HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Διαβητολογία

Παγκόσμια Ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη: η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

Οι νέες τεχνολογικές εφαρµογές προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής & αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδη διαβήτη.

 

Γράφουν οι
Χρήστος Ζούπας
Παθολόγος – Διαβητολόγος
Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»
Πέτρος Θωμάκος
Παθολόγος – Διαβητολόγος
Διαβητολογικό Κέντρο & Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ»

Τα τελευταία χρόνια η σύγχρονη τεχνολογία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει. Από την άλλη μεριά ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) καλπάζει και απασχολεί, προβληματίζει και ταλανίζει, εκατομμύρια ανθρώπους! Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ¨χρόνια πάθηση¨ στο Κόσμο!

Παρά το γεγονός, ότι η εντυπωσιακή αύξηση οφείλεται στον ΣΔ Τύπου 2, ο οποίος αποτελεί το 80-90% των περιπτώσεων, εντούτοις και η αύξηση του Παιδικού ή Νεανικού Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, αγγίζει το 3% κάθε χρόνο και μάλιστα εκδηλώνεται σε όλο και μικρότερες ηλικίες!!

Η επιβεβαίωση, ότι η καλή ρύθμιση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών, την ποιότητα ζωής και το μέλλον κάθε διαβητικού με ΣΔ Τύπου 1, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή εξέλιξη της καθαρότητας και της ποιότητας των καινούριων Ινσουλινών, αλλά και τη χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες ¨πέννες¨ η ¨στυλό¨ και τις Αντλίες Ινσουλίνης, άλλαξε προς το καλύτερο την αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού!

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωµένο σύστηµα παρακολούθησης των ατόµων µε Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο ασθενής σε συνεργασία µε το γιατρό του µπορεί να παρακολουθεί µε ακρίβεια πώς η διατροφή, η άσκηση, η φαρµακευτική αγωγή και οι άλλες καθηµερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεµβαίνει.

Αντλία ινσουλίνης, µετρητής σακχάρου και συνεχής καταγραφή γλυκόζης επικοινωνούν µεταξύ τους και, µε τη βοήθεια του Internet, ο γιατρός µπορεί ανά πάσα στιγµή να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στην αντλία. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει να εξιδανικεύσει τη θεραπεία σύµφωνα µε τις ανάγκες του ασθενή και να βελτιστοποιήσει το γλυκαιµικό έλεγχο.

Σύγχρονες αντλίες Ινσουλίνης
Οι σύγχρονες Αντλίες Ινσουλίνης αποτελούν μια σημαντική και εντυπωσιακή τεχνολογικά, εναλλακτική μέθοδο Ινσουλινο-θεραπείας σε σχέση με τις πολλαπλές ενέσεις Ινσουλίνης!
Μέσω των μοντέρνων Αντλιών Ινσουλίνης είναι δυνατή, η καλύτερη απομίμηση της λειτουργίας των νησιδίων του Παγκρέατος!

Η συστηματική χρήση της Αντλίας Ινσουλίνης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα συστήματα συνεχούς καταγραφής της γλυκόζης, έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη ρύθμιση του σακχάρου και ταυτόχρονα έχει ελαχιστοποιήσει τη συχνότητα των Υπογλυκαιμιών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας!
Μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας θεωρείται η πλέον εξελιγμένη τεχνολογικά Αντλία Ινσουλίνης (Minimed 640G), η οποία φέρει τον αλγόριθμο πρόληψης των Υπογλυκαιμιών (Smartguard).

Ο διαβητικός με τη χρήση της αντλίας όχι µόνο µπορεί να καταγράφει µε απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία τις τιµές της γλυκόζης στο αίµα του, αλλά και να καθορίζει πλέον τις τιµές ινσουλίνης που χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τα υπογλυκαιµικά και υπεργλυκαιµικά επεισόδια.

Η συστηματική καταγραφή της γλυκόζης με τη χρήση των σύγχρονων αισθητήρων σε συνδυασμό με τη συνεχή χορήγηση Ινσουλίνης μέσω των νέων Αντλιών μπορεί να προφυλάξει από τις μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου και ιδιαίτερα τις Υπογλυκαιμίες και να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας τόσο στα παιδιά και τους νέους, όσο και στις οικογένειές τους, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας!

Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας των μοντέρνων αισθητήρων έχει περιοριστεί εντυπωσιακά το φαινόμενο να ξυπνάει ο γονιός το παιδί μέσα στη νύχτα για να μετρήσει το σάκχαρό του από το φόβο της υπογλυκαιμίας!

Επίσης, η δυνατότητα της Αντλίας να επικοινωνεί με το μετρητή σακχάρου (ContourNextLink) απλοποιεί τη χρήση της, καθώς μπορεί να υπολογίσει αυτόµατα την προτεινόµενη δόση ινσουλίνης για την κάλυψη των γευµάτων και για τη διόρθωση ενδεχοµένων υψηλών τιµών γλυκόζης, απλώς με το πάτημα ενός κουμπιού!

Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσµατα του πρωτοποριακού µετρητή είναι:

  • ακριβής τεχνολογία χωρίς κωδικοποίηση,
  • αποτελέσµατα σε ακριβώς πέντε δευτερόλεπτα,
  • µικρό δείγµα αίµατος (0,6 ml),
  • αντισταθµίζει αυτόµατα αλληλεπιδράσεις από άλλους παράγοντες για αξιόπιστα αποτελέσµατα,
  • εξέταση από εναλλακτικά σηµεία (αντιβράχιο ή παλάµη),
  • δείκτες γεύµατος µε προαιρετική υπενθύµιση προ και µεταγευµατικής εξέτασης,
  • υποστήριξη λογισµικού για τη σωστή ρύθµιση του διαβήτη,
  • ένδειξη υψηλών – χαµηλών αποτελεσµάτων εξέτασης επτά ηµερών.

Αισθητήρες παρακολούθησης της γλυκόζης FreeStyle Libre:
Πολύ σημαντική για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι και η συμβολή της νέας συσκευής μέτρησης και καταγραφής του σακχάρου FreeStyle Libre της εταιρείας Abbott Diabetes Care. Η νέα αυτή συσκευή απαλλάσσει από την ταλαιπωρία του καθημερινού τρυπήματος στα δάκτυλα, καθώς η μέτρηση του σακχάρου γίνεται με τη βοήθεια ενός αισθητήρα μεγέθους ενός απλού κέρματος, ο οποίος εφαρμόζεται στο μπράτσο.

Έτσι είναι δυνατή η εκτίμηση της τιμής του σακχάρου ακόμη και πάνω από τα ρούχα, πλησιάζοντας το μετρητή σε κοντινή απόσταση από τον αισθητήρα! Ο χρήστης μπορεί να δει την πορεία του σακχάρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα ο μετρητής διατηρεί τα δεδομένα των τελευταίων 90 ημερών!

Ο αισθητήρας τοποθετείται πολύ εύκολα από τον ίδιο το χρήστη και χρειάζεται αντικατάσταση κάθε 14 ημέρες. Πρόσφατη σχετική μελέτη έδειξε, ότι η χρήση του μετρητή FreeStyle Libre σε σύγκριση με το συμβατικό τρόπο προσδιορισμού του σακχάρου, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του χρόνου της υπογλυκαιμίας έως και 38%!

Όλα αυτά δείχνουν, ότι ο δρόμος προς το Τεχνητό Πάγκρεας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, ταυτόχρονα με την ελπίδα για μια καλύτερη Ποιότητα Ζωής και γιατί όχι, οριστική λύση του προβλήματος!

Νοέμβριος 2016