HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Διαβητολογία

Σακχαρώδης Διαβήτης: η μάστιγα που γίνεται… τρόπος ζωής

Τα τελευταία χρόνια ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) καλπάζει, απασχολεί, προβληματίζει και ταλανίζει εκατομμύρια ανθρώπους! Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στον κόσμο. Είναι η καινούρια «μάστιγα» της εποχής μας!

Γράφουν οι
Χρήστος Ζούπας
Παθολόγος – Διαβητολόγος,
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου ΥΓΕΙΑ,
Πέτρος Θωμάκος
Παθολόγος – Διαβητολόγος,
Διαβητολογικό Κέντρο ΥΓΕΙΑ

Παρότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον ΣΔ Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80%-90% των περιπτώσεων, εντούτοις και η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες.

Η επιβεβαίωση, από σημαντικές επιστημονικές μελέτες-σταθμούς στη διαβητολογία, ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, την ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η προσέγγιση και η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη γκάμα καινούργιων αποτελεσματικών αντιδιαβητικών δισκίων έχει εμπλουτίσει τη φαρέτρα του σύγχρονου θεραπευτή ιατρού, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει την καλύτερη δυνατή ρύθμιση, σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα με την προσωπικότητά του, την εργασία του, τη διάρκεια και τον τύπο του ΣΔ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εντυπωσιακή εξέλιξη της ποιότητας των καινούργιων ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης ινσουλίνης, με τα περίφημα εύχρηστα «στυλό» και τις εξελιγμένες αντλίες ινσουλίνης, άλλαξε προς το καλύτερο η αντιμετώπιση και η ρύθμιση κάθε διαβητικού.

Διαρκής πρόοδος στη θεραπεία
Η σύγχρονη τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει, αφού προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των ατόμων µε σακχαρώδη διαβήτη.

Ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρμακευτική αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να προσαρμόζει την αγωγή του.

Τα σύγχρονα μηχανήματα αυτοπροσδιορισμού του σακχάρου στο αίμα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ακριβείς και αξιόπιστες μετρήσεις μέσα σε ακριβώς ελάχιστα δευτερόλεπτα, με μικρό δείγμα αίματος.

Πολύ σημαντική για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη είναι και η συμβολή των νέων αισθητήρων συνεχούς καταγραφής του σακχάρου, οι οποίες απαλλάσσουν από το καθημερινό τρύπημα στα δάκτυλα.

Επίσης οι σύγχρονες αντλίες ινσουλίνης είναι μια σημαντική και εντυπωσιακά εξελιγμένη τεχνολογικά, εναλλακτική μέθοδος ινσουλινοθεραπείας για τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1.

Με τις μοντέρνες αντλίες ινσουλίνης είναι δυνατή η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των β-κυττάρων του παγκρέατος! Η συστηματική χρήση της αντλίας ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας της με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου, έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των υπογλυκαιμιών και έχει δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο δρόμος προς το τεχνητό πάγκρεας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, ταυτόχρονα με την ελπίδα για μια οριστική λύση του προβλήματος!

Οι παραπάνω εντυπωσιακές εξελίξεις με την πληθώρα καινούργιων αντιδιαβητικών δισκίων, βελτιωμένων ινσουλινών, εξελιγμένων μηχανημάτων αυτοπροσδιορισμού του σακχάρου, σε συνδυασμό με τους υψηλής ευαισθησίας αισθητήρες συνεχούς καταγραφής, που μπορούν να επικοινωνούν με τις σύγχρονες αντλίες ινσουλίνης, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η «μάστιγα» του σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να οδηγήσει στην αντίληψη ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης στην εποχή μας δεν είναι αρρώστια, αλλά τρόπος ζωής»!

 

Μάιος 2017