HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Τι σημαίνει για εσάς η διαπίστευση JCI του ΥΓΕΙΑ

Διασφάλιση αποφυγής φαρμακευτικών σφαλμάτων

Τι είναι τα Φαρμακευτικά σφάλματα;

Τα φαρμακευτικά σφαλματα πιθανόν να προκύψουν κατά τη συνταγογράφηση, χορήγηση ή και παρακολούθηση της δράσης ενός φαρμάκου, ανεξάρτητα από το εάν θα επιφέρουν ή όχι βλάβη στον ασθενή. Τα φαρμακευτικά σφάλματα διαφέρουν από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου, γιατί μπορούν να προληφθούν.

Πόσο συχνά γίνονται φαρμακευτικά λάθη;

Η εμφάνιση των φαρμακευτικών σφαλμάτων είναι πιο συχνή στους νοσηλευόμενους ασθενείς και συσχετίζονται με αύξηση της θνητότητας και την παράταση της νοσηλείας.

Πως διασφαλίζουμε στο ΥΓΕΙΑ την αποφυγή φαρμακευτικών σφαλμάτων;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναγνώρισης και αποφυγής των φαρμακευτικών σφαλμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα ποιότητας που εφαρμόζει το ΥΓΕΙΑ και που απαιτούνται από το σύνολο των οργανισμών πιστοποίησης νοσοκομείων όπως το JCI, είναι η ύπαρξη εξειδικευμένου στη φαρμακοθεραπεία προσώπου, του Κλινικού Φαρμακοποιού.

Ο ρόλος του Κλινικού Φαρμακοποιού είναι η άμεση αναγνώριση ενός πιθανού φαρμακευτικού σφάλματος μέσω των παρακάτω ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντήσει για κάθε φάρμακο που συνταγογραφεί ο ιατρός πριν αυτό χορηγηθεί στον ασθενή:

  • Έχει ένδειξη για την πάθηση του ασθενούς;
  • Είναι σωστή η δοσολογία με βάση τα χαρακτηριστικά του ασθενούς;
  • Είναι σωστός ο τρόπος διάλυσης ή και χορήγησης του φαρμάκου;
  • Υπάρχουν αντενδείξεις στη χορήγηση (π.χ. αλλεργία);
  • Υπάρχουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις με τα άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής;
  • Συγχορηγούνται άλλα φάρμακα της ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας;
  • Η διάρκεια της χορήγησης είναι αποδεκτή;
  • Υπάρχει εξίσου αποτελεσματικό φάρμακο με σημαντικά μικρότερο κόστος;
  • Υπάρχουν άλλα φάρμακα που θα έπρεπε να προστεθούν στην αγωγή του ασθενούς;

Εφόσον όλες οι παραπάνω ερωτήσεις απαντηθούν, τότε ο Κλινικός Φαρμακοποιός εγκρίνει την ιατρική οδηγία και αυτή εκτελείται από το νοσηλευτικό προσωπικό. Σε αντίθετη περίπτωση, επικοινωνεί με το θεράποντα ιατρό με σκοπό να τον ενημερώσει για το πιθανό φαρμακευτικό σφάλμα και την τροποποίηση της ιατρικής οδηγίας.

Πως συμβάλλει ο έλεγχος καταλληλόλητας των συνταγών φαρμάκων;

Παρότι σε κάθε ιατρική οδηγία μπορεί να υπάρχει κάποιο φαρμακευτικό σφάλμα, μελέτες έχουν αποδείξει ότι το όφελος από τον έλεγχό καταλληλόλητας της ιατρικής οδηγίας είναι μεγαλύτερο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, γιατί λαμβάνουν μεγάλο αριθμό φαρμάκων.

Επίσης, στους ηλικιωμένους συμβαίνει το ίδιο, γιατί συνήθως συνυπάρχουν πολλές παθήσεις και, τέλος, κατά τη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κινδύνου, όπως τα χημειοθεραπευτικά και αντιπηκτικά, γιατί ένα σφάλμα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επιφέρει σοβαρό ανεπιθύμητο συμβάν στον ασθενή.

Τέλος, εξίσου σημαντικό με την αναγνώριση ενός φαρμακευτικού σφάλματος από τον Κλινικό Φαρμακοποιό είναι η καταγραφή του και η περαιτέρω ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνισή του.

Τα ανωτέρω εξασφαλίζουν τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την Επιτροπή Φαρμάκων και Θεραπευτικής Αγωγής του Νοσοκομείου μας, που θα αποτρέψουν την εμφάνιση του ίδιου σφάλματος στο μέλλον, διασφαλίζοντας την ορθή χρήση των φαρμάκων προς όφελος των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΥΓΕΙΑ.

Παραμένουμε πιστοί στο όραμα και τη δέσμευσή μας για παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας προς τους ασθενείς, συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών, διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος και ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους ασθενείς, τους επισκέπτες και το προσωπικό μας.