HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Κορωνοϊός COVID-19

Νέος κορωνοϊός SAR-CoV-2: πιο επικίνδυνος από τη γρίπη;

Γράφει ο
Καραΐσκος Ηλίας
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
Επιμελητής Α’ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

O SARSCoV-2, ένα νέο είδος κορωνοϊού, πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας) στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, ενώ μερικούς μήνες αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει πως πρόκειται για πανδημία. Συχνά χαρακτηριστικά του ιού είναι η  υψηλή μεταδοτικότητα και ικανότητα πρόκλησης σοβαρής πνευμονικής νόσου (η οποία ονομάζεται COVID-19) και θεωρείται εξαιρετική επικίνδυνη σε μεγαλύτερα άτομα και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με χρόνια νοσήματα. Όμως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, συχνά συγκρίνεται με την πανδημία γρίπης Η1N1 του 2009 λόγω των πανδημικής του φύσης, αφού έως τώρα έχει διασπαρεί σε 148 χώρες με 170.000 κρούσματα και περίπου 6.300 θανάτους καταγεγραμμένους μέχρι της 16 Μαρτίου 2020. Στην πανδημική γρίπη το 2009 είχε εκτιμηθεί ο αριθμός των θανάτων να αγγίζει τις 350.000.

Ο νέος κορωνοϊός ή μήπως η γρίπη θεωρείται πιο επικίνδυνος;

Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως ο SARS–CoV-2 είναι πιο θανατηφόρος από τη γρίπη. Κατά μέσο όρο, η εποχική γρίπη σκοτώνει το 0,1% των ανθρώπων που μολύνονται. Οι πρώιμες εκτιμήσεις του ποσοστού θανάτων από κορωνοϊό σε μελέτες στην Κίνα είναι 2%. Μια μεταγενέστερη όμως μελέτη με 1.099 περιστατικά από την Κίνα, κάνει λόγο για 1,4%. Αν γίνει η υπόθεση ότι ο αριθμός των περιστατικών είτε ασυμπτωματικών είτε με ήπια συμπτώματα είναι υψηλότερα από τον αριθμό των αναφερόμενων διαγνωσμένων κρουσμάτων, τότε προκύπτει ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικά μικρότερο από 1%, αλλά φαίνεται ότι είναι 10 φορές το ποσοστό θνησιμότητας από την εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ανάλογο με την εξάπλωση, αφού εν προκειμένω, παρόλο τα χαμηλά επίπεδα θνησιμότητας, ο ιός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως όλος ο πλανήτης είναι δυνητικά επίνοσος, καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα δε φέρει αντισώματα για το νέο αυτό ιό. Η γρίπη όπως και ο SARS-CoV-2 μπορεί να είναι μολυσματικοί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης των ιών.

Ποιος ιός θεωρείται πιο μεταδοτικός;

Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από ανθρώπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το φτέρνισμα και το βήχα. Με βάση την γνώμη των ειδικών κάθε άτομο με κορωνοϊό φαίνεται να μολύνει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 2.2  ανθρώπους,  ενώ αντίστοιχα ο αριθμός για την εποχική γρίπη είναι περίπου 1.3. Όμως είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τις σύγχρονες θεραπείες και τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα για τη γρίπη. Τέλος αν δεν φτάσει ο ρυθμός μόλυνσης να είναι 1 προς 1, δεν προβλέπεται να παρατηρηθεί ύφεση.

O νέος κορωνοϊός προσβάλλει τα παιδιά και τις έγκυες;

Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό τείνουν να έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ αντίθετα η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη στην παιδική ηλικία, αφού μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Όσον αφορά τη γρίπη και τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, μπορούν να προσβληθούν σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης και οδηγεί σε σοβαρή νόσηση και πολλές επιπλοκές. Αν ο νέος κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για τις έγκυες γυναίκες δεν είναι απολύτως γνωστό, οι μελέτες όμως δείχνουν ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στο έμβρυο από εγκύους που μολύνθηκαν στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ για τη εγκύο που θα μολυνθεί τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο;

Αν και δεν έχει βρεθεί ένα εγκεκριμένο αντιϊκό φάρμακο για τον κορωνοϊό, αρκετά είναι εκείνα τα φάρμακα που εξετάζονται και βρίσκονται σε φάση κλινικών μελετών.  Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν ανάπαυση, αντιπυρετικά και υγρά για την αποφυγή της αφυδάτωσης. Για τη γρίπη υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία όπως για παράδειγμα η οσελταμιβίρη, που όταν χορηγηθεί εντός δύο ημέρων από την έναρξη των συμπτωμάτων, βελτιώνει τα συμπτώματα. Για την γρίπη υπάρχει το εποχιακό εμβόλιο που χορηγείται βάση ενδείξεων, ενώ για το νεό κορωνοϊό βρίσκεται ακόμη σε πειραματικά στάδια.

Προς το παρών το πιο αποτελεσματικό μέτρο εναντίον του ιού είναι η συνειδητοποίηση της κατάστασης και της ευθύνης που μας αναλογεί προκείμενου να γίνει αφενός η ανάσχεση της  εξάπλωσης και της μετάδοσης του και αφετέρου η προστασία των ευπαθών ομάδων. Πρωτίστως περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στο ελάχιστο και τηρούμε τις οδηγίες υγιεινής. Γι’ αυτό…. Μένουμε σπίτι!

Μάρτιος 2020