HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Λοιμωξιολογία

Νέα χρονιά, νέοι στόχοι με επίκεντρο την ΥΓΕΙΑ!

Με τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς δύο πράγματα μπορούν να μας συμβούν:  ένα αναπόφευκτο (μεγαλώνουμε) και ένα επιθυμητό (καινούργιοι στόχοι). Στην προσωπική μας στοχοθεσία κυρίαρχη λέξη είναι η ευτυχία και ο πυρήνας της ευτυχίας είναι η καλή υγεία. Επομένως οι νέοι στόχοι πρέπει να αφορούν κυρίως τη βελτίωση της καθημερινότητας που έχει να κάνει με την υγεία.

Γράφει ο
Αθανάσιος Σκουτέλης
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής

Πρόληψη είναι η λέξη-κλειδί και δεν πρέπει να την ξεχνάμε ποτέ.

Την υγεία μας επηρεάζουν παράγοντες μη τροποποιήσιμοι (φύλο, ηλικία, γονίδια, κλπ) και τροποποιήσιμοι (τρόπος ζωής, παρεμβάσεις της επιστήμης, περιβάλλον, κλπ).

Οι στόχοι, λοιπόν, και ο σχεδιασμός πρέπει να επικεντρώνονται στους τροποποιήσιμους παράγοντες, διαφορετικά η μάχη θα είναι άνιση και μάταιη.

Παχυσαρκία.
Ο μεγάλος μας εχθρός που επιτίθεται σε πολλά μέτωπα και είναι πηγή πολλών κακών, πέρα απο το επιπλέον βάρος που κουβαλάμε. Προσπαθείστε να περπατήσετε μια διαδρομή που διανύετε καθημερινά χωρίς πρόβλημα, κρατώντας μια σακούλα βάρους πχ 5 κιλών και θα καταλάβετε τι σημαίνει για τον οργανισμό «επιπλέον βάρος». Διαβήτης, καρδιαγγειακός κίνδυνος, καταπόνηση αρθρώσεων είναι μερικά απο τα δεινά που τη συνοδεύουν. Η σύγχρονη μορφή της παχυσαρκίας που ειναι ακόμη πιο απειλητική: η παιδική παχυσαρκία. Το φαγητό πρέπει να είναι απόλαυση, όχι δυνάστης.

Άσκηση.
Μαγική (στην κυριολεξία) λέξη. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολές ούτε ακρότητες. Απλό, ζωηρό περπάτημα. Ξεχνάμε το ασανσέρ, και το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις. Η άσκηση
από μόνη της αποτελεί ευεργετικό παράγοντα για την υγεία. Τελευταίες, μάλιστα, έρευνες έδειξαν οτι ακόμη και μερικές ώρες άσκησης την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης ακόμη και όταν υπάρχει γενετική προδιάθεση για τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Stress.
«Σκοτώνει» ύπουλα αλλά αποτελεσματικά. Ας αναρρωτηθούμε: είναι όντως οι καθημερινές αγχογόνες «προτεραιότητες» τόσο σημαντικές ή μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αναθεωρούμε μερικές απο αυτές;

Ύπνος.
Δώρο Θεού. Πολλές φορές ξυπνάμε πιό κουρασμένοι απ’ό,τι ήμασταν πριν κοιμηθούμε και ψάχνουμε να βρούμε από ποιά νόσο πάσχουμε. Συνήθως η αιτία είναι η κακή ποιότητα του ύπνου και καμιά φορά η περιορισμένη διάρκειά του. Ο κακός ύπνος προέρχεται από καταστάσεις που είναι αναστρέψιμες όταν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν σωστά, όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, υπνική άπνοια (sleep apnea), παθήσεις ανωτέρου αναπνευστικού (ρινικό διάφραγμα, σταφυλή), κάπνισμα, κλπ.

Προληπτικός έλεγχος (check up).
Πρέπει να γίνεται με ιατρική καθοδήγηση. Ο γιατρός μας ξέρει για εμάς καλύτερα απο εμάς. Αυτή είναι η δουλειά του. Πολλές, περιττές και άστοχες εξετάσεις δημιουργούν την ψευδαίσθηση οτι «είμαστε μια χαρά». Συνήθως περιοριζόμαστε στις «εύκολες» εξετάσεις αίματος. Υποσυνείδητα αποφεύγουμε τις «ενοχλητικές» εξετάσεις (κολονοσκόπηση, μαστογραφία, Pap-test, δακτυλική εξέταση προστάτη, κλπ). Ας ζητήσουμε λοιπόν απο το γιατρό μας ή απο τα εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα να φτιάξουν ενα πρόγραμμα τακτικού ελέγχου
για εμάς.

Εμβολιασμοί.
Τα εμβόλια πλέον δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Είναι και για τους ενήλικες, στοχεύοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής:
γηράσκουμε υγιείς. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία, η αρρώστια όχι. Μην ακούτε τις ανεύθυνες σειρήνες. Εμβολιαστείτε. Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών είναι απο τα πιο γενναιόδωρα. Χρησιμοποιείστε το. 

Την πρωτοχρονιά, λοιπόν, παίρνουμε μια λευκή σελίδα και καταστρώνουμε μια λίστα ενεργειών με βάση τα παραπάνω. Κάθε τι που ολοκληρώνεται, το διαγράφουμε. Στο μέσον της χρονιάς, κατα τον Ιούνιο, φτιάχνουμε καινούργια λίστα με ό,τι δεν έχουμε εκτελέσει. Στο τέλος του χρόνου έχουμε ολοκληρώσει τον «ετήσιο ατομικό προγραμματισμό» για μια καλύτερη υγεία και αρχίζουμε να εκπονούμε τη λίστα για την επόμενη χρονιά! Απαραίτητη προυπόθεση: να ενστερνιστούμε και να πιστέψουμε τους στόχους που βάζουμε.

Καλή χρονιά, λοιπόν, με υγεία σε όλους. Είναι στο χέρι μας!

Ιανουάριος 2020