HYGEIA Hospital
ΜΗΤΕΡΑ
Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Y-Logimed Α.Ε.
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Beatific® | Super-effective Anti-aging Skincare for Face - Eyes - Body

Ακτινοχειρουργική Εγκεφάλου

Ακτινοχειρουργική γ-knife: Η αναίμακτη χειρουργική εγκεφάλου

Η ακτινοχειρουργική γ-knife χρησιμοποιείται σε καλοήθεις και κακοήθεις όγκους εγκεφάλου, σε αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες και σε λειτουργικές παθήσεις του εγκεφάλου, συνήθως σε περιπτώσεις στις οποίες αντενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση ή σε συνδυασμό με αυτή. Για ποιο λόγο, όμως, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά επιτεύγματα και ποια είναι τα βασικά της σημεία;

Γράφει ο
Παναγιώτης Νομικός
Νευροχειρουργός,
Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής 
Δ/ντής Τμήματος Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-knife ΥΓΕΙΑ

Η ακτινοχειρουργική με γ-knife είναι για επιλεγμένους ασθενείς μια εναλλακτική μορφή θεραπείας έναντι της ανοιχτής χειρουργικής κρανιοτομίας. Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία ως θεραπεία μίας ημέρας και είναι πάρα πολύ καλά ανεκτή.

Με τη μέθοδο αυτή χορηγείται υψηλή δόση ακτινοβολίας με πολύ μεγάλη ακρίβεια σε σχετικά μικρούς ενδοκρανιακούς στόχους (όγκους ή εστιακές βλάβες) σε μία συνεδρία, αφήνοντας άθικτο τον περιβάλλοντα ιστό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση πολλών (192-201) δεσμών ακτινοβολίας με εξαιρετικά μικρές διατάσεις (4-14 mm), οι οποίες ακτινοβολούν από διαφορετικές διευθύνσεις, εστιάζοντας ταυτόχρονα και με εξαιρετική ακρίβεια (<0,3 mm) σε ένα σημείο στον εγκέφαλο, στο οποίο αποδίδουν μεγάλη δόση ακτινοβολίας.

Εστιάζοντας σε διαφορετικά σημεία (ισόκεντρα) και σαρώνοντας την περιοχή ενδιαφέροντος με ρομποτική ακρίβεια, το γ-knife καταστρέφει με την ίδια αποτελεσματικότητα βλάβες εγκεφάλου σε οποιοδήποτε βάθος, αντικαθιστώντας το νευροχειρουργικό νυστέρι.

Χρησιμοποιείται σε καλοήθεις και κακοήθεις όγκους εγκεφάλου (ακουστικά νευρινώματα, γλοιώματα, μηνιγγιώματα, αδενώματα υπόφυσης, μεταστάσεις κ.λπ.) σχετικά μικρών διαστάσεων.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα
Σε σχέση με άλλα συστήματα ακτινοχειρουργικής θεραπείας η εμπειρία που υπάρχει με γ-knife είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως και η μέθοδος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα με τις λιγότερες παρενέργειες θεωρούμενη ως gold standard (μέθοδος αναφοράς). Εκατοντάδες κέντρα γ-knife λειτουργούν παγκοσμίως πραγματοποιώντας θεραπεία σε περίπου 70.000 ασθενείς κάθε χρόνο, με το επιστημονικό υπόβαθρο και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου να είναι μοναδικά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ακτινοχειρουργική μέθοδο.

Η υψηλή δόση ακτινοβολίας που εναποτίθεται στην περιοχή της βλάβης καταστρέφει το DNA των κυττάρων της, τα οποία χάνουν την ικανότητα αναπαραγωγής, λύονται και απομακρύνονται με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ενώ στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, τα οποία και αποφράσσονται. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους καλοήθεις όγκους και τις αγγειακές δυσπλασίες γίνεται εμφανές σε 6-24 μήνες περίπου, ενώ για τους κακοήθεις και μεταστατικούς όγκους ακόμα και σε 2-3 μήνες μετά τη θεραπεία.

Η διαδικασία
Υπάρχουν τρία συστήματα γ-knife που χρησιμοποιούνται κλινικά, με το Perfexion να αποτελεί το πλέον σύγχρονο από αυτά, ενσωματώνοντας όλες τις εξελίξεις της ρομποτικής τεχνολογίας και δίνοντας τη δυνατότητα θεραπείας οποιασδήποτε βλάβης ή και πολλαπλών βλαβών οπουδήποτε στο κρανίο, καθώς και βλαβών στο λαιμό – τράχηλο.
Η θεραπεία είναι αθόρυβη και τελείως ανώδυνη και πραγματοποιείται σε μόνο μία ημέρα. Ο ασθενής προσέρχεται τη μέρα της θεραπείας, τοποθετείται στο κρανίο ειδικό στερεοτακτικό νευροχειρουργικό πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια.

Αφού καθοριστεί η ακριβής μορφή, το μέγεθος και η θέση της βλάβης, πραγματοποιείται σε εξειδικευμένο λογισμικό ο σχεδιασμός της θεραπείας και καθορίζεται η δόση ακτινοβολίας ανάλογα με την περίπτωση και με βάση πρωτόκολλα που στηρίζονται στην πολυετή διεθνή εμπειρία της μεθόδου. Τα δεδομένα εισάγονται στο σύστημα γ-knife, o ασθενής τοποθετείται στο μηχάνημα και πραγματοποιείται η θεραπεία, η οποία διαρκεί περίπου μισή έως δύο ώρες.

Κατά το διάστημα της θεραπείας ο ασθενής παρακολουθείται συνεχώς και η θεραπεία επιβεβαιώνεται διαρκώς με εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα. Η θεραπεία μπορεί να σταματήσει και να συνεχιστεί με ασφάλεια οποιαδήποτε στιγμή θελήσει ο ασθενής. Μετά το τέλος της θεραπείας αφαιρείται το στερεοτακτικό πλαίσιο και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει και να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς επιπλέον προβλήματα. Οι παρενέργειες της μεθόδου είναι ελάχιστες και ήπιες και λιγότερες απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ακτινοχειρουργική μέθοδο.

Ιούλιος 2016