HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Οστεοπόρωση

Οστεοπορωτικό κάταγμα: ένα πολύ συχνό και σοβαρό πρόβλημα

Πολλές φορές έχουν έρθει στα Επείγοντα των Νοσοκομείων μας (Υγεία και Μητέρα) ασθενείς με σπασμένο κόκκαλο μετά από ένα απλό γλίστρημα.

 

Γράφει ο κ.
Παντελής Τριανταφυλλίδης  
Ορθοπαιδικός 
Αναπλ. Διευθυντής Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές φορές, οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από οστεοπόρωση χωρίς να το γνωρίζουν. Τα κατάγματα αυτά ονομάζονται οστεοπορωτικά κατάγματα και είναι πολύ συχνά.

Υπολογίζεται ότι μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες μετά την ηλικία των πενήντα ετών, θα υποστούν ένα κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης. Τα κατάγματα αυτά συμβαίνουν συνήθως στο ισχίο, στον καρπό, στην σπονδυλική στήλη και στον ώμο. Είναι πολύ σοβαρά γιατί προκαλούν χρόνιο πόνο, αναπηρία ακόμα και θάνατο, ιδίως τα κατάγματα του ισχίου. Επίσης έχει βρεθεί ότι όποιος έχει πάθει οστεοπορωτικό κάταγμα, ο κίνδυνος να υποστεί ένα νέο κάταγμα, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος απ’ ότι αν δεν είχε υποστεί το πρώτο κάταγμα. Παρόλα αυτά μόνο το 20% των ασθενών αυτών λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την οστεοπόρωση.

Για τους λόγους αυτούς, οι ασθενείς που παθαίνουν ένα κάταγμα χαμηλής βίας, πρέπει να ελέγχονται εάν πάσχουν από οστεοπόρωση και να λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από το γιατρό τους. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα οστεοπορωτικά κατάγματα που προκαλούν πολύ μεγάλη επιβάρυνση στους ασθενείς και στα συστήματα υγείας.

Οκτώβριος 2015