HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Κορωνοϊός COVID-19

Οδηγίες για φροντίδα στο σπίτι ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19

Γράφει ο
Γεώργιος Δαΐκος 
Λοιμωξιολόγος
Διευθυντής Β’ Παθολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα (πυρετό <38.0ο C, βήχα, κόπωση, πονόλαιμο) που δεν έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα όπως υπέρταση, καρδιακό ή αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή, κακόηθες νόσημα υπό χημειοθεραπεία και είναι <65 ετών μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες και υπάρχει ιατρική παρακολούθηση.

Στην περίπτωση που ένα πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 παραμείνει στο σπίτι, όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τα βασικά μέτρα υγιεινής και να τα εφαρμόζουν ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της νόσου στο οικογενειακό περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και ανάρρωσης στο σπίτι δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

 • Ο ασθενής πρέπει να μένει μόνος του σε ξεχωριστό καλά αεριζόμενο δωμάτιο και να χρησιμοποιεί ξεχωριστή τουαλέτα εάν είναι εφικτό. Προσοχή! Μετά τη χρήση της τουαλέτας κατεβάζουμε το καπάκι και στη συνέχεια πατάμε το καζανάκι.
 • Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πρέπει να διαμένουν σε διαφορετικά δωμάτια και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστο 2 μέτρων από τον ασθενή.
 • Ο ασθενής πρέπει να περιορίζει τις μετακινήσεις του στο σπίτι στο ελάχιστο και όταν εξέρχεται του δωματίου του  να φοράει μάσκα.
 • Οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να αερίζονται και οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συχνά.
 • Πρέπει να εφαρμόζεται αναπνευστική υγιεινή από όλα τα μέλη της οικογένειας και ιδιαίτερα από τον ασθενή, (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα). Πάντα ακολουθεί η υγιεινή των χεριών.
 • Τα αντικείμενα που βρίσκονται στο δωμάτιο του ασθενούς και όλες οι επιφάνειες καθαρίζονται και απολυμαίνονται καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι και στη συνέχεια απολυμαίνονται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
 • Ο ασθενής δεν πρέπει να μοιράζεται προσωπικά είδη οικιακής χρήσης ή φαγητά και ποτά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
 • Τον ασθενή τον φροντίζει ένα άτομο, κατά προτίμηση νέο σε ηλικία που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τον ασθενή, ούτε με αντικείμενα που έχει έρθει σε επαφή ο ασθενής.
 • Το άτομο που φροντίζει τον ασθενή πρέπει να χρησιμοποιεί προστατευτική μάσκα, να αποφεύγει την επαφή των χεριών με τη μάσκα, και να απορρίπτει τη μάσκα όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση της. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών.
 • Να αποφεύγετε την επαφή με σωματικά υγρά του ασθενούς, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις με γυμνά χέρια και να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης. Πάντα να ακολουθεί η υγιεινή των χεριών.
 • Τα μολυσμένα υλικά του ασθενούς (π.χ. γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) τοποθετούνται σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν από την απόρριψή τους στα οικιακά απορρίμματα. Τα λερωμένα ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα τοποθετούνται σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή να αποφεύγεται η επαφή με το δέρμα και τα ρούχα. Τα ρούχα του ασθενούς πλένονται ξεχωριστά στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (600 C – 900 C) και στη συνέχεια στεγνώνονται καλά.
 • Πρέπει να γίνεται συχνή αντισηψία των χεριών (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι) μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 • Για το στέγνωμα των χεριών, μετά το πλύσιμο με νερό και σαπούνι, να χρησιμοποιείτε χειροπετσέτες μιας χρήσης. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε υφασμάτινη πετσέτα η οποία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τον ασθενή.
 • Ο ασθενής παραμένει στο σπίτι μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.

Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία τους.

Προσοχή!
Εάν τα συμπτώματα του ασθενούς δεν υποχωρούν εντός 5 ημερών ή επιδεινώνονται, ο ασθενής πρέπει να  μεταφερθεί στο νοσοκομείο.  Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποφύγει τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς ή ταξί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει δικό του μέσο μεταφοράς ή να ενημερώσει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του.

Απρίλιος 2020