HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Το υπερηχογράφημα στις μέρες μας, αποτελεί μια από τις πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές μεθόδους στη σύγχρονη ιατρική πράξη. Τα κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου αφορούν στο ότι είναι γρήγορη, ανώδυνη και το βασικότερο ασφαλής διότι δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, σε αντίθεση με άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Σήμερα, τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα, τα οποία παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, καθώς και οι νεότερες εφαρμογές της μεθόδου (ελαστογραφία, χρήση σκιαγραφικών μέσων), μας βοηθούν να επιτυγχάνουμε αξιόπιστα τη διάγνωση σε πλήθος από παθολογικές οντότητες, που παλαιότερα δεν ήταν εφικτή. Οι εξετάσεις εκτελούνται αποκλειστικά από ιατρούς ακτινοδιαγνώστες, που είναι εξειδικευμένοι στη μέθοδο των υπερήχων.

Στο τμήμα λειτουργούν 5 μηχανήματα υπερήχων. Ειδικότερα:

  • 1 μηχάνημα GENERAL ELECTRIC LOGIC E9 with XDclear.
  • 1 μηχάνημα GENERAL ELECTRIC LOGIC E9 
  • 1 μηχάνημα GENERAL ELECTRIC LOGIC S8 with XDclear. 
  • 1 μηχάνημα HITACHI PREIUS. 
  • 1 φοτητό μηχάνημα GENERAL ELECTRIC LOGIC e, το οποίο διατίθεται τόσο για την εξυπηρέτηση νοσηλευόμενων ασθενών όσο και για την εξυπηρέτηση της κατ οίκον νοσηλείας.
  • Αυτοματοποιημένο Υπερηχογράφημα Μαστών” ABUS: Automated Breast Ultrasound System

Τα προαναφερθέντα μηχανήματα είναι υψηλής ευκρίνειας και περιλαμβάνουν όλες τις νεότερες εφαρμογές της τεχνικής των υπερήχων. (strain elastography, shear wave elastography, B flow, contrast- enhanced ultrasound)

Επιπρόσθετα το τμήμα είναι εξοπλισμένο με μηχάνημα FibroScan® της echosence™ εξειδικευμένο στην ελαστογραφία του ήπατος.

Υπερηχογράφημα Άνω κοιλίας

Είναι μια εξέταση που περιλαμβάνει τα εξής όργανα: το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και τα χοληφόρα, το πάγκρεας, τους νεφρούς και τον σπλήνα ενώ παράλληλα ελέγχει την κοιλιακή αορτή, τους παραορτικούς χώρους και την ανατομική περιοχή των επινεφριδίων. Ελέγχει λεπτομερώς και με ακρίβεια τα παραπάνω όργανα, βοηθάει στην διερεύνηση άλγους στην άνω κοιλιά, ενώ αποτελέι την εξέταση εκλογής για ανεύρεση λίθων στην χοληδόχο κύστη και στα νεφρά.

Απαιτείται απλή προετοιμασία για την εξέταση.

Υπερηχογράφημα ελάσσονος πυέλου (κάτω κοιλίας)

Για τις γυναίκες, περιλαμβάνει τη μήτρα, τις ωοθήκες και την ουροδόχο κύστη. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διερεύνηση πυελικού άλγους, μητρορραγίας και διαταραχών εμμηνορυσιακού κύκλου.

Στους άνδρες η εξέταση περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις, ενώ ελέγχεται και το υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση. Η συχνότερη εφαρμογή του αφορά στη μελέτη του προστάτη και ειδικότερα την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, μία πάθηση συνηθισμένη σε άνδρες μετά την ηλικία των 50. Παράλληλα η μελέτη της ουροδόχου κύστεως συμβάλλει σημαντικά στην διερεύνηση μικροσκοπικής ή μακροσκοπικής αιματουρίας.

Επιπρόσθετα, μελετούνται τμήματα του γαστρεντερικού σωλήνα (σιγμοειδές κόλον, τυφλό, τελικός ειλεός), ενώ αποτελεί την εξέταση εκλογής για την διερεύνηση της σκωληκοειδούς αποφύσεως. Έτσι μπορούν με μεγάλη ευχέρεια να διαγνωστούν παθήσεις όπως η οξεία εκκολπωματίτιδα, τελικές ειλεϊτιδες και φυσικά η οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Απαιτείται απλή προετοιμασία για την εξέταση.

ΤΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Αποτελέι την εξέταση εκλογής για τον λεπτομερή έλεγχο της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Τυπικές εφαρμογές της είναι στην μητρορραγία με την μελέτη του ενδομητρίου, η διάγνωση και η παρακολούθηση ινομυωμάτων στην μήτρα καθώς και η διάγνωση πιθανής κακοήθειας των έσω γεννητικών οργάνων.

Δεν απαιτείται προετοιμασία και η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να μην περιέχει ούρα πριν την εξέταση.

Διορθικό υπερηχογράφημα προστάτη

Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την μελέτη του προστάτη αδένα, αποσκοπεί κυρίως στην ανάδειξη κακοήθειας ή φλεγμονής του αδένα. Η σύγχρονη χρήση της ελαστογραφίας έχει αυξήσει την ειδικότητα και την ευαισθησία της μεθόδου στην ανάδειξη ύποπτων εστιακών βλαβών ,οι οποίες ελέγχονται με αυξημένη σκληρότητα.

Επιπρόσθετα χρησιμοποιείται για την διενέργεια καθοδηγούμενης βιοψίας στον προστάτη, ενώ η ελαστογραφία επιτρέπει την στοχευμένη δειγματοληψία από περιοχές αυξημένης σκληρότητας.

Αποτελέι ειδική εξέταση και απαιτεί ειδική προετοιμασία.

Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς

Είναι μία εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για την μελέτη του θυρεοειδούς αδένα ειδικά σε άτομα με θυρεοειδοπάθεια.

Τυπική εφαρμογή του είναι η ανίχνευση και η μελέτη όζων του θυρεοειδούς αδένα (μορφολογία, μεταβολή στο μεγέθους και στους χαρακτήρες τους). Χρησιμοποιείται επίσης για την διενέργεια καθοδηγούμενης βιοψίας σε όζους ύποπτους για κακοήθεια.

Δεν απαιτείται προετοιμασία.

Υπερηχογράφημα τραχήλου

Εκτός της μελέτης του θυρεοειδούς, περιλαμβάνει τη μελέτη των σιελογόνων αδένων (παρωτίδες και υπογνάθιοι σιελογόνοι αδένες), ενώ γίνεται έλεγχος για διογκωμένους τραχηλικούς λεμφαδένες, καθώς και διερεύνηση ψηλαφητών μορφωμάτων στα μαλακά μόρια της περιοχής.

Υπερηχογράφημα μαστού

Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τη διερεύνηση ψηλαφητού ευρήματος στο μαστό (είτε από τον κλινικό ιατρό είτε από την ίδια τη γυναίκα) καθώς και για την διερεύνηση ύποπτου ευρήματος κατά τον μαστογραφικό έλεγχο. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με τη μαστογραφία σε γυναίκες με πυκνό μαστό καθώς και σε γυναίκες που κατατάσσονται σε κατηγορία υψηλού κινδύνου (π.χ. θετικό οικογενειακό ιστορικό). Επιπρόσθετα χρησιμοποιείται στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου για γυναίκες σε νεαρή ηλικία)

Δεν απαιτείται προετοιμασία για τη διενέργεια της εξέτασης.

Υπερηχογράφημα οσχέου

Αφορά την μελέτη των όρχεων και των επιδιδυμίδων. Τυπικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση ψηλαφητού μορφώματος στον όρχι, διερεύνηση φλεγμονής (όπως η επιδιδυμίτιδα) αλλά και τη διάγνωση πιθανής κιρσοκήλης (συχνό αίτιο ανδρικής υπογονιμότητας).

Δεν απαιτείται προετοιμασία για τη διενέργεια της εξέτασης.

Υπερηχογράφημα μυοσκελετικού συστήματος

Αφορά κυρίως σε ασθενείς που διαμαρτύρονται για πόνους ή δυσλειτουργία στις αρθρώσεις τους, ενώ συμβάλλει πλέον σημαντικά και στην διαγνωστική προσέγγιση των τραυματικών κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος (μυϊκές θλάσεις) Σήμερα, αποτελεί μια πρώτη διαγνωστική προσέγγιση στον έλεγχο της λειτουργικότητας αρθρώσεων όπως ο ώμος, ο αγκώνας, η ποδοκνημική και η πηχεοκαρπική άρθρωση.

Υπερηχογράφημα Μαλακών Μορίων

Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την διερεύνηση ψηλαφητών μορφωμάτων σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (λιπώματα). Χρησιμοποιείται επίσης στη διάγνωση κηλών αναδεικνύοντας ακόμα και μικρά χάσματα του κοιλιακού τοιχώματος.

Υπερηχογράφημα αγγείων (triplex αγγείων)

Αφορά στις αρτηρίες του τραχήλου (καρωτίδες και σπονδυλικές), καθώς και στην κοιλιακή αορτή, τις λαγόνιες αρτηρίες και φλέβες, όπως επίσης και στις αρτηρίες και φλέβες των κάτω και άνω άκρων. Χρησιμοποιείται επίσης στον έλεγχο των σπλαχνικών αγγείων (νεφρικές αρτηρίες, πυλαία φλέβα και αλλήρειος τρίποδας). Με τη χρήση του έγχρωμου Doppler μπορούμε πλέον να καθορίσουμε το βαθμό στένωσης, καθώς και την παρουσία ανευρύσματος μιας αρτηρίας με μεγάλη ακρίβεια. Επίσης είναι η εξέταση εκλογής για την διάγνωση της εν τω βάθει και επιπολής φλεβοθρόμβωσης καθώς και της διάγνωσης και παρακολούθησης της φλεβικής ανεπάρκειας.

Βιοψίες οργάνων

Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται για βιοψία οργάνων, σε περιπτώσεις όπου άλλες τεχνικές δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Με την καθοδήγηση του υπερηχογραφήματος διενεργείται η βιοψία οργάνων, όπως ο μαστός, θυρεοειδής και ο προστάτης.

Στο τμήμα μας εφαρμόζεται πλέον η επαναστατική μέθοδος βιοψίας του προστάτη real time MRI/TRUS Fusion.

Η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη αποτελεί την απεικονιστική εξέταση με την μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανεύρεση εστιών ύποπτων για κακοήθεια.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος λοιπόν αξιοποιεί τις πληροφορίες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας και επιτρέπει την στοχευμένη βιοψία ύποπτων εστιών του οργάνου μέσω σύντηξης των τομών της μαγνητικής τομογραφίας με υπερηχοτομογραφικές εικόνες σε αληθή χρόνο.

Η εξέταση αυτή είναι μία επεμβατική μέθοδος και απαιτείται ειδική προετοιμασία.

Διαβάστε το Δελτίου Τύπου

 

Νεότερες εφαρμογές της υπερηχοτομογραφίας αποτελούν

α)Η χρήση ενδοφλεβίων ενισχυτικών ουσιών
Χρησιμοποιείται κυρίως για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό των εστιακών βλαβών στο ήπαρ. Τελευταία στο τμήμα μας χρησιμοποιείται στην μετεγχειρητική μελέτη και παρακολούθηση ασθενών με πρόσφατη διόρθωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής για την διάγνωση πιθανής ενδοδιαφυγής. (endoleak)

β) Η ελαστογραφία (strain elastography, shear wave elastography)
Με την ελαστογραφία, εκτιμάται ο βαθμός ελαστικότητας μίας βλάβης (συνήθως νεοπλασίες εμφανίζονται με αυξημένη σκληρότητα σε σύγκριση με τους πέριξ υγιείς ιστούς), ωστόσο πάντοτε αυτό συνεκτιμάται με τα υπόλοιπα υπερηχοτομογραφικά της χαρακτηριστικά. Σήμερα, η ελαστογραφία χρησιμοποιείται στο ήπαρ, στο μαστό, στο θυρεοειδή και στον προστάτη.

 

Τηλέφωνο
210 686 7559
210 686 7564

E-mail dultrasound@hygeia.gr