακόμα πιο συνθέτες παρεμβατικές τεχνικές που αξιολογούνται κατά περίπτωση. Οι ενδείξεις για παρεμβατική αντιμετώπιση του άλγους είναι συνήθως η ανθεκτικότητα του πόνου στην φαρμακευτική αγωγή, μη ανεκτές ή ανεπιθύμητες παρενέργειες φαρμακοθεραπείας, η αναγκαιότητα διακοπής των φαρμάκων.
Σημαντικό ρόλο στη σωστή προσέγγιση και επιτυχία της θεραπείας έχουν η κατανόηση και συμμετοχή του ασθενή στην όλη προσπάθεια με αλλαγή του τρόπου ζωής, υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών (διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους), αλλαγή στάσης σώματος με την ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα του. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με την Yoga, το Pilates και με την κολύμβηση έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με οσφυαλγία ενώ σημαντική ανακούφιση προσφέρουν και οι συμπληρωματικές θεραπείες όπως ο βελονισμός.

Η φυσικοθεραπεία επίσης αποτελεί σημαντικό μέρος της συνδυαστικής συντηρητικής θεραπείας επαναφέροντας μέσω ειδικών προγραμμάτων την κινητική λειτουργικότητα του ασθενή. Στόχος και σκοπός της θεραπείας και της αποκατάστασης είναι η μείωση του πόνου, η ελάττωση των φαρμακευτικών δόσεων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αρρώστου, η αύξηση της λειτουργικότητας και της φυσικής δραστηριότητας του ασθενή και βέβαια η αποφυγή των υποτροπών.

Ιούνιος 2016