HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ρευματολογία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Όταν οι αρθρώσεις σας χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή τους και την ανικανότητα  του ατόμου, άν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα με υπεροχή όμως στις γυναίκες.

Γράφουν οι
Γεώργιος Κήτας
Διευθυντής Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ
Αγγελική Κοτσαλίδου
Ρευματολόγος, Επιμελήτρια Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας:

  • Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις (μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, ή και μεγάλες αρθρώσεις όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι) .Επίσης μπορεί να προσβάλλει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Πολύωρη πρωινή δυσκαμψία
  • Κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
  • Αναιμία
  • Πιθανότητα προσβολής άλλων οργάνων, όπως των πνευμόνων και της καρδιάς.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά και επιδεινούμενα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να προγραμματίσει τη ζωή του και να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του.

Άτομα με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα, πρέπει να επισκεφτούν ρευματολόγο. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο συντομότερα ξεκινά η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Aν ο ασθενής παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την λειτουργικότητα του και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την έκβαση της ασθένειας, οπότε εάν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα από ρευματολόγο.

Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην εποχή μας είναι πολλές, με σκευάσματα που λαμβάνονται είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα και κάποιες επιτρέπονται και στην εγκυμοσύνη. Εμπλουτίζονται συνεχώς και στην πλειονότητα  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από ειδικούς, εξατομίκευση και τακτική κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση. Επίσης, λόγω της ανοσοκαταστολής που συνεπάγονται αυτές οι θεραπείες ανάλογα σχεδιάζεται και συνιστάται η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν λοιμώξεις και επιπλοκές τους.

Σφαιρική αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Πέρα από τη φαρμακευτική παρέμβαση, μία πιο συνολική αντιμετώπιση είναι εξίσου σημαντική. Κατά καιρούς, άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να ωφεληθούν από φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, τροποποίηση  του χώρου εργασίας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αντιμετώπιση συν-νοσηροτήτων, δηλαδή προβλημάτων υγείας που μπορεί να σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή τη θεραπεία της (π.χ. λοιμώξεις, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά). Συγκεκριμένες συμπληρωματικές θεραπείες οι οποίες έχουν αξιολογηθεί σωστά και προσφέρονται από εξειδικευμένα άτομα (π.χ. ο βελονισμός) μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ψυχολογική κατάσταση του ασθενή η οποία επηρεάζει και τη σωματική, γι’ αυτό όταν ο ασθενής νιώθει κατάθλιψη, ίσως δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου. Η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης του ΥΓΕΙΑ, θα βοηθήσει τον ασθενή να μάθει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης του πόνου και να κρατήσει τελικά θετική στάση απέναντι στην ασθένεια.

Συστάσεις για διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Για τη διατήρηση ενός συνολικά καλού επιπέδου υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντική η αλλαγή μερικών καθημερινών συνηθειών.

Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • διακοπή του καπνίσματος (το οποίο, μεταξύ των ευρέως γνωστών κινδύνων, σχετίζεται και με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με αυξημένη βαρύτητα νόσου και ελλιπή απόκριση στη θεραπεία)
  • διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους
  • εξατομικευμένη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με καλή διατροφή

Άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορούν πλέον να έχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής, πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογική καθημερινότητα. Προϋπόθεση, να διαγνωσθούν άμεσα και να θεραπευθούν αποτελεσματικά από τον ρευματολόγο τους και από εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών υγείας με οργανωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση.

Το Τμήμα Ρευματολογίας του ΥΓΕΙΑ παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής αντιμετώπισης των ρευματικών παθήσεων στα Εξωτερικά Ιατρεία, στη Μονάδα Ημερήσιας Θεραπείας, καθώς και σε νοσηλευόμενους ασθενείς εφόσον χρειαστεί.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.

Οκτώβριος 2022