HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γ’ Καρδιοχειρουργική Κλινική

Η Γ’ Καρδιοχειρουργική κλινική, εκτός της κλασικής καρδιοχειρουργικής, εκτελεί όλο το φάσμα της σύγχρονης καρδιοχειρουργικής με ιδιαίτερη έμφαση και εξειδίκευση στη χειρουργική των ΒΑΛΒΙΔΩΝ και της ΑΟΡΤΗΣ.

Ειναι η μοναδική στην Ελλαδα που από το 2007 χρησιμοποιεί τις τελευταίες μικροεπεμβατικές και ρομποτικές τεχνικές (χωρίς τη διάνοιξή του στέρνου) για την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των βαλβίδων. Η εμπειρία μας στην ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ καρδιοχειρουργική είναι πλέον τεράστια και για διεθνή πρότυπα (άνω των 1000 ασθενών), αποτελώντας πόλο έλξης για εκπαίδευση για Ευρωπαίους καρδιοχειρουργούς.

Η Γ’ Καρδιοχειρουργική κλινική εισάγει μια Νέα Εννοια στη καρδιοχειρουργική. Σύμφωνα με αυτή, όλες οι Νέες τεχνικές, όπως η Ενδοσκοπική και η Ρομποτική επιδιόρθωση των βαλβίδων καθώς και η υβριδική χειρουργική της θωρακικής αορτής ενσωματώνονται στην καθημερινή πράξη και είναι διαθέσιμες για κάθε ασθενή που το επιθυμεί.

Η Γ’Καρδιοχειρουργική κλινική του Δρ. Α. Πάνου εκτελεί επίσης την ελάχιστα επεμβατική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας χωρίς διάνοιξη του στέρνου με βιολογική προσθετική η μεταλλική προσθετική βαλβίδα. Με αυτή την τεχνική έχουν ήδη χειρουργηθεί πάνω από 100 ασθενείς με άριστα αποτελέσματα.

Πρόσφατα συμπληρώσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας 20 εμφυτεύσεις της νέας μου προσθετικής ειδικού τύπου βιολογικής βαλβίδας Edwards-Intuity με τον ίδιο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο χωρίς την διάνοιξη του στέρνου. Ο συνδυασμός αυτής της βαλβίδας με την ελάχιστη επεμβατική τεχνική του Δρ. Πάνου αποφεύγει τη μέση στερνοτομή, απαιτεί λιγότερες μεταγγίσεις, έχει λιγότερο πόνο, ο κίνδυνος λοίμωξης ελαχιστοποιείται και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο. Πρόκειται για πραγματική αντικατάστασή βαλβίδας και όχι διακαθετηριακής εμφύτευσης που απευθύνεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες και βαριά πάσχοντες ασθενείς.

Αυτή η μέθοδος δε, προτιμάται από ηθοποιους του κινηματογράφου, ανθρώπους της μόδας και των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης.

The Athens Course on Endoscopic and Robotic Cardiac Surgery

Μετά από 10 χρόνια επιτυχούς εφαρμογής της ενδοσκοπικής και ρομποτικής βαλβιδοπλαστικής μιτροειδούς στη χώρα μας ο Δρ. Α. Πάνος, με το νοσοκομείο Υγεία κατόρθωσε να φέρει στην Ελλάδα το πρώτο και μοναδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο πρακτικής στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική.

Κάθε δύο μήνες Ευρωπαίοι καρδιοχειρουργοί έρχονται στο νοσοκομείο μας για να εκπαιδευτούν στις τεχνικές αιχμής στην καρδιοχειρουργική. Ο περιορισμένος και αυστηρά επιλεγμένος αριθμός συμμετεχόντων τους επιτρέπει να παρίσταται στο χειρουργείο στις ενδοσκοπικές επεμβάσεις του Δρ Πάνου για δύο ημέρες, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία και συζητώντας τις απορίες τους μέσα στο χειρουργείο με όλη την χειρουργική και αναισθησιολογική ομάδα. Στο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Νοεμβρίου 2018 οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν μέσα στο χειρουργείο το πρώτο ρομποτικό μπαϊπάς στη χώρα μας με το τελευταίο και πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi που διαθέτει το νοσοκομείο Υγεία.

Αυτή η οργάνωση έγινε δυνατή χάρη στην επιλογή του Δρ. Πάνου, για την τεράστια εμπειρία του και τις πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις του πάνω στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, αλλά και στον άριστο τεχνικό εξοπλισμό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του νοσοκομείου Υγεία.

Αυτή οργάνωση θα βοηθήσει επίσης την Αθήνα να γίνει πιο γνωστή και σαν προορισμός ιατρικού τουρισμού.

 

ΕΝΔΟΣΚΟΣΚΟΠΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Χειρουργική μιτροειδούς βαλβίδας

 • Βαλβιδοπλαστική-επιδιόρθωση μιτροειδούς με ενδοσκοπική μέθοδο (ο ασθενής μπορεί να διατηρήσει έτσι την δική του βαλβίδα)
 • Αντικατάσταση μιτροειδούς με ενδοσκοπική μέθοδο
 • Διαδερμικές και διακορυφέες τοποθετήσεις (TAVI, για υψηλού κινδύνου ασθενείς)

Χειρουργική τριγλώχινος και πνευμονικής βαλβίδας

 • Βαλβιδοπλαστική-επιδιόρθωση

Χειρουργική της αορτικής βαλβίδας

 • Επιδιόρθωση αορτικής βαλβίδας
 • Εγχείρηση T. David, Bentall, Ross (ιδεώδης για νεαρά άτομα που δεν θέλουν μηχανική βαλβίδα).
 • Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με η χωρίς διάνοιξη του στέρνου

Επανεγχειρήσεις (2η, 3η, 4η επέμβαση) όλων των καρδιολογικών παθολογιών με χρήση ενδοσκοπική καρδιοχειρουργικής

Σύγχρονη Χειρουργική της Αορτής

 • Ανεύρυσμα ανιούσης αορτής, τόξου και κατιούσης αορτής
 • Ενδοαυλική θεραπεία της αορτής (με ΣΤΕΝΤ)
 • Υβριδική χειρουργική αορτής
 • Διαχωρισμός και διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής
 • Ρήξη του ισθμού της αορτής (ατυχήματα)

Μπαιπάς (CABG), Αρτηριακά μοσχεύματα και πάλ

 
Στον Ερευνητικό τομέα ο Δρ Πάνος διεξάγει έρευνες, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης – Ελβετίας με αντικείμενο την ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνικών για τη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς βαλβίδος και τη χειρουργική της αορτής.

Το Διδακτικό έργο της Γ΄ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής περιλαμβάνει πληθώρα δημοσιεύσεων σε διεθνή καρδιοχειρουργικά περιοδικά και συνέδρια καθώς και διαλέξεις στα σεμινάρια του ΥΓΕΙΑ. Ο Δρ Α. Πάνος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης με ετήσιο διδακτικό έργο και επίσης μέλος της Επιστημονικής Ένωσης των Ιατρών του ΥΓΕΙΑ.

7ος όροφος
Γραφείο 7.2
(Ερυθρού Σταυρού 5 – έναντι ΥΓΕΙΑ)

Τηλέφωνο
210 686 7848

Fax
210 686 7848