HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Διατροφή

Γεύματα γρήγορα, υγιεινά και σύγχρονα

Μια καινοτόμος ιδέα έγινε πραγματικότητα και η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης λάνσαρε πρόσφατα τη νέα σειρά έτοιμων γευμάτων ψυγείου Γεύση & Υγεία.

Γράφει η
Πολυξένη Κουτκιά – Μυλωνάκη
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος,
Διευθύντρια Διαιτολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ

Πρόκειται για έτοιμα γεύματα ψυγείου, με υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, κατάλληλα για διαβητικούς, για ανθρώπους με υπέρταση ή και για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Συνιστώνται επίσης σε όλους όσοι θέλουν να ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή!

Ουσιαστικά θέλαμε να έχουμε ελληνικά μαγειρεμένα φαγητά, που δε θυμίζουν σε τίποτα δίαιτα ή «στερημένη» διατροφή, δίνοντας λύση στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων που δεν ξέρουν ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών και ποια η κατάλληλη παρασκευή των γευμάτων.

Στόχος μας ήταν να παρασκευαστούν, με αξιοπιστία, επιστημονική κατάρτιση και δεξιοτεχνία, γεύματα πλούσια σε γεύση, διατηρημένα με απλή ψύξη σε αεροστεγή συσκευασία και έτοιμα για κατανάλωση μετά από αναθέρμανση σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε συμβατικό φούρνο.

Θέλαμε να δημιουργήσουμε γεύματα όπου ο καταναλωτής να γνωρίζει ακριβώς τι καταναλώνει. Ακόμη και τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να μπορούν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ποσότητα ινσουλίνης βάσει των υδατανθράκων που περιέχουν τα γεύματά τους.

Συγκεκριμένα, λοιπόν:

  • Προτείναμε την κατανάλωση γευμάτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που συντίθενται από 15%-20% πρωτεΐνη, 25%-30% λίπος και 55% σύνθετους υδατάνθρακες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διαβητολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ.
  • Χρησιμοποιούνται εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες, με την εγγύηση της ποιότητας του Μπάρμπα Στάθη.
  • Εμπλουτίσαμε τα γεύματα με λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αργούν την απορρόφηση γλυκόζης, βοηθώντας παράλληλα στη ρύθμιση του μεταγευματικού σακχάρου αίματος, χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες.
  • Χρησιμοποιήσαμε σύνθετους υδατάνθρακες και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, ώστε να έχουμε πιο βραδεία απορρόφηση γλυκόζης και καλύτερο μεταγευματικό σάκχαρο.
  • Αντί για κόκκινο κρέας, επιλέξαμε το σολομό, που είναι πλούσιος σε Ω3 λιπαρά οξέα, και κοτόπουλο, που είναι ένα άπαχο κρέας.
  • Διαλέξαμε ζυμαρικά ολικής άλεσης και μικρότερη ποσότητα πατάτας, που έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
  • Για το μαγείρεμα χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, που μειώνει τον κίνδυνο για υπέρταση και άλλες καρδιαγγειακές νόσους, αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Στον τρόπο μαγειρέματος δεν υπάρχουν τηγανητά ή τσιγαριστά, πάρα μόνο ψητά και μαγειρευτά.
  • Επιλέξαμε μικρότερο χρόνο μαγειρέματος, ώστε να μην αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης.
  • Δεν χρησιμοποιήσαμε αλάτι.
  • Συνδυάσαμε σωστά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λαχανικά για ισορροπημένο γεύμα με θερμίδες γεύματος από περίπου 400 έως 800, ανάλογα με τις ανάγκες και το σωματικό βάρος του ατόμου που τα καταναλώνει.

Η υλοποίηση είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που έγινε από ανθρώπους τριών διαφορετικών εταιρειών του Ομίλου MIG. Η ιδέα γεννήθηκε στο ΥΓΕΙΑ, συντονίστηκε και οργανώθηκε από την εταιρεία Μπάρμπα Στάθης και έγινε πραγματικότητα από την Olympic Catering.

Η σειρά έτοιμων γευμάτων ψυγείου Γεύση & Υγεία κατάλληλα μαγειρεμένη και για ασθενείς με υπέρταση ή για καρδιοπαθείς, για καρδιοχειρουργημένους, για άτομα με υπερχοληστεριναιμία και για άτομα που θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη, να χάσουν βάρος ή και να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας του οργανισμού τους. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και σε αλάτι, τα καθιστά κατάλληλα για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή υπέρταση, πάντα με την κατάλληλη καθοδήγηση και με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού ιατρού.

Ιούλιος, 2016