HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ, αποτελεί έως τώρα το μοναδικά πλήρως ψηφιακό Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα στην Ελλάδα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος καλύπτει, αφ’ ενός όλο το φάσμα των συμβατικών ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων και των Μαστογραφιών, αφ’ ετέρου έχει την ευθύνη λειτουργίας των μηχανημάτων των επεμβατικών ακτινολογικών εξετάσεων, των επεμβατικών νευροακτινολογικών πράξεων, των αιμοδυναμικών απεικονίσεων και των απεικονίσεων της καρδιοφυσιολογίας. Στις συγκεκριμένες δραστηριότητες υπάρχουν απεικονιστές ή κλινικοί επιστημονικοί υπεύθυνοι.

 

Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λειτουργούν:

  • Τέσσερα (4) σταθερά μηχανήματα ακτινογραφήσεων, όλα με ψηφιακούς ανιχνευτές τεχνολογίας flat panel, από τα οποία το ένα είναι εγκατεστημένο στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
  • Τέσσερα (4) τηλεχειριζόμενα ακτινοσκοπικά ψηφιακά μηχανήματα τύπου C-Arm.
    • Τρία (3), με διαμόρφωση διπλού επιπέδου (Biplane), καλύπτουν τις ανάγκες των επεμβατικών και αιμοδυναμικών μονάδων και συνοδεύονται από τους αντίστοιχους σταθμούς εργασίας, για ανάλυση και επεξεργασία ιατρικών εικόνων.
    • Ένα (1) μονού επιπέδου καλύπτει τις συμβατικές ακτινοσκοπικές εξετάσεις του τμήματος. Το συγκεκριμένο μηχάνημα, με ψηφιακό ανιχνευτή flat panel, είναι εφοδιασμένο με ειδικό λογισμικό παλμικής ακτινοσκόπησης και ειδικά διαμορφωμένα πρωτόκολλα, για μείωση της ακτινικής επιβάρυνσης. Συνοδεύεται επίσης από σταθμό εργασίας επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνας.
  • Ένας (1) ψηφιακός ορθοπαντογράφος για πανοραμικές γνάθων και κεφαλομετρικές ακτινογραφήσεις.
  • Επτά (7) φορητά ακτινογραφικά μηχανήματα με κασσέτες ψηφιακής πινακίδας και τέσσερα ψηφιακά φορητά C Arm ακτινοσκοπικά μηχανήματα για τις ακτινογραφήσεις και ακτινοσκοπήσεις στα χειρουργεία και σε ασθενείς επί κλίνης.
  • Μία (1) μονάδα ανάγνωσης των ψηφιακών πινακίδων CR (Computer Radiography).
  • Ένας (1) ψηφιακός μαστογράφος με ανιχνευτή flat panel, στο Απεικονιστικό Τμήμα Μαστού. Συνοδεύεται από σύστημα στερεοτακτικών βιοψιών.


Ψηφιακές Διαδικασίες
Όλα τα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένης και των μονάδων CR για τις ψηφιακές πινακίδες συνδέονται με τα συστήματα ηλεκτρονικών φακέλων HIS και RIS των Νοσοκομείων και το σύνολο των ακτινολογικών εξετάσεων διενεργείται με ηλεκτρονική λίστα εργασίας (Worklist), περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την πιθανότητα λάθους στην καταγραφή των στοιχείων του εξεταζομένου.

Όλες οι ψηφιακές ακτινολογικές εικόνες αποθηκεύονται ηλεκτρονικά στο σύστημα PACS και είναι στη διάθεση των ιατρών ανά πάσα στιγμή, για ανάγνωση και συγκριτική αξιολόγηση, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την ανάγκη διακίνησης εκτυπωμένων φιλμς. Οι εκθέσεις των ακτινολογικών διαγνώσεων καταχωρούνται επίσης ηλεκτρονικά στο φάκελο του ασθενούς.

Οι εξωτερικοί ασθενείς λαμβάνουν εκτυπώσεις των εικόνων και των διαγνώσεων, καθώς και ψηφιακό δίσκο τύπου CD/DVD, όπου έχουν εγγραφεί οι ψηφιακές εικόνες των εξετάσεών τους. Οι ψηφιακές εικόνες των ακτινολογικών εξετάσεων αποθηκεύονται αναλλοίωτες στο ηλεκτρονικό αρχείο του Τμήματος.

Πλεονεκτήματα ψηφιακής απεικόνισης:

  • Σχεδόν εκμηδενίζει τα τεχνικά σφάλματα των ακτινογραφικών λήψεων και την ανάγκη συχνών επαναλήψεων.
  • Μειώνει την ακτινική επιβάρυνση των εξεταζομένων.
  • Εξασφαλίζει τη διατήρηση διαγνωστικών εικόνων (παραμένουν αναλλοίωτες).
  • Προσφέρει ταχεία και ευχερή πρόσβαση στα διαγνωστικά δεδομένα από τους παραπέμποντες/θεράποντες ιατρούς ακόμη και εξ’ αποστάσεως με ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

 

Διενεργούνται οι εξετάσεις:

  • Όλες οι απλές ακτινογραφικές λήψεις των ανατομικών συστημάτων (Θώρακος, Κοιλίας, Κρανίου, Άκρων, Σπονδυλικής Στήλης).
  • Όλες οι ειδικές εξετάσεις με χρήση σκιαγραφικών ουσιών Πεπτικού, Ουροποιογεννητικού και ειδικότερα Μελέτες Οισοφάγου, Στομάχου, 12δακτύλου, Λεπτού εντέρου (Per Os και Εντεροκλύσεις), Παχέος εντέρου, Ελικογραφίες από Στομίες, Μελέτη βαριατρικών επεμβάσεων, Μελέτες χοληφόρων, Ενδοφλέβιες και Ανιούσες Πυελογραφίες, Ανιούσες Ουρηθροκυστεογραφίες, Συριγγογραφίες, Υστεροσαλπιγγογραφίες.
  • Κεφαλομετρικές και Πανοραμικές Ακτινογραφίες Οδόντων και Γνάθων.
  • Ψηφιακές Μαστογραφίες είτε στα πλαίσια Πληθυσμιακού Ελέγχου (screening mammography) είτε Διαγνωστικές Μαστογραφίες επί συγκεκριμένων κλινικών ευρημάτων.
  • Εντοπιστικές τοποθετήσεις συρμάτινων οδηγών μαστού.
  • Στερεοτακτικές Βιοψίες Μαστού.

Ειδικά με την τεχνολογία αιχμής του Flat Panel Ψηφιακού Ακτινοσκοπικού Μηχανήματος στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, διενεργούνται Ολόσωμες Ακτινογραφήσεις της Σπονδυλικής Στήλης για μελέτη Σκολιώσεως και Αξονομετρικές Ακτινογραφήσεις Σκελών για μελέτη Ανισοσκελίας.  Με το ίδιο μηχάνημα διενεργούνται περιστροφικές ακτινογραφήσεις (rotational radiography) και τρισδιάστατες ανασυνθέσεις.

Τηλέφωνο 
210 686 7461

Fax 
210 686 7592

E-mail 
dradiology@hygeia.gr