HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.

Ογκολογία

«WATSON for Oncology»: Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην ογκολογία

Γράφει ο
Πάρις Α. Κοσμίδης
Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Β’ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η συχνότητα περιπτώσεων του καρκίνου αυξάνεται συνεχώς. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά κυρίως στη συνεχή αύξηση του μέσου όρου ζωής παγκοσμίως. Οι διεθνείς οργανισμοί υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο θα εμφανίζονται 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου.

Οι νέες γνώσεις για το θέμα αυτό, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Ο όγκος, λοιπόν, των πληροφοριών που θα πρέπει να επεξεργαστεί ο ειδικός είναι τόσο μεγάλος, που οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε συστηματική προσπάθεια χρήσης και εκμετάλλευσης της σύγχρονης τεχνολογίας, δηλαδή της τεχνητής νοημοσύνης. Μεταξύ αυτών η εταιρεία IBM δημιούργησε έναν υπερυπολογιστή, χρησιμοποιώντας όλη την τεχνολογία αιχμής, τον οποίο ονόμασε «WATSON for Oncology» (WFO).

Πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με βάση δεδομένων στην οποία έχουν εισαχθεί όλες οι τεκμηριωμένες γνώσεις που αφορούν την ογκολογία και τις συναφείς ειδικότητες. Στη βάση αυτή εισάγονται καθημερινά από ειδικούς της IBM, οι οποίοι εργάζονται με διακεκριμένους ογκολόγους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Memorial Sloan Kettering (MSKCC) των ΗΠΑ, όλες οι νέες γνώσεις ώστε το σύστημα να είναι απολύτως επικαιροποιημένο.

Το σύστημα «WATSON for Oncology» έχει φτιαχτεί έτσι ώστε οι θεραπευτικές επιλογές που προτείνει είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Γενικού Αντικαρκινικού Δικτύου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, NCCN.

Το ΥΓΕΙΑ πρωτοπορεί

Πρωτοπόρο όπως πάντοτε στις ιατρικές εξελίξεις, το Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μετά την πρόσφατη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με τον παγκόσμιο κολοσσό πληροφορικής και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, την IBM, δίνει τώρα τη δυνατότητα στους ογκολόγους να έχουν πρόσβαση στον υπερυπολογιστή «WATSON for Oncology» της IBM.

Δηλαδή, οι ογκολόγοι μπορούν τώρα να εισάγουν όλα τα στοιχεία, τις εξετάσεις και τα δεδομένα που αφορούν τον ασθενή τους και να παίρνουν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα απαντήσεις στα ερωτήματα που τους απασχολούν.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί η ορθότητα της προτεινόμενης θεραπευτικής αγωγής. Επίσης, αποφεύγονται οι αναποτελεσματικές θεραπείες. Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνονται εναλλακτικές λύσεις. Εξασφαλίζεται η πλέον σύγχρονη και εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή για τον ασθενή και κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Όλα αυτά υποστηρίζονται από το σύνολο της πρόσφατης τεκμηριωμένης παγκόσμιας έρευνας και βιβλιογραφίας.

Το «WATSON for Oncology», λοιπόν, είναι ένα νέο σημαντικό βήμα της επιστήμης και της τεχνολογίας, που βασίζεται στη χρήση της τεχνικής νοημοσύνης. Λύνει πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα και δείχνει την κατεύθυνση προς την οποία εξελίσσεται η σύγχρονη ιατρική, λειτουργώντας ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τον ιατρό και όχι ως μια νέα μέθοδος που σταδιακά θα τον αντικαταστήσει.

Η πλατφόρμα IBM «Watson for Oncology» υποστηρίζει το έργο των ογκολόγων ιατρών σε ό,τι αφορά την κλινική λήψη αποφάσεων και παράλληλα τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε τεκμηριωμένες εξατομικευμένες θεραπευτικές επιλογές από περισσότερα από 300 ιατρικά περιοδικά, 200 εγχειρίδια και σχεδόν 15 εκατομμύρια σελίδες που παρέχουν πληροφορίες και περιεκτικές λεπτομέρειες για διαφορετικές επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των βασικών πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας με φάρμακα.