HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ωτορινολαρυγγολογία

Αλλεργίες κι ιγμορίτιδα

Γράφει η
Ανατολή Παταρίδου
Χειρουργός ΩΡΛ, Επιστ. Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ

Αλλεργίες και ιγμορίτιδα έχουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στα ΩΡΛ προβλήματα. Είναι άξιο απορίας πως σε μια χώρα σαν την Ελλάδα φτάσαμε τα τελευταία χρονιά να έχουμε τόσους πολλούς ανθρώπους να πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα αλλά και άσθμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί κανείς να μη γεννηθεί αλλεργικός αλλά να εμφανίσει ξαφνικά τα συμπτώματα της αλλεργίας όταν εκτίθεται στα κοινά αλλεργιογόνα όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα, χημικές ουσίες από τα πολλά καθαριστικά που χρησιμοποιούμε, διάφοροι μικροοργανισμοί, το επιθήλιο των κατοικίδιων ζώων και άλλα πολλά.

Είναι γεγονός ότι η ζωή άλλαξε πολύ, τα τελευταία χρόνια μένουμε σε κλειστούς χώρους πολλές ώρες με αποτέλεσμα να ερχόμαστε σε επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες και βέβαια οι αλλεργίες δεν είναι μόνο εποχιακές μπορεί να είναι και ετήσιες οπότε η επίδραση στην ποιότητα της καθημερινότητας τους μπορεί να είναι πολύ σοβαρή

Η θέρμανση έχει αλλάξει πάρα πολύ στα σπίτια αφού τελικά γίνεται κυρίως χρήση των κλιματιστικών τα οποία συνήθως δεν συντηρούνται σωστά. Η αύξηση της υγρασίας στους χώρους αποτελεί ένα πολύ συχνό ερεθιστικό παράγοντα και η υπερβολική χρήση και στα απορρυπαντικά πλυντηρίου αλλά και στα χημικά που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό.

Ακόμη η διατροφή επηρεάζει πάρα πολύ το φαινόμενο των αλλεργιών καθώς τα τελευταία χρόνια καταναλώνουμε συνήθως βιομηχανοποιημένες τροφές καθημερινά και ακόμη τρώμε και πάρα πολλά ζωικά προϊόντα.
Βέβαια και η έλλειψη άσκησης αφού τελικά το χαρακτηριστικό της εποχής είναι η καθιστική ζωή βοηθάει κι αυτή στην ευκολότερη ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων.

Συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας

Τα πολύ βασανιστικά συμπτώματα που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα είναι συνήθως:

  • μπούκωμα στη μύτη
  • πονοκέφαλος
  • καταρροή
  • φτάρνισμα και αυτό μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα στα μάτια και φαγούρα
  • αλλεργικό άσθμα με αποτέλεσμα να γίνεται κάνεις πολύ πιο ευάλωτος σε οποιαδήποτε ίωση και να μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές από τα γύρω όργανα όπως ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα η ακόμη και πνευμονία.

Όταν επίσης ένας ασθενής έχει στη μύτη και προβλήματα όπως στραβό διάφραγμα, μεγάλες κόγχες τότε το σύμπτωμα του μπουκώματος είναι ακόμη πιο έντονο και βεβαίως αν συνυπάρχει η αλλεργική ρινίτιδα και με ρινικούς πολύποδες είναι πολύ πιο εύκολη η ανάπτυξη της ιγμορίτιδας η παραρρινοκολπίτιδας δηλαδή η ανάπτυξη φλεγμονής στους παρραρρίνιους κόλπους που βρίσκονται γύρω από τη μύτη μέσα στο κρανίο και επικοινωνούν με μικρούς σωληνίσκους με αυτήν. Εκτός από τα ιγμόρεια οι άλλοι κόλποι είναι οι  ηθμοειδείς κοιλότητες οι μετωπιαίοι κόλποι και ο σφηνοειδής κόλπος.

Πολλές φορές ενώ ένας ασθενής πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα αυτή εκλαμβάνεται συνεχώς σαν ίωση ή ιγμορίτιδα και υπάρχει μια υπερβολή στην χορήγηση της αντιβίωσης γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ένας πλήρης έλεγχος από ΩΡΛ και ένας αλλεργιολογικός έλεγχος ώστε να ξεκαθαριστεί σε ποιους ασθενείς έχει ένδειξη η ανοσοθεραπεία με εμβόλια.

Αντιμετώπιση

Εάν ο ασθενής που πάσχει από αλλεργική ρινίτιδα έχει και ανατομικά προβλήματα ή χρόνια ιγμορίτιδα που δεν μπορεί να θεραπευθεί φαρμακευτικά τότε πραγματικά η ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση είναι ιδανική λύση για αυτόν τον ασθενή.

Με τη χειρουργική επέμβαση αλλάζει εντελώς η ποιότητα ζωής, ο ασθενής ανακτά άλλη ευεξία και επίσης αλλάζει εντελώς και το αλλεργικό του προφίλ.
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα με τις ενδοσκοπικές τεχνικές το χειρουργείο αυτό να γίνεται με απόλυτη ακρίβεια κι ασφάλεια στον ασθενή και το αποτέλεσμα να είναι ριζικό. Σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ξαναχειρουργηθεί ή έχουν μεγάλη κατάληψη στους παραρρίνιους  κόλπους είναι απαραίτητη και η χρήση της νευροπλοήγησης στη διάρκεια της επέμβασης.

Η ενδοσκοπική χειρουργική στην περιοχή της ρινός είναι σήμερα ανώδυνη χωρίς εξωτερικές τομές και προσφέρει στον ασθενή μία ταχύτερη ανάρρωση και επούλωση με αποτέλεσμα άμεση επιστροφή του στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Χρήσιμες συμβουλές για τους αλλεργικούς ασθενείς:

 

  • Μην αερίζεται ποτέ το σπίτι τις μέρες που φυσάει και αποφύγετε και τις βόλτες στην εξοχή.
  • Διώξτε τα χάλια τις μοκέτες και τα λούτρινα κουκλάκια από το σπίτι.
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα και βρεγμένα πανιά ώστε να αποφεύγετε την συγκέντρωση της σκόνης.
  • Να μετράτε τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους σας και να χρησιμοποιείτε αφυγραντήρες όταν χρειάζεται καθώς και να αποφεύγετε την χρήση κλιματιστικού.
  • Αλλάξτε τη διατροφή σας αποφύγετε τα ζωικά και εμπλουτίστε την με φρούτα λαχανικά και βότανα.

 

Φεβρουάριος 2020