HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Παθολογία

Με βοηθάει η Βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος στο κρύωμα μου;

Πόσο όμως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος επιδρούν στην ανακούφιση και στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων;

Γράφει ο
Ηλίας ΚαραΐσκοςMD, PhD
Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος
A΄ Παθολογική Λοιμωξιολογική Κλινική YΓΕΙΑ

Το κοινό κρυολόγημα ή κοινώς ¨κρύωμα¨ είναι μια εποχιακή νόσος, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώμενη, η οποία εκδηλώνεται συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη και οφείλεται σε πλήθος ιών (> 200), με πιο συχνό τον ρινοϊό. Πιο συγκεκριμένα στη συμπτωματολογία συγκαταλέγεται ο βήχας, ο πονόλαιμος, η  ρινική καταρροή και ο πυρετός. Οι ενήλικες εμφανίζουν από 2 έως 4 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 3-7 ημέρες και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν  κατά των ιογενών λοιμώξεων άρα δεν έχουν καμία επίδραση στο κοινό κρυολόγημα. Πολλοί καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, όπως η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος (Zn).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Όταν είμαστε κρυωμένοι αυτό που μας έρχεται συνειρμικά είναι να καταναλώσουμε ένα φυσικό χυμό πορτοκαλί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυσικά σάκχαρα και βιταμίνη C. Ειδικότερα η βιταμίνη C λόγω του ότι δεν παράγεται ενδογενώς, η πρόληψή της γίνετε μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων και θεωρείται ότι ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού και προφυλάσσει από το οξειδωτικό στρες. Ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να καλύψει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που είναι 90 mg για άντρες 75mg για γυναίκες ημερησίως.

Ωστόσο, από επιστημονικές μελέτες έχει προκύψει πως η καθημερινή λήψη βιταμίνης C δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά ενδέχεται να επιδρά ελάχιστα στη διάρκεια και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 8% στους ενήλικες και κατά 13% στα παιδιά. Επιπροσθέτως, η χορήγηση βιταμίνης C θεραπευτικά κατά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καμία επίδραση στη διάρκεια ή την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ψευδάργυρος (Zn)

O ψευδάργυρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο δρα θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και ο τρόπος δράσης του εν λόγω ιχνοστοιχείου δεν έχει διερευνηθεί στο κοινό κρυολόγημα, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το εν λόγω ιχνοστοιχείο ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού,  ενισχύοντας την καλή υγεία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, δηλαδή των σημείων που γίνετε η είσοδος των μικροβίων. Ειδικότερα κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων, η λήψη του μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα, χωρίς όμως να μειώνεται η διάρκεια του πυρετού ή της κεφαλαλγίας. Κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής (ταμπλέτες, παστίλιες, σιρόπι) και περιέχεται σε τροφές όπως οστρακοειδή, λιναρόσπορος και δημητριακά. Η προληπτική ημερησία χρήση 80mg ψευδαργύρου  οδηγεί σε μικρότερα ποσοστά εμφάνισης κρυολογήματος, ωστόσο θα πρέπει να δίνεται προσοχή στις παρενέργειες που συνήθως είναι γαστρεντερικές διαταραχές και ναυτία ενώ έχουν απαγορευθεί από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων τα ενδορρινικά σκευάσματα που περιέχουν ψευδάργυρο διότι σχετίζονται με μόνιμη ανοσμία.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η συμπληρωτική λήψη βιταμίνη C δεν βοήθα στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος. Αντιθέτως η λήψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τη βαρύτητα και τη διάρκεια του κρυολογήματος, αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ισοζύγιο των ωφελειών των παρασκευασμάτων ψευδαργύρου με το κόστος των συνεπειών από την τοξικότητα.

Ιανουάριος 2019