HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
Healthspot
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών για την προάσπιση της υγείας των ασθενών μας. Το σύνολο των διαδικασιών και πρακτικών που εφαρμόζονται στα Νοσοκομεία του Ομίλου, και επιπρόσθετα η διεθνής διαπίστευση του ΥΓΕΙΑ σύμφωνα με το JCI, αναδεικνύει τον πλέον διαφανή τρόπο δέσμευσης μας για τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και ποιότητας της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών μας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, που εμφανίστηκε κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, τα Νοσοκομεία του Ομίλου ανταποκρίθηκαν άμεσα εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουν τις εγκαταστάσεις τους, προστατεύοντας την υγεία των ασθενών τους αλλά και των εργαζομένων τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Πολιτείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., εφαρμόζονται τα ακόλουθα προστατευτικά μέτρα

Επιτροπή Λοιμώξεων

Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις, και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Πολιτείας και του Ε.Ο.Δ.Υ., εφαρμόζουν όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα με στόχο την ασφάλεια των ασθενών, των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων του Ομίλου.

Για την ασφάλεια όλων

 • Πραγματοποιείται ελεγχόμενη είσοδος ΜΟΝΟ από ένα σημείο στο Νοσοκομείο ώστε να ελέγχονται όλοι οι επισκέπτες και οι ασθενείς. Oι εισερχόμενοι υποβάλλονται σε ειδικές ερωτήσεις από το προσωπικό της ασφάλειας του ΥΓΕΙΑ.
  Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.
  Επιτρέπεται μόνο από την κύρια είσοδο (4ος όροφος) και τα Εξωτερικά Ιατρεία (3ος όροφος) και η θερμομέτρηση είναι απαραίτητη.
  Τα μοριακά τεστ γίνονται δεκτά μόνο εάν προέρχονται από δημόσια δομή, από διαπιστευμένα εργαστήρια και από το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ. Προκειμένου να είναι αποδεκτή η προσκομιζόμενη εξέταση για COVID-19 θα πρέπει να αναγράφεται στην απάντηση και η μεθοδολογία της εξέτασης ότι δηλαδή έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον δύο (2) από τα τρία (3) ειδικά γονίδια N2, E & RdRp. Επιπλέον πρέπει να φαίνεται καθαρά η υπογραφή και η σφραγίδα του υπευθύνου του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου που εξετέλεσε την PCR.
 • Σε περίπτωση που κάποιος χαρακτηριστεί ως ύποπτο περιστατικό COVID-19 κατευθύνεται στα ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία (Isobox) που έχουν στηθεί στον 3ο όροφο έξω από τα Εξωτερικά Ιατρεία, απομονωμένα από το υπόλοιπο Νοσοκομείο.  Τα ιατρεία με αρνητική πίεση διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να εξεταστεί ο ασθενής με ασφάλεια από τον εφημερεύοντα ιατρό.
 • Όλα τα τμήματα και οι κλινικές του Νοσοκομείου, λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΔΥ.
 • Με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους αναμονής, έχουμε λάβει τα κάτωθι προληπτικά μέτρα:
  • Όλοι όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ραντεβού με τμήμα ή υπηρεσία του Νοσοκομείου, ενημερώνονται τηλεφωνικώς για τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν.
  • Όλα τα ραντεβού, προγραμματίζονται με διαφορά ώρας μεταξύ τους, ώστε να είναι απόλυτα ελέγξιμος ο αριθμός των ατόμων που παρευρίσκονται στους χώρους αναμονής.
  • Ειδική διαρρύθμιση σε όλους τους χώρους για να τηρείται υποχρεωτικά η κοινωνική απόσταση.
  • Μεταξύ των εξετάσεων, μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να αερίζεται και να καθαρίζεται επαρκώς ο χώρος, για το ραντεβού που ακολουθεί.
  • Πραγματοποιείται συνεχώς έλεγχος σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου για να διασφαλίζεται ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
 • Σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς  χώρους του ΥΓΕΙΑ, είναι απαραίτητη  η χρήση μάσκας τόσο από το ιατρικό, νοσηλευτικό αλλά και το διοικητικό προσωπικό.
 • Ακολουθείται έκτακτο σχέδιο για το προσωπικό με εφεδρείες και κυκλικές βάρδιες, επιτρέποντας ετοιμότητα 24×7.
 • Λειτουργούν απόλυτα απομονωμένοι χειρουργικοί χώροι που παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στα χειρουργικά περιστατικά.
 • Λειτουργεί κινητή μονάδα για κατ’ οίκον επίσκεψη και λήψη δείγματος για την ανίχνευση του ιού, καθώς και λήψη αίματος για τη διενέργεια απλών αιματολογικών εξετάσεων για όσους επιθυμούν να αποφύγουν το νοσοκομειακό περιβάλλον.
 • Έχει ληφθεί ειδική πρόνοια, ώστε τα διαγνωστικά εργαστήρια των θεραπευτηρίων να έχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής με ασφάλεια εκατοντάδων μοριακών εξετάσεων (PCR) ανά ημέρα για τον COVID-19.
 • Εάν ο προσερχόμενος ασθενής έχει προκαθορισμένη συνάντηση με ιατρό του νοσοκομείου, πάλι υποβάλλεται στις ίδιες ερωτήσεις και αν χαρακτηρίζεται ως «ύποπτος» του χορηγείται χειρουργική μάσκα και κατευθύνεται στα ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία, εκτός του νοσοκομείου, ενώ ειδοποιείται ο θεράπων ιατρός του.
 • Έχουν τοποθετηθεί ειδικά banner και καρτέλες στις οθόνες του ΥΓΕΙΑ για την ενημέρωση των επισκεπτών και των ασθενών.
 • Για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού, στα ασανσέρ του ΥΓΕΙΑ επιτρέπεται περιορισμένος αριθμός ατόμων (μέχρι 2 άτομα). Οι χώροι των ανελκυστήρων καθαρίζονται επιμελώς σε ημερήσια βάση σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Ο Όμιλος, από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενημερώνει διαρκώς, διαδικτυακά, για τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις σχετικά με τον COVID-19

Με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ το επισκεπτήριο ασθενών, απαγορεύεται. Εξαιρέσεις γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο με τη γραπτή έγκριση και οδηγία του θεράποντος ιατρού, επιτρέποντας μόνο έναν (1) επισκέπτη ή συνοδό για κάθε ασθενή.

Κατά την είσοδο στο ΥΓΕΙΑ πραγματοποιείται θερμομέτρηση όλων των εισερχομένων και εφόσον η θερμοκρασία σώματος είναι μεγαλύτερη από 37,0⁰C απαγορεύεται η είσοδος στο κτίριο.

 Τι ισχύει για τους συνοδούς:

 • Οι πλήρως εμβολιασμένοι ή με ισχύον πιστοποιητικό νόσησης από Covid-19, εισέρχονται στο νοσοκομείο με αρνητικό rapid τεστ, που θα διενεργείται αποκλειστικά στο ΥΓΕΙΑ ή σε δημόσια δομή, την ίδια ημέρα.
 • Οι μη εμβολιασμένοι, εισέρχονται στο νοσοκομείο με αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ, όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών.

Όλοι οι συνοδοί υποχρεούνται να φορούν μάσκα και να βρίσκονται αυστηρά στο θάλαμο του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.
Κατά την παραμονή τους σε κοινόχρηστους χώρους θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας (>1.5m).

Στους ανελκυστήρες κοινού επιτρέπεται η είσοδος μέχρι 2 ατόμων.

 

 

Φόρμα προεγγραφής

Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε το τεστ Covid-19
συμπληρώστε τα στοιχεία σας στη φόρμα προεγγραφής που θα βρείτε
στο
link.

 

Με ποιον τρόπο διενεργείται το τεστ για τον κορωνοϊό SARS-Cov-2;

Η εμφάνιση της πανδημίας του SARS-CoV-2, θέτει το A-LAB ως Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Ομίλου HHG στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Ανταποκρινόμενο στις ανάγκες όλων των νοσοκομείων του Ομίλου, το A-LAB προχώρησε άμεσα στην παροχή της μοριακής ανίχνευσης του νέου στελέχους του ιού, της μόνης μεθόδου που προσφέρει ταχύ και αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Όλα τα δείγματα που συλλέγονται στα νοσοκομεία του Ομίλου αντιμετωπίζονται ως δυνητικά μολυσματικά και κατά συνέπεια, καθ’ όλη την πορεία των διαδικασιών, τη συλλογή, συσκευασία, αποθήκευση και μεταφορά τους, εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης της διασποράς. Οι επαγγελματίες που συμμετέχουν σε όλη την πορεία διαχείρισης των δειγμάτων εφαρμόζουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Για τη μεταφορά των κλινικών δειγμάτων προς το εργαστήριο, όταν αυτά πρόκειται να μεταφερθούν εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, χρησιμοποιείται ειδική τριπλή συσκευασία.

Μεθοδολογία Real Time RT-PCR

Αφού παραληφθούν τα δείγματα από το εργαστήριο, ακολουθεί η διαδικασία απομόνωσης του ιικού RNA και η εφαρμογή αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης με αντίστροφη μεταγραφή για την ενίσχυση 2 διαφορετικών στόχων του ιικού γονιδιώματος του SARS-CoV-2. 

Χρόνος Αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων SARS-CoV-2 με RT-PCR τα λαμβάνετε στο email που έχετε δηλώσει, σε διάστημα από 24 έως 48 ώρες.
Τα αποτελέσματα των τεστ αντιγόνων (rapid test) είναι διαθέσιμα και τα λαμβάνετε στο email που έχετε δηλώσει, 1 ώρα μετά από την λήψη του δείγματος.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το τεστ του κορωνοϊού SARS-Cov-2 εδώ

Μέτρα για τους ασθενείς

Διενέργεια εξετάσεων

Οι ασθενείς που προσέρχονται για εργαστηριακό -απεικονιστικό έλεγχο (αιματολογικές εξετάσεις, αξονικές τομογραφίες, υπερήχους κλπ), εκτός του ελέγχου που πραγματοποιείται κατά την είσοδο τους,  πρέπει να φέρουν μάσκα και να έχουν υποβληθεί σε θερμομέτρηση πριν την είσοδό τους στους χώρους του Νοσοκομείου. Αν η θερμοκρασία τους είναι μεγαλύτερη από 37,0⁰C, δεν  επιτρέπεται η είσοδός τους στη Κλινική και ακολουθείται η διαδικασία διερεύνησης.

Για τους ασθενείς που εισέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π), ο έλεγχος για Covid-19  πραγματοποιείται στο Τμήμα.

Διενέργεια επεμβάσεων

Για τους ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει το αναλυτικό ιστορικό, το οποίο το υπογράφει ο ασθενής και η λήψη δείγματος για Covid-19 πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ή προεπεμβατικού ελέγχου, 1 έως 3 ημέρες πριν την οποιαδήποτε εισαγωγή, ώστε να υπάρχει περιθώριο έκδοσης του αποτελέσματος του τεστ.

Επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς: που έρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ή επείγουσες παρεμβατικές διαγνωστικές εξετάσεις (όπως πχ σε γαστρορραγία, στεφανιογραφία σε ΟΕΜ κλπ), πραγματοποιούνται άμεσα λόγω του επείγοντος προβλήματος, λαμβάνεται όμως εξέταση για Covid-19 και χωρίς την αναμονή του αποτελέσματος οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν να είναι θετικοί και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας, νοσηλεία στον ειδικό χώρο, έως ότου βγει το αποτέλεσμα του τεστ.

Εισαγωγή για νοσηλεία

Στους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία μας πραγματοποιείται τεστ για Covid-19 για να επιβεβαιωθεί ότι είναι αρνητικοί στον ιό SARS-CoV 2, και να διασφαλιστεί η  ασφάλεια των  λοιπών νοσηλευομένων και υγειονομικού προσωπικού. 

Μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, οι ασθενείς νοσηλεύονται στον ειδικά διαμορφωμένο όροφο για ύποπτα περιστατικά, όπου τηρούνται όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό μεταφέρονται σε άλλο όροφο νοσηλείας. Εάν το τεστ είναι θετικό ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές και οι ασθενείς μετακινούνται στα Νοσοκομεία αναφοράς.

Νοσηλευόμενοι ασθενείς

Ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο (με αρνητικό τεστ Covid) >6 ημέρες χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ως ύποπτα περιστατικά και είναι αναγκαίο να υποβληθούν σε κάποια παρεμβατική πράξη, η απόφαση για την εκ νέου λήψη δείγματος για Covid-19, λαμβάνεται από τον Λοιμωξιολόγο Ιατρό σε συνεργασία με τον Θεράποντα Ιατρό.

Όλοι οι ασθενείς υποβάλλονται σε έλεγχο:

 • Πριν ή κατά την εισαγωγή τους
 • Ανά 7 ημέρες κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους
 • Την ημέρα του εξιτηρίου, εκτός αν έχει γίνει PCR τις τελευταίες 48 ώρες.

 

Με αίσθημα ευθύνης προς το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, τους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Όλοι οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι και ελέγχονται σε τακτικά περιοδικά διαστήματα κάνοντας διαγνωστικά τεστ Covid-19 (PCR ή αντιγονικό τεστ).
 • Διεξαγωγή μοριακού τεστ ανίχνευσης του ιού (PCR) και τη λήψη αρνητικού αποτελέσματος ως προϋπόθεση για την επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια (από 4 μέρες και άνω) για το σύνολο του προσωπικού και επαναληπτικό τεστ μετά την πάροδο των 7 ημερών.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.
 • Η λοιμωξιολογική ομάδα παρακολουθεί και καταγράφει τη συμμόρφωση όλου του προσωπικού με βάση τα αυστηρότερα μέτρα προστασίας κατά των λοιμώξεων.Διαβάστε περισσότερα