HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Γυναικολογία

Εμβόλια απαραίτητα και στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη σε ορισμένα μεταδοτικά νοσήματα, όπως η εποχική γρίπη, τα οποία μπορούν να προληφθούν με τα κατάλληλα εμβόλια. Όμως, η ιδιαίτερη κατάσταση του οργανισμού της εγκύου επιβάλλει αυτά να γίνονται με προσοχή και πάντα σε απόλυτη συνεννόηση με το γιατρό της. Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν;

Γράφει ο
Παναγιώτης Λεκάκος
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος,
Επιστ. Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Τα εμβόλια είναι φάρμακα που χορηγούνται για την πρόληψη ορισμένων μεταδοτικών νοσημάτων. Αυτά τα λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τα κάνουν επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα η ευκολία με την οποία μεταδίδονται, η βαρύτητα της νόσησης, ο μακρύς χρόνος της νόσησης και τελευταία το αποτέλεσμα της θεραπείας, που μπορεί να μην είναι το προσδοκώμενο. Έχει βρεθεί, λοιπόν, ότι με τη χορήγηση των εμβολίων έχουμε μείωση της μεταδοτικότητας και επομένως όλων των δυσάρεστων επιπτώσεων που ακολουθούν.

Λόγω των αλλαγών που γίνονται στο σώμα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός της είναι πιο ευάλωτος σε ορισμένες καταστάσεις. Μια από αυτές είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να νοσήσει από μεταδοτικά νοσήματα.

Έτσι, με τον εμβολιασμό προσπαθούμε να πετύχουμε τα παρακάτω:
1. Να μη νοσήσει η έγκυος, γιατί πολλές φορές η θεραπεία και το αποτέλεσμα δεν είναι τα προσδοκώμενα.
2. Να μη μεταδοθεί από την κυοφορούσα στο έμβρυο η λοίμωξη, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νεογνό, οι οποίες μπορεί να είναι από ασήμαντες έως πολύ βαριές.
3. Να προστατεύσουμε το νεογέννητο από τη συγκεκριμένη λοίμωξη για τους πρώτους μήνες της ζωής του μέχρι να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς.

Τα ασφαλή εμβόλια
Όμως, παρά τα καλά αποτελέσματα που έχει ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη, υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ότι το εμβόλιο μπορεί να κάνει κακό στην εγκυμοσύνη. Είναι γεγονός ότι δεν είναι όλα τα εμβόλια ασφαλή για χορήγηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα αναφερθούμε μόνο στα εμβόλια που έχουν πιστοποιηθεί από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς σαν ασφαλή για χορήγηση και συνιστώνται να γίνονται από το πρόγραμμα εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας. Βέβαια, πάντα είναι απαραίτητη η συναίνεση και η σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού για τη χορήγηση αυτών των σκευασμάτων.

Το ένα εμβόλιο που είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ, είναι το ενέσιμο εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Είναι γνωστό από την ενημέρωση που υπάρχει από το διαδίκτυο και τα ΜΜΕ πόσο απρόσμενη εξέλιξη μπορεί να έχει μία απλή γρίπη τόσο σε υγιές άτομο όσο και σε άτομο που υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι εγκυμονούσες.

Το άλλο εμβόλιο είναι του τέτανου, διφθερίτιδας ακυτταρικό κοκκύτη (Tdap), το οποίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί μαζί με το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας. Αυτό γίνεται για την πρόληψη του κοκκύτη στα νεογέννητα. Ο κοκκύτης στα νεογέννητα έχει βαριά νόσηση και πολλές φορές έχει άτυχη έκβαση. Βέβαια, εκτός από την προφύλαξη του νεογνού από το συγκεκριμένο νόσημα, παρέχεται προστασία στην έγκυο ανάλογα με την ανοσολογική της κατάσταση και από τα υπόλοιπα συστατικά του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για το νεογνό.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, αλλά αυτά εξατομικεύονται κατά περίπτωση. Τέτοια είναι για την ηπατίτιδα Α, για την ηπατίτιδα Β, για τον πνευμονιόκοκκου, για το αιμόφιλο ινφλουέντζας κ.ά. Γενικά η συζήτηση με το θεράποντα ιατρό θα δώσει την καλύτερη λύση για το ποια εμβόλια χρειάζεται να γίνουν.

Ιούλιος 2016