HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ορθοπαιδική

AMIS – ΜΙΚ: Πρωτοποριακές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στην αρθρίτιδα ισχίου και γόνατος

Στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσήματα των οστών και των αρθρώσεων αποτελούν το 50% των χρόνιων παθολογικών νοσημάτων σε άτομα άνω των 50 ετών. Η οστεοαρθρίτιδα είναι το πιο συχνό νόσημα του μυοσκελετικού συστήματος και η πιο συχνή αιτία ανικανότητας στα ηλικιωμένα άτομα, η δε συχνότητά της αυξάνει με την ηλικία. Στην Ευρώπη το 16,8% των ατόμων άνω των 65 υποφέρει από συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα.

Γράφει ο
Αθανάσιος Π. Τσουτσάνης*
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών,
Διευθυντής ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η αρθρίτιδα τελικού σταδίου αντιμετωπίζεται με τη λεγόμενη ολική αρθροπλαστική, που σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της χειρουργικής του 20ού αιώνα.

Η ολική αρθροπλαστική θεωρείται μία από τις περισσότερο κλινικά αποτελεσματικές επεμβάσεις: σήμερα πραγματοποιούνται παγκοσμίως γύρω στο 1 εκατομμύριο ολικές αρθροπλαστικές ετησίως και μέχρι το 2030 ο αριθμός αναμένεται να τριπλασιαστεί.

Σε όλους τους τομείς της χειρουργικής όλο και περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας. Η τάση σήμερα είναι η επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος με όσο το δυνατόν μικρότερη βλάβη στους ανθρώπινους ιστούς.

Η τεχνική ΜΙΚ
Στην περίπτωση αρθρίτιδας του γόνατος η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας ΜΙK (Minimal Invasive Knee) αποτελεί και αυτή εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής τεχνικής. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς να διαταράσσεται καθόλου ο εκτατικός μηχανισμός του γόνατος, αλλά ούτε και η επιγονατίδα.

Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικού συστήματος κομπιούτερ πλοήγησης (computer assisted surgery) έχει σαν αποτέλεσμα η επέμβαση να πραγματοποιείται με απόλυτη ακρίβεια.

Η τεχνική ΑΜΙS
Στην περίπτωση της αρθρίτιδας του ισχίου μια νέα πρωτοποριακή χειρουργική τεχνική, που ονομάζεται ΑΜΙS (Anterior Minimal Invasive Surgery – πρόσθια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας), αποτελεί ένα βήμα εμπρός στον τομέα της ήδη επιτυχημένης ολικής αρθροπλαστικής. Ο χαρακτηρισμός «πρωτοποριακή» της αποδίδεται όχι μόνο γιατί γίνεται μια πολύ μικρή τομή δέρματος, αλλά και διότι είναι η μοναδική τεχνική ολικής αρθροπλαστικής στην οποία, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, προσεγγίζεται η κατεστραμμένη άρθρωση του ισχίου χωρίς να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες, τένοντες ή νεύρα διατηρώντας ακόμα και τον αρθρικό θύλακο. Όπως ανακοινώθηκε και σε διεθνές συνέδριο που έγινε πρόσφατα στη Ελβετία έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 200.000 αρθροπλαστικές του ισχίου με την τεχνική AMIS παγκοσμίως.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ ένα σεμινάριο, όπου δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς Έλληνες ορθοπαιδικούς να γνωρίσουν την τεχνική AMIS και να παρακολουθήσουν μέσω διαδικτυακής κάμερας απευθείας χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.

Τα πλεονεκτήματα
Συμπερασματικά η τεχνική AMIS για το ισχίο και ΜΙΚ για το γόνατο πραγματοποιούνται με μια πολύ μικρή τομή στο δέρμα, όμως δεν αποτελούν απλά και μόνο τεχνικές μικρής τομής του δέρματος, αλλά τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

  • Την πολύ πιο γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση.
  • Δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια ούτε και μετά την επέμβαση.
  • Η χειρουργική τομή είναι πολύ μικρή και έτσι ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται σημαντικά ή απουσιάζει.
  • Η διάρκεια νοσηλείας είναι πολύ μικρή (2 μέρες).
  • Ο ασθενής κινητοποιείται και σηκώνεται να βαδίσει την ίδια μέρα της επέμβασης, επομένως μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος επιπλοκών λόγω ακινησίας (π.χ. θρομβώσεις), αλλά και χωρίς περιορισμούς στην καθιστή θέση (χωρίς να χρειάζονται ανυψωτικά) διότι εφόσον δεν κόβονται μύες, η περίπτωση εξαρθρήματος ελαχιστοποιείται.
  • FΟ ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες συντομότερα (μπορεί να οδηγήσει από την 20ή μέρα) αποκτώντας πολύ γρήγορα αυτονομία ήδη κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο.

Με τη χρήση ειδικών εργαλείων, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS για την αρθρίτιδα του ισχίου και MIK για την αρθρίτιδα του γόνατος είναι ένα βήμα μπροστά στον τομέα των ήδη πολύ επιτυχημένων ολικών αρθροπλαστικών.

* Ο κ. Αθ. Τσουτσάνης είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής της τεχνικής AMIS.

Ιούλιος 2018