HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Νευρολογία

Τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της Νόσου Πάρκινσον

200 χρόνια από την περιγραφή της νόσου Πάρκινσον το 1817 από τον James Parkinson, και η πρόοδος που έχει συντελεστεί από τότε έως σήμερα είναι τόσο σημαντική, που αισθανόμαστε βέβαιοι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για την αντιμετώπιση της νόσου!

Γράφει η
Μαρία Σταμέλου
Υπεύθυνη Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών, ΥΓΕΙΑ

Η νόσος Πάρκινσον είναι η συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος μετά την νόσο Alzheimer, και αφορά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς και φροντιστές στην Ελλάδα, και εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.

Η έρευνα των τελευταίων ετών εστίασε αρκετά στο πρόβλημα των επιπλοκών της θεραπείας. Νέες, βελτιωμένες μορφές, όπως για παράδειγμα ταμπλέτες βραδείας απελευθέρωσης Λεβοντόπα φαίνεται να μετριάζουν την έντασή των χρόνιων επιπλοκών είναι υπό κυκλοφορία και αναμένουμε να έρθουν και στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Καινούργιες βελτιωμένες τεχνολογίες και για τον εν τω βάθει εγκεφαλικό ερεθισμό αλλά και για τις αντλίες συνεχούς έκχυσης αναμένονται άμεσα.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο της έρευνας παραμένει η ανεύρεση μιας θεραπείας που θα σταματά την εξέλιξη της νόσου, ή θα την προλαμβάνει. Ο παθητικός ή ενεργός εμβολιασμός, τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα, αλλά και γονιδιακές θεραπείες τροποποίησης βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό μελέτη και τα αποτελέσματα αναμένονται. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεύρεση νέων θεραπειών είναι η ενημέρωση του κοινού, και η συμμετοχή ασθενών και συγγενών σε κλινικές μελέτες.

 

Ιούλιος 2017