HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γενική Ιατρική

8 συμβουλές για μια ευτυχισμένη νέα χρονιά!

Γράφει ο
Στέργιος Τασιόπουλος
Παθολόγος, Αναπλ. Διευθυντής Α’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
& Αναπλ. Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΥΓΕΙΑ

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά………». Κάλαντα γεμίζουν την ατμόσφαιρα, η μυρωδιά των γλυκών γαργαλάει παιχνιδιάρικα τη μύτη και όλοι ετοιμαζόμαστε για το νέο χρόνο που σε λίγες μέρες θα κάνει τα πρώτα του βήματα. Αφήνοντας πίσω τα δύσκολα και κρατώντας τα όμορφα του χρόνου που φεύγει ετοιμαζόμαστε να θέσουμε τους νέους στόχους για το 2019 προσβλέποντας στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

 • Οργανώστε ένα σωστό και πλήρες αρχείο υγείας για εσάς, καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Θα σας βοηθήσει να έχετε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης και να εντοπίσετε σημεία που χρειάζονται βελτίωση.
 • Προγραμματίστε τις προληπτικές εξετάσεις και τα εμβόλια που είναι απαραίτητο να γίνουν σε συνεργασία με το γιατρό σας. Εστιάστε στην εξάλειψη παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης κ.ά.), καθώς η πρόληψη είναι πάντοτε προτιμότερη από τη θεραπεία.
 • Υπολογίστε το ιδανικό σας βάρος και προσπαθήστε να το αποκτήσετε. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για πολλά νοσήματα στην εποχή μας. Οι ακραίες και εξαντλητικές δίαιτες είναι συχνά επικίνδυνες. Μια ισορροπημένη, μεσογειακή διατροφή με στόχο την αργή αλλά σταθερή μείωση του βάρους είναι κατά κανόνα περισσότερο ασφαλής και αποτελεσματική.
 • Πίνετε αρκετό νερό! Οκτώ ποτήρια την ημέρα είναι μια καλή αρχή.
 • Αφιερώστε αρκετό χρόνο για τακτική σωματική άσκηση. Άσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα γυμναστήρια και βάρη! Βρείτε ένα νέο χόμπι! Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και σίγουρα μία από αυτές είναι κατάλληλη για εσάς.
 • Μη σπαταλάτε το χρόνο σας άσκοπα! Η σωστή αξιοποίηση του χρόνου είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας. Ταυτόχρονα, όμως … χαλαρώστε! Μπορεί ο προγραμματισμός να είναι απαραίτητος, αλλά και οι στιγμές ανεμελιάς είναι ανεκτίμητες για την αποφόρτιση από την καθημερινότητα. Βρείτε δέκα λεπτά την ημέρα, απομονωθείτε και απολαύστε τον ήχο της σιωπής!
 • Εξασφαλίστε στον εαυτό σας τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.
 • Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το άγχος της καθημερινότητας. Ακούγεται τόσο κοινότοπο και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα! Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά μόνο μικρά βήματα που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε στο στόχο μας:
  • Βάλτε προτεραιότητες και μην αναλώνεστε άσκοπα σε ανθρώπους «τοξικούς» και καταστάσεις αδιέξοδες.
  • Αγαπήστε τον εαυτό σας! Κυνηγήστε τα όνειρά σας! Η επιτυχία έρχεται με υπομονή και επιμονή. Μην καταθέτετε τα όπλα με την πρώτη αποτυχία. Το σημαντικό είναι να σηκώνεστε και να συνεχίζετε.
  • Εξασφαλίστε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Μαζευτείτε στο σπίτι, μαγειρέψτε, ανταλλάξτε χαμόγελα και πάρτε δύναμη και αισιοδοξία από την επαφή με τους αγαπημένους σας! Κανείς και τίποτα δεν είναι δεδομένο και δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από την προσφορά αγάπης!
  • Εθελοντισμός! Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι πολύ σημαντικό να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας και να βοηθούμε όπου μπορούμε. Δεν είναι πάντα απαραίτητη η προσφορά υλικών αγαθών. Μπορείτε να αφιερώσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας και να απαλύνετε τη μοναξιά ανθρώπων που δεν είναι τόσοι τυχεροί όσο εσείς.

Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους!!!

Δεκέμβριος 2018