HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Παραρινοκολπίτιδα

Οι παραρρινίοι κόλποι είναι κοιλότητες του κρανίου στην περιοχή γύρω από την μύτη που περιέχουν αέρα. Συνδέονται με το εσωτερικό της μύτης μέσω μικρών ανοιγμάτων (στομίων). Τα κοινώς γνωστά ιγμόρεια αποτελούν μόνο ένα ζευγάρι παραρρινίων κόλπων, και βρίσκονται πίσω από τα μάγουλα, είναι δε σημαντικοί στην αναπνοή από την μύτη και στην ροή της βλέννας μέσα στην μύτη και τον φάρυγγα.

Όταν οι παραρρινίοι κόλποι λειτουργούν κανονικά δεν δημιουργούνται προβλήματα. Όταν όμως δεν λειτουργούν κανονικά τότε μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις με συγκεκριμένα συμπτώματα. Αυτές οι μολύνσεις ονομάζονται ιγμορίτιδες ή κολπίτιδες. Η ιγμορίτιδα προκαλείται από βουλωμένους και μολυσμένους παραρρινίους κόλπους. Αυτό συνήθως προκαλεί βούλωμα στην μύτη, πίεση και πόνο στο πρόσωπο και καταρροή. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και μερική ή πλήρη απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης (ανοσμία). Η διάγνωση της ιγμορίτιδας μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εξέταση της μύτης από τον γιατρό σας.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ιγμορίτιδα αναρρώνουν χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία. Άλλοι, χρειάζονται θεραπεία με αντιβιοτικά, σταγόνες στην μύτη, σπρέι ή χάπια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.
Σπανιότερα, η ιγμορίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές καθώς η μόλυνση επεκτείνεται στο μάτι ή στον εγκέφαλο. Αυτές οι επιπλοκές, λόγω της σοβαρότητας τους, κάνουν τη χειρουργική επέμβαση αναγκαία.

Τι είναι το FESS (Functional Endoscopic Sinus Surgery);
Το FESS, ή αλλιώς ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων κόλπων, επιτελείται στις περιπτώσεις που η ιγμορίτιδα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτικά μέσα. Παλιά η εγχείρηση γινόταν με τομές εξωτερικές στο πρόσωπο και το στόμα. Σήμερα η χρήση ενδοσκοπίων μας επιτρέπει την επιτέλεση της επέμβασης από την μύτη χωρίς εξωτερικές τομές.

Πριν την εγχείρηση ο ασθενής πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή (σταγόνες, σπρέι, χάπια) για μερικές εβδομάδες, ή και περισσότερο. Επίσης χρειάζεται διερεύνηση τόσο για διαγνωστικούς όσο και για χειρουργικούς λόγους με αξονική τομογραφία (CT scan).

Τι περιλαμβάνει η εγχείρηση;
Η εγχείρηση επιτελείται κάτω από γενική αναισθησία. Με χρήση ενδοσκοπίων διανοίγονται τα ιγμόρεια από το εσωτερικό της μύτης, χωρίς καμιά εξωτερική τομή.

Τι συμβαίνει μετά την εγχείρηση;
Αμέσως μετά την εγχείρηση μπορεί να νιώσετε τη μύτη σας βουλωμένη. Αυτό μπορεί να συμβεί αν χρειαστεί να τοποθετηθούν αιμοστατικά ταμπόν στην μύτη κατά την εγχείρηση. Βεβαίως αυτό δεν είναι πάντοτε αναγκαίο. Τα ταμπόν, αν χρησιμοποιηθούν, αφαιρούνται από την μύτη μέσα σε 24 περίπου ώρες μετά την εγχείρηση. Ασφαλώς, είναι φυσικό να αισθάνεστε την μύτη κάπως βουλωμένη ακόμα και μετά την αφαίρεση των ταμπόν για μερικές μέρες, μέχρις ότου αποσυμφορηθεί από την βλέννα και το φούσκωμα που προκαλεί η εγχείρηση.

Είναι σημαντικό να μη φυσήξετε τη μύτη σας για 48 ώρες μετά την επέμβαση προς αποφυγή αιμορραγίας. Η χρήση αλατόνερου για μερικές μέρες στην μύτη συνιστάται για αποσυμφόρηση. Μπορεί να προσέξετε λίγο αίμα και βλέννα από την μύτη για μερικές μέρες μετά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Καλό είναι να αποφεύγετε τις σκόνες και τους καπνούς κατά την διάρκεια της ανάρρωσης.

Πόσο καιρό χρειάζεται να απουσιάσω από τη δουλειά;
Συνήθως η παραμονή στο νοσοκομείο είναι για ένα βράδυ μετά την επέμβαση. Ακολούθως, θα χρειαστείτε περίπου μια βδομάδα ξεκούρασης στο σπίτι. Αν ασχολείστε με χειρωνακτική εργασία θα χρειαστείτε 2 εβδομάδες απουσίας από την δουλειά.