art of Life & Health - Τεύχος 81 - page 82

82
|
Η λήψη αλκοόλ είναι κακή για τον οργανισμό
ΜΥΘΟΣ!
Η ποσότητα και η ποιότητα του αλκοόλ έχει
σημασία καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο
κρασί ανεβάζει την καλή χοληστερίνη. Μέτριες ποσό-
τητες αλκοόλ συνιστάται να καταναλώνονται μαζί με
τροφή και συνιστώνται 1 ποτηράκι για γυναίκες και 2
ποτηράκια για άνδρες τη μέρα. Για ασθενείς που κάνουν
προσπάθεια για απώλεια βάρους, οι επιπλέον θερμίδες
από τη λήψη αλκοόλ πρέπει να προσμετρώνται.
|
Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D μόνο από τη
διατροφή
ΜΥΘΟΣ!
Η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και πο-
λύ λίγες τροφές (έκτος των λιπαρών ψαριών) περιέχουν
ικανοποιητική ποσότητα. Η σύνθεση της βιταμίνης γίνεται
μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία για 10 λεπτά
τη μέρα τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος. Η βιταμίνη που
παίρνουμε από τις τροφές ή από τη σύνθεση στο δέρμα
δεν είναι βιολογικά ενεργή στο σώμα μας και πρέπει να
μεταβολιστεί σε ενεργούς μεταβολίτες στο ήπαρ και μετά
στο νεφρό. Η έλλειψη βιταμίνης D δημιουργεί ραχίτιδα
στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.
|
Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία προστατεύουν τον
οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες
ΑΛΗΘΕΙΑ!
Κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού των
τροφών στον οργανισμό μας και με την έκθεση στην
ηλιακή ακτινοβολία παράγονται κάποιες ουσίες που είναι
βλαβερές για τον οργανισμό και ονομάζονται ελεύθερες
ρίζες. Αυτές οι ουσίες καταστρέφουν πρωτεΐνες, λιπί-
δια και το DNA των κυττάρων. Ο οργανισμός μας είναι
εφοδιασμένος με συστήματα που δρουν αντιοξειδωτικά,
καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, από τις
τροφές το σώμα μας λαμβάνει αντιοξειδωτικά στοιχεία,
όπως είναι η βιταμίνη C, το σελήνιο, τα φλαβονοειδή, τα
καροτενοειδή, η βιταμίνη E και πολλά άλλα. Η αυξημένη
συγκέντρωση ελευθέρων ριζών ονομάζεται οξειδωτικό
στρες και είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες
της διαδικασίας της γήρανσης, καθώς και πλήθους εκφυ-
λιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο
διαβήτης, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας
κ.ά. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, η πρό-
σληψη αντιοξειδωτικών ουσιών από την καθημερινή μας
διατροφή συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες,
άρα και στην πρόληψη αυτών των παθήσεων. Η υπερ-
βολική κατανάλωσή τους, όμως, πρέπει να αποφεύγεται
καθώς μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα (π.χ. η
χρόνια, καθημερινή κατανάλωση συμπληρωμάτων βιτα-
μίνης Ε και β-καροτενίου φάνηκε σε μελέτη ότι αύξησε
τη θνησιμότητα σε άνδρες καπνιστές).
1...,72,73,74,75,76,77,78,79,80,81 83,84,85,86,87,88,89,90,91,92,...100
Powered by FlippingBook