HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Δερματολογία

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα γίνεται παρελθόν με Laser

Η αυξημένη τριχοφυΐα ή υπερτρίχωση αποτελεί σήμερα ένα από τα περισσότερο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα. Επίσης, όλο και περισσότεροι άνδρες (για λόγους αισθητικής) ενοχλούνται από την τριχοφυΐα τους. O όρος υπερτρίχωση αναφέρεται σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, με φυσιολογική όμως για το φύλο κατανομή.

Γράφει η
Μαρίνα Σπυράντη
Υπεύθυνη Ιατρός Τμήματος Θεραπείας Υπερτρίχωσης & Laser  Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Η αποτρίχωση με Laser είναι η πλέον αξιόπιστη λύση για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το Laser είναι ακίνδυνη δέσμη φωτός που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται από τη μελανίνη του θύλακα της τρίχας, καταστρέφοντας την τρίχα στην αναγενή φάση ανάπτυξης.

Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία του σώματος και του προσώπου κάθε 40-60 ημέρες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περιοχή, την ποιότητα της τρίχας, το χρώμα του δέρματος και τυχόν ορμονικά προβλήματα, όπως:

  • Υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στις ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα), που όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά για το αντίστοιχο φύλο επίπεδα.
  • Υψηλά επίπεδα έκκρισης των ανδρογενών ορμονών στο αίμα, που παρατηρούνται σε διάφορες ενδοκρινικές παθήσεις (των επινεφριδίων, των ωοθηκών, της υπόφυσης κ.ά.).

Για την εμφάνιση υπερτρίχωσης μπορεί να ευθύνονται ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά, ορμόνες, αναβολικά, κορτιζόνη κ.ά. Επίσης, το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία είναι δυνατόν να είναι η αιτία εμφάνισης υπερτρίχωσης. Ακόμα, στις γυναίκες η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι η αιτία αυξημένης τριχοφυΐας, γιατί παύουν να βρίσκονται κάτω από την επήρεια οιστρογόνων. Παρατηρείται επίσης ιδιοπαθής υπερτρίχωση σε ορισμένες φυλετικές ή εθνικές ομάδες, όπως επίσης και σε ορισμένες οικογένειες.

Η θεραπεία με Laser

Το Laser δίνει ενέργεια που απορροφάται από το θύλακα της τρίχας και στη συνέχεια μετατρέπεται σε θερμότητα, που καταστρέφει την τρίχα σε περίπου 1/1.000 sec. Το Laser έχει αποτέλεσμα σε όλα τα είδη τριχών, αλλά η ανταπόκριση και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτώνται από διαφόρους παράγοντες. Οι μαύρες τρίχες ανταποκρίνονται καλύτερα από τις ανοιχτόχρωμες.

Όλες οι τρίχες που αδρανοποιούνται κατά τη διάρκεια των θεραπειών, αδρανοποιούνται σταδιακά. Σε ορισμένα σημεία του σώματος η αποτρίχωση είναι μόνιμη έπειτα από σειρά συνεδριών. Η θεραπεία με Laser είναι πρακτικά ανώδυνη. Μπορεί να παρατηρηθεί κάποιος ερεθισμός του δέρματος, που ενδέχεται να διαρκέσει από μία ώρα μέχρι λίγα εικοσιτετράωρα. Επίσης σπάνια παρατηρείται κάποιος υποχρωματισμός ή υπέρχρωση του δέρματος, για το λόγο αυτό συνιστάται η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο μετά τη θεραπεία.

Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τον τύπο του δέρματος, την ηλικία του ατόμου και τη γενική του φυσική κατάσταση. Η πείρα μας δίνει με βεβαιότητα ξεκάθαρη εικόνα για τα αποτελέσματα: η αποτελεσματικότητα των θεραπειών κυμαίνεται σε ποσοστό 90%-95%.

Έχοντας πλέον αποκτήσει μεγάλη πείρα στη θεραπεία της υπερτρίχωσης με Laser διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα είναι καλυτέρα:

  • Σε περιοχές λιγότερο ορμονοεξαρτώμενες, π.χ. πόδια, μπικίνι, μασχάλες, χέρια.
  • Σε άτομα που συνδυάζουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και σκούρα τριχοφυΐα.
  • Όταν χρησιμοποιούνται υψηλά επίπεδα ενέργειας.
  • Σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν έχει χρησιμοποιηθεί άλλη μέθοδος.

Το Τμήμα Laser του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ χρησιμοποιεί μηχανήματα τελευταίας γενιάς Laser Alexandrite και Laser Yag, ενώ είναι από τα πλέον αξιόπιστα στο χώρο του, καθώς στηρίζεται κυρίως στην προσωπική επαφή και στη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που μας επιλέγουν.

Σεπτέμβριος 2020