HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Χειρουργική

Αιμορροϊδοπάθεια

Γράφει ο
Ιωάννης Γ. Πατούλης MD
Χειρουργός, Επιστημ. Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

Αιμορροϊδοπάθεια είναι η ανευρυσματική διάταση και το οίδημα του αγγειακού πλέγματος που αιματώνει τον πρωκτικό σωλήνα, με συνέπεια την εμφάνιση αιμορραγίας από τον πρωκτό.

Η συμπτωματική αιμορροϊδοπάθεια είναι πολύ συχνό πρόβλημα στις δυτικές κοινωνίες. Μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, σε άνδρες και γυναίκες. Προσβάλλονται συχνότερα οι λευκοί και οι ανώτερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις. Εμφανίζεται περίπου στο 5% του πληθυσμού.

Κύριο σύμπτωμα των αιμορροΐδων είναι η αιμορραγία. Εμφανίζεται κατά την κένωση με αίμα να επαλείφει τα κόπρανα ή μετά από αυτήν, στο χαρτί, στη λεκάνη της τουαλέτας ή και στα δύο μαζί. Το αίμα είναι ζωηρό κόκκινο. Σε σοβαρές καταστάσεις οδηγεί σε αναιμία. Πόνος, κνησμός και πρόπτωση των αιμορροΐδων είναι δυνατόν να συνυπάρχουν.

Συμπτώματα από το πρωκτό, δεν δίνουν μόνο οι αιμορροΐδες. Συμπτώματα από τον πρωκτό δίδει και ο καρκίνος του ορθού, ο οποίος μάλιστα μπορεί να συνυπάρχει με τις αιμορροΐδες και θα πρέπει να διαγνωσθεί με δακτυλική εξέταση, σιγμοειδοσκόπηση, ή κολονοσκόπηση.

Παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση αιμορροΐδων είναι η κληρονομικότητα, η διατροφή, η δυσκοιλιότητα, η εγκυμοσύνη, η ένταση, η κούραση, η ορθοστασία, τα γηρατειά, καθώς και ανατομικά χαρακτηριστικά.

Το 90% των ασθενών με αιμορροΐδες αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Μόνο το 10% των ασθενών θα οδηγηθεί στο χειρουργείο. Απόλυτες ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι η συχνή αιμορραγία και ο δυνατός πόνος.

Η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων περιλαμβάνει :

  1. Διαιτητική παρέμβαση: Διατροφή με τροφές που περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, όπως χορταρικά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, που διευκολύνουν την κένωση του εντέρου. Αποφυγή τροφών και ποτών που προκαλούν διάρροια και υπεραιμία, όπως λιπαρά και αλκοόλ.
  2. Αλλαγές συνηθειών αφόδευσης: Να μην παραμελείται η πρωινή κένωση. Τακτική  κένωση κάθε ημέρα, και να καταβάλλεται προσπάθεια για πλήρη αφόδευση. Τα υπολείμματα κοπράνων που ενδεχομένως μένουν, προκαλούν πίεση όλη την ημέρα, και αποτελούν αιτία αιμορροϊδοπάθειας. Να μην χρησιμοποιείται χαρτί τουαλέτας γιατί ερεθίζει την περιοχή. Εδρόλουτρο μετά την κένωση και στέγνωμα με καθαρή πετσέτα. . Κάθισμα πολύ ώρα στη λεκάνη προκαλεί αιμορροΐδες. Η λεκάνη της τουαλέτας δεν είναι αναγνωστήριο, για να καθόμαστε με τις ώρες και να διαβάζουμε περιοδικά.  Η αφόδευση πρέπει να ολοκληρώνεται μέσα σε 10΄ λεπτά.
  3. Τοπική εφαρμογή κρέμας με αναισθητικά, κορτικοειδή, αντισηπτικά,  για αντιμετώπιση των τοπικών ενοχλημάτων.
  4. Συντηρητικές επεμβατικές θεραπείες είναι: η σκληροθεραπεία με ενέσεις, και η απολίνωση με λαστιχάκι (rubber-band ligation).

Ο χειρουργός επεμβαίνει επιλέγοντας την κατάλληλη χειρουργική τεχνική για τον ασθενή του, όταν:  έχουν αποτύχει τα συντηρητικά μέσα, επιμένουν αιμορραγία και πόνος   ή συνυπάρχουν και άλλες χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού, όπως ραγάδες και περιεδρικά συρίγγια.

Συνοψίζοντας, συμβουλεύουμε :

  1. Σωστή διατροφή με χορταρικά, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά καθημερινά στο διαιτολόγιο μας.
  2. Καθημερινή προσπάθεια για κένωση του εντέρου το πρωί μετά την πρωινή έγερση, και για 10΄ λεπτά το πολύ.
  3. Μετά την κένωση του εντέρου, τοπική καθαριότητα με εδρόλουτρο. Να μην χρησιμοποιείται χαρτί τουαλέτας.
  4. Επί αιμορραγίας από το ορθό, επιβάλλεται ολική κολονοσκόπηση  για αποκλεισμό χειρότερων καταστάσεων, όπως ένας κακοήθης όγκος.

Ιανουάριος 2019