HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.

Το Watson for Oncology είναι μία νέα τεχνολογία που δίνει στους ογκολόγους περισσότερες πληροφορίες , όπως εξειδικευμένες γνώσεις κορυφαίων γιατρών των ΗΠΑ, τα τελευταία δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία και πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ογκολογίας

Το Watson for Oncology (WFO) είναι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που διαμόρφωσε η εταιρία IBM με σκοπό να βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει συνεχώς, όχι μόνο από άρθρα αλλά και από περιπτωσιολογικές μελέτες ασθενών, που εισάγονται στην βάση δεδομένων του WFO από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Παρά την επεξεργαστική του ισχύ, το Watson δεν παίρνει τις αποφάσεις, αλλά χρησιμοποιείται σαν ένα εργαλείο που θα βοηθάει στην καθοδήγηση των ιατρών προς την καλύτερη δυνατή θεραπεία.

Η συχνότητα περιστατικών καρκίνου αυξάνεται συνεχώς. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο θα εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου.

Υπολογίζεται όμως, ότι ο χρόνος που απαιτείται σήμερα για να ενημερωθεί ένας επιστήμονας για όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ογκολογίας απαιτεί 167 ώρες μελέτης την εβδομάδα. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός ότι στο 75% των περιπτώσεων η νόσος δεν αναμένεται να ανταποκριθεί σε ένα φάρμακο αλλά θα χρειαστεί τροποποίηση της θεραπείας, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο και περίπλοκο έχει γίνει το θέμα της αντιμετώπισης του καρκίνου.

Η ανάγκη για πρόσβαση στη γνώση και στον τεράστιο όγκο πληροφοριών, οδήγησε την εταιρεία IBM και μια ομάδα επιστημόνων στη δημιουργία μίας πλατφόρμας τελευταίας γενιάς, του WATSON for Oncology (WFO).

Τι είναι το Watson for Oncology;

Το Watson for Oncology είναι μία νέα τεχνολογία που δίνει στους ογκολόγους περισσότερες πληροφορίες , όπως εξειδικευμένες γνώσεις κορυφαίων γιατρών των ΗΠΑ, τα τελευταία δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία και πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με βάση δεδομένων, στην οποία έχουν εισαχθεί όλες οι τεκμηριωμένες γνώσεις που αφορούν στην ογκολογία και τις συναφείς ειδικότητες. Στη βάση αυτή, εισάγονται καθημερινά από ειδικούς της IBM που συνεργάζονται με διακεκριμένους ογκολόγους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering (MSKCC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όλες οι νέες γνώσεις ώστε το σύστημα να είναι απολύτως επικαιροποιημένο. Το σύστημα “WATSON for Oncology”, έχει δημιουργηθεί έτσι, ώστε οι θεραπευτικές επιλογές που προτείνει στον θεράποντα ογκολόγο ιατρό, να είναι σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Γενικού Αντικαρκινικού δικτύου των ΗΠΑ “ΝCNN”.

Πώς η τεχνολογία σχεδιάζει το προσωπικό σας πλάνο θεραπείας.

Το WΑΤSON for Oncology

  • Διαβάζει ένα τεράστιο όγκο ιατρικής βιβλιογραφίας σε μερικά δευτερόλεπτα.
  • Προσφέρει πληροφορίες στην ομάδα που σας φροντίζει, καθώς και ιεραρχεί τις θεραπευτικές σας επιλογές βασιζόμενο στην εξειδίκευση του Νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
  • Προσκομίζει στον γιατρό σας στοιχεία που μπορεί να λάβει υπόψη του όταν σχεδιάζει το προσωπικό θεραπευτικό πλάνο σας.

Τεχνολογία αιχμής από το ΥΓΕΙΑ, στα χέρια των ιατρών.

Πρωτοπόρο όπως πάντοτε στις ιατρικές εξελίξεις, το ΥΓΕΙΑ εγκατέστησε την πλατφόρμα WATSON for oncology σε συνεργασία με την εταιρεία Πληροφορικής & Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, IBM. 

Ο ογκολόγος ιατρός έχει στη διάθεσή του ένα σύγχρονο «εργαλείο» δεύτερης γνώμης, καθώς μπορεί να εισάγει όλα τα στοιχεία, τις εξετάσεις και τα δεδομένα που αφορούν στον ασθενή του και να λαμβάνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την πλέον έγκυρη και ολοκληρωμένη πρόταση θεραπείας για τους περισσότερους καρκίνους. Έτσι, ο ογκολόγος ιατρός μπορεί να επαληθεύσει την ορθότητα της προτεινόμενης θεραπευτικής αγωγής, να αποφύγει τις αναποτελεσματικές θεραπείες και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις. Επιπρόσθετα, κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για τον ασθενή, καθώς δεν χρειάζεται να αναζητήσει δεύτερη γνώμη για το πρόβλημα που τον απασχολεί στο εξωτερικό, αφού όλη η διαθέσιμη- σε παγκόσμιο επίπεδο-  πληροφορία παρέχεται μόλις σε μερικά λεπτά!

Το WATSON for Oncology λοιπόν, είναι ένα νέο σημαντικό βήμα της επιστήμης και της τεχνολογίας που δείχνει το δρόμο στον οποίο βαδίζει και εξελίσσεται η σύγχρονη παγκόσμια ιατρική στον τομέα της ογκολογίας.

Δείτε το Δελτίου Τύπου

Τηλέφωνο
210 686 7888

Email
info@hygeia.gr