HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Πλαστική Χειρουργική

Ο ρόλος της πλαστικής αισθητικής χειρουργικής στη ζωή μας

Η πλαστική χειρουργική είναι η χειρουργική ειδικότητα με τo μεγαλύτερο εύρος επεμβάσεων: αποκατάσταση μετά από ατύχημα, μετά από αφαίρεση όγκων, αποκατάσταση δυσμορφιών με τις οποίες γεννιέται κανείς (συγγενείς ανωμαλίες), αποκατάσταση του εγκαύματος, αισθητικές επεμβάσεις, χειρουργική του μελανώματος, της άκρας χειρός, μικροχειρουργική. Γι΄ αυτόν ίσως το λόγο είναι και η πιο γοητευτική χειρουργική ειδικότητα.

Γράφει ο
Παρασκευάς Κοντοές
Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Laser

Ο πλήρης τίτλος της ειδικότητας είναι πλαστική, επανορθωτική και αισθητική χειρουργική. Δύο επιθετικοί προσδιορισμοί που είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους και όχι τυχαία. Δεν υπάρχει επέμβαση αποκατάστασης χωρίς στοιχείο αισθητικής και το αντίθετο.

Για παράδειγμα, σε ένα παιδάκι που θα χειρουργηθεί για λαγώχειλο (μια επέμβαση με καθαρά λειτουργικό ρόλο – αποκατάσταση της συνέχειας του άνω χείλους), θα φροντίσει ο πλαστικός χειρουργός να διορθώσει το χείλος, ώστε να φαίνεται αισθητικά ωραίο και να μην προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση στο παιδί.

Από την άλλη μεριά, η διόρθωση των “πεταχτών” αυτιών (μια επέμβαση αισθητική χωρίς λειτουργικό ρόλο – ούτως ή άλλως ο ασθενής θα ακούει) θα απαλλάξει το μικρό παιδί από την κοροϊδία των συνομηλίκων του στο σχολείο και τον κοινωνικό περίγυρο ευρύτερα.

Αν “κατηγορείται” η πλαστική αισθητική χειρουργική ως η χειρουργική της ματαιοδοξίας, λίγοι είναι νομίζω αυτοί που δεν έχουν κάνει έστω και μία φορά την κίνηση της φωτογραφίας 1 στον καθρέφτη μόνοι τους. Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ματαιοδοξία, αλλά ποιότητα ζωής.

Η ομορφιά – αρμονία είναι θεμιτή, επιθυμητή, απόλυτα αποδεκτή και ένα επιπλέον όπλο για την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ανέλιξη του καθενός μας. Κανείς δεν μιλάει για υπερβολές και ναρκισσισμούς. Καταγόμαστε, εξάλλου, από τον πολιτισμό που δίδαξε το “ μέτρον άριστον”.

Πολλές από τις επεμβάσεις της πλαστικής αισθητικής χειρουργικής έχουν περιγραφεί εδώ και πολλές δεκαετίες, ορισμένες δε έχουν ακόμα μεγαλύτερη ιστορία. Η τεχνολογία των laser εισέβαλε στην ιατρική γενικότερα και στην πλαστική χειρουργική ειδικότερα εδώ και αρκετά χρόνια προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα που ήταν δύσκολο να αντιμετωπισθούν ως τότε.

Στην αισθητική χειρουργική η επέμβαση που έχει κερδίσει περισσότερο από την εφαρμογή των laser είναι η βλεφαροπλαστική. Με τη χρήση του χειρουργικού laser CO2 η επέμβαση γίνεται γρηγορότερα, σχεδόν αναίμακτα και το μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο) και οι εκχυμώσεις μειώνονται στο ελάχιστο δυνατό. Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε 5 ημέρες!

Το χειρουργικό laser δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να αφαιρέσει διάφορες δερματικές βλάβες (π.χ σπίλους, μυρμηκιές, υπερκερατώσεις, αγγειακές δυσπλασίες) χωρίς την χρήση νυστεριού και ραμμάτων. Έτσι η επούλωση του δέρματος δεν αφήνει ουλή!

Με τη χρήση ειδικού scanner-σαρωτή, μπορεί το laser να δράσει στο δέρμα ως peeling-να κάνει δηλαδή αποφολίδωση.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά peeling, ειδική κατηγορία laser προκαλεί ΙΣΧΥΡΗ ανάπλαση του κολλαγόνου (μη χειρουργικά laser). Αντιμετωπίζονται έτσι όχι μόνο τα σημάδια φωτογήρανσης (ακτινικές υπερκερατώσεις, λεπτές ρυτίδες, τραχύτητα δέρματος, δυσχρωμίες, κόκκινα στίγματα) αλλά και η συνοδός χαλάρωση. Οι θεραπείες αυτές γίνονται σε πολλές συνεδρίες και δεν απαιτούν απομάκρυνση από τις καθημερινές δραστηριότητες.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα προσφέρει το laser CO2 στην αντιμετώπιση των ουλών, ειδικότερα αυτών που προέρχονται από την ακμή. Η κοινή ρήση “δύο είναι καλύτερα από ένα” αποδεικνύεται περίτρανα στο συνδυασμό του laser με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές.

Κορυφαίο παράδειγμα είναι ο συνδυασμός της ρυτιδεκτομής (facelift – φωτογραφία 2) με laser αποφολίδωση, αυτό που η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ως combined techniques και πρωτοποριακά εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη από τον διευθυντή της κλινικής μας. Τα αποτελέσματα περιγράφονται μόνο με φωτογραφίες!!!! Είναι όντως τόσο εντυπωσιακά.

Δεν είναι βέβαια τα laser πανάκεια! Δεν είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα του πλαστικού χειρουργού. Είπαμε και πριν “ μέτρον άριστον”. Απαιτείται κατάλληλη γνώση και εμπειρία. Όπως κάθε τι στην ιατρική, τα laser έχουν περιορισμούς, ενδείξεις, αντενδείξεις και επιπλοκές.

Η Κλινική Πλαστικής Αισθητικής Χειρουργικής και Laser του ΔΘΚΑΥΓΕΙΑ παρέχει τα εχέγγυα ότι όλες οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα, τόσο με τη χρήση των laser αλλά και χωρίς θα έχουν το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Μάϊος 2007

 

 

πρωτοσελιδα εφημεριδων