HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Κορωνοϊός COVID-19

Τα σκοτεινά σημεία του κορωνοϊού

Ένα θετικό αποτέλεσμα έπειτα από ένα αρνητικό δεν σημαίνει απαραίτητα επαναλοίμωξη και δεν επαρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Γράφει ο
Αθανάσιος Σκουτέλης
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Διευθυντής Β’ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Οι επισημάνσεις των ειδικών επιστημόνων ότι ο ιός SARS-CoV-2  εκπλήσσει, επιβεβαιώνονται διαρκώς. Μπορεί η εξέλιξη της πανδημίας να συμβαδίζει με αύξηση των γνώσεων της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στη δραστηριότητα του ιού, ωστόσο παραμένουν ορισμένα «σκοτεινά σημεία», όπως η διάρκεια της ανοσίας έναντι του ιού, τα «σιωπηλά» συμπτώματα και η μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Μεταξύ αυτών, οι πρόσφατες παρατηρήσεις –και στη χώρα μας– για ασθενείς που ενώ είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, είχαν αρρωστήσει και αναρρώσει με αρνητικά αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για την ανίχνευση του ιού, εμφάνισαν υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων που έμοιαζαν με τον ιό και όταν ελέγχθηκαν βρέθηκαν ξανά θετικοί.

Ένα θετικό αποτέλεσμα μετά ένα αρνητικό δεν σημαίνει απαραίτητα επαναλοίμωξη και δεν επαρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο μοριακός έλεγχος εξετάζει εάν υπάρχει ή όχι υλικό του ιού στον οργανισμό. Δεν διακρίνει ποιο κομμάτι του ιού υπάρχει, δηλαδή εάν πρόκειται για το εξωτερικό τοίχωμα, RNA του ιού ή ολόκληρος ο ιός και κατά πόσον αυτός είναι «ζωντανός». Επιπλέον, ρόλο διαδραματίζει και ο τρόπος λήψης του δείγματος. Μία όχι σωστή λήψη κλινικού δείγματος, υπό τον φόβο της παραγωγής αερολύματος και διάδοσης του ιού, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Οπότε υπάρχουν τεχνικά θέματα που μπορεί να εξηγήσουν τα περίεργα του ιού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2, καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ερωτώμενος για σχετικό περιστατικό στην Ελλάδα είχε δηλώσει «θέλει πολλή προσοχή στο πώς ερμηνεύει κανείς τέτοια φαινόμενα». Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχει μία κατάσταση που αναζωπυρώνει για κάποιο λόγο την παρουσία του ιού ή του γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, χωρίς να σημαίνει ότι τον μεταδίδει. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να σχετίζεται με τη μακρά παραμονή του ιού στον οργανισμό. Όπως ανέφερε, μάλιστα, υπήρξαν περιστατικά που δείγματα τα οποία ελήφθησαν ταυτόχρονα από τον ίδιο ασθενή από διαφορετικές περιοχές του σώματος βρέθηκαν το ένα θετικό και το άλλο αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι περιστατικό επαναλοίμωξης δεν έχει καταγραφεί παγκοσμίως.

Στα «σκοτεινά» του ιού είναι και η «σιωπηλή υποξία», το φαινόμενο δηλαδή όπου ασθενείς, αν και έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα λόγω της λοίμωξης COVID-19, δεν εμφανίζουν έντονη δύσπνοια, και χωρίς να το καταλάβουν φτάνουν στα τελικά στάδια αναπνευστικής ανεπάρκειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή ή ο αυξημένος αριθμός αναπνοών πρέπει να αξιολογείται. Χρειάζεται εξέταση και ιατρική εκτίμηση της κλινικής εικόνας κάθε ασθενούς που έχει συμπτώματα της νόσου. Στο μεγάλο ερώτημα για το εάν μπορεί να μεταδοθεί η νόσος από ασυμπτωματικό άτομο, υπάρχουν σχετικές ενδείξεις. Άλλωστε, σε κάθε λοίμωξη υπάρχει μία «παλέτα» από το 0 στάδιο όπου είναι ασυμπτωματική έως το 100 που σημαίνει πολύ βαριά νόσηση και νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Μάιος 2020