art of Life & Health - Τεύχος 81 - page 81

81
Γράφουν οι
Πολυξένη - Κουτκιά
Μυλωνάκη
Ενδοκρινολόγος -
Διαβητολόγος, Διευθύντρια
Διαιτολογικού Τμήματος
ΥΓΕΙΑ
Διονυσία Βουτσά
Κλινική Διαιτολόγος ΥΓΕΙΑ
Σταματία Στράτη
Κλινική Διαιτολόγος ΥΓΕΙΑ
|
Οι υδατάνθρακες παχαίνουν
ΜΥΘΟΣ!
Σύμφωνα με τις επίσημες συ-
στάσεις, σε μια ισορροπημένη διατροφή
τουλάχιστον το 50% των συνολικών θερ-
μίδων της ημέρας πρέπει να προέρχεται
από τους υδατάνθρακες. Η σημαντικότερη
πηγή υδατανθράκων είναι τα αμυλούχα
τρόφιμα (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, πατά-
τες), καθώς και τα αμυλούχα λαχανικά
(αρακάς, φασολάκια) και τα όσπρια. Οι
υδατάνθρακες παρέχουν άμεση ενέργεια
στον οργανισμό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις
ανάγκες της καθημερινότητας. Επιπλέον, τα ολικής άλε-
σης αμυλούχα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες
φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή
λειτουργία του εντέρου και την πρόληψη καρδιαγγει-
ακών παθήσεων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Η
υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων παχαίνει.
|
Οι διαβητικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν
υδατάνθρακες
ΜΥΘΟΣ!
Η διατροφή του διαβητικού ασθενούς δεν
χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα στερητική και αυστηρή,
όπως πίστευαν παλαιότερα. Το σημαντικό είναι να
υπάρχει σωστός καταμερισμός των υδατανθράκων κατά
τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μη συγκεντρώνονται
μεγάλες ποσότητες ανά γεύμα. Πολύ σημαντικό είναι
επίσης οι διαβητικοί ασθενείς να επιλέγουν ανεπε-
ξέργαστα αμυλούχα τρόφιμα: ψωμί ολικής άλεσης,
καστανό ρύζι και καστανά μακαρόνια. Η κατανάλωση
προϊόντων ολικής άλεσης, οδηγεί σε ηπιότερες διακυ-
μάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σε καλύτε-
ρη ρύθμισή του. Οι μόνοι υδατάνθρακες που συνιστάται
να αποφεύγονται από τους διαβητικούς ασθενείς είναι
οι απλοί, δηλαδή η ζάχαρη, το μέλι και η φρουκτόζη,
οι οποίοι αυξάνουν πολύ απότομα το σάκχαρο του αί-
ματος, ενώ συνιστούμε τους σύνθετους υδατάνθρακες.
|
Οι θερμίδες που καταναλώνουμε αργά το βράδυ
μας παχαίνουν περισσότερο σε σχέση με αυτές
που προσλαμβάνουμε νωρίτερα μέσα στη μέρα
ΜΥΘΟΣ!
Σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνουμε
κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι
μόνο στο βραδινό γεύμα. Αν μια μέρα
καταναλώσουμε όλες τις θερμίδες της
ημέρας στο βραδινό γεύμα, ενώ μια άλλη
ημέρα πάρουμε τις ίδιες ακριβώς θερμί-
δες μοιρασμένες σε όλα τα γεύματα, το
αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο στο τέλος
της ημέρας. Τελευταίες μελέτες έδει-
ξαν ότι, αν καταναλώσει κάποιος το ίδιο
ακριβώς γεύμα το μεσημέρι και το βράδυ,
το μεσημεριανό μεταγευματικό σάκχαρο
δεν είναι πιο χαμηλό σε σχέση με το μεταγευματικό
βραδινό σάκχαρο. Έτσι προτιμάμε το βράδυ να τρώμε
λιγότερους υδατάνθρακες και μικρότερα γεύματα για
καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης και για πιο ελαφρύ
στομάχι πριν από τον ύπνο.
|
Η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού δεν είναι
απαραίτητη για όσους δεν πάσχουν από κάποιο
νόσημα που απαιτεί τη μείωσή του
ΜΥΘΟΣ!
Μπορεί να μην έχει θερμίδες, αλλά το αλάτι
δεν είναι αθώο. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού
μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηρια-
κή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά
επεισόδια. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιέχει
περιορισμένη ποσότητα αλατιού ημερησίως. Αυτή η
ποσότητα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το αλάτι που
προστίθεται κατά το μαγείρεμα όσο και το αλάτι που
βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα (είδη
αρτοποιίας και ψωμί, κονσέρβες, σνακ, τυριά, αλλα-
ντικά κ.ά.).
|
Είναι σημαντικό να απέχουμε από τις ζωικές
τροφές κατά διαστήματα ώστε να καθαρίσει ο
οργανισμός μας από τις τοξίνες
ΜΥΘΟΣ!
Το σώμα μας διαθέτει τους κατάλληλους μη-
χανισμούς για την αφαίρεση των τοξινών. Δεν υπάρχει
καμία επιστημονική απόδειξη ότι η αφαίρεση ζωικών
τροφίμων ή η κατανάλωση, για παράδειγμα, μόνο φρού-
των και λαχανικών βοηθά στην καλύτερη αποτοξίνωση
του οργανισμού από τα συστήματα που ο ίδιος διαθέτει
για αυτόν το σκοπό.
1...,71,72,73,74,75,76,77,78,79,80 82,83,84,85,86,87,88,89,90,91,...100
Powered by FlippingBook