HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ορθοπαιδική

Οσφυαλγία – ισχιαλγία: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Με τη σημερινή πρόοδο της επιστήμης τα συχνά προβλήματα στη μέση, όπως η οσφυαλγία και η ισχιαλγία, δε θα πρέπει να δημιουργούν φόβο στους ασθενείς όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που ο ασθενής επιβάλλεται να απευθυνθεί στον εξειδικευμένο γιατρό στον κατάλληλο χρόνο, ώστε να αποφευχθούν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του.

Γράφει ο
Ιωάννης Καρνέζης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης ΥΓΕΙΑ

Η συνηθέστερη πάθηση η οποία θα οδηγήσει στον ειδικό σπονδυλικής στήλης είναι η οσφυαλγία, δηλαδή ο πόνος στη μέση. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε νέα άτομα στην παραγωγική ηλικία και έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής, η ικανότητα για εργασία καθώς και η συμμετοχή σε αθλητικές ή άλλες φυσικές δραστηριότητες. Σε νέα άτομα ο πόνος στη μέση οφείλεται συχνότερα σε αλλοίωση του μεσοσπονδυλίου δίσκου που μπορεί να εκδηλωθεί από μικρή ηλικία, αρκετές φορές και από ηλικίες κάτω των είκοσι ετών. Αντίθετα, η οσφυαλγία σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των εξήντα, οφείλεται τις περισσότερες φορές σε χρονίες εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, μια κατάσταση που ονομάζεται ‘σπονδυλοαρθροπάθεια’. Φυσικά, η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας είναι εντελώς διαφορετική στις νεότερες ηλικίες από την οσφυαλγία που εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η συχνή σωματική άσκηση σε κάθε ηλικία συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη εμφανίσης της οσφυαλγίας (πόνος στη μέση) όσο και στον περιορισμό της σοβαρότητας και διάρκειας των επεισοδίων οσφυαλγίας όταν αυτά συμβαίνουν

Στις περιπτώσεις όπου ο πόνος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν υποτροπιάζει συχνά (πάνω από δυο-τρεις φορές το χρόνο), είναι σημαντικό ο ασθενής να ζητήσει βοήθεια από τον εξειδικευμένο γιατρό. Είναι επίσης απαραίτητο να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό αν ταυτόχρονα με την οσφυαλγία υπάρχει και πόνος στην κοιλιά, πυρετός ή δέκατα, σταδιακή μυϊκή αδυναμία στα πόδια, ανεξήγητη απώλεια βάρους, ανορεξία ή πόνος τη νύχτα, δυσκολία στον ύπνο.

Ισχιαλγία είναι ο πόνος που αντανακλά από τη μέση κατά μήκος του ποδιού και αρκετές φορές συνοδεύεται από μούδιασμα, απώλεια της αίσθησης και μυϊκή αδυναμία στο πόδι. Η αιτία του προβλήματος αυτού είναι η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, μία βλάβη δηλαδή που προκαλεί μετατόπιση ενός τμήματος του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου προς τα πίσω σε σημείο που ασκεί πίεση σε μία νευρική ρίζα του ισχιακού νεύρου. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς και αρκετά δυνατός σε σημείο που αν δεν αντιμετωπιστεί ο ασθενής αδυνατεί να επιστρέψει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ μπορεί να προκληθούν σημαντικές παρατεταμένες ή και μόνιμες βλάβες στην λειτουργία των νεύρων του κάτω άκρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να ζητήσει οπωσδήποτε τη συμβουλή ορθοπαιδικού χειρουργού εξειδικευμένου στις παθήσεις σπονδυλικής στήλης.

Αρκετές και σημαντικές νέες ιατροτεχνολογικές μέθοδοι έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και έχουν αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο την καθημερινότητα των ασθενών με οσφυαλγία ή ισχιαλγία. Επιπλέον, η σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη «κλασικών» χειρουργικών μεθόδων (όπως η σπονδυλοδεσία) έχει επιτρέψει την ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση πλήθους «δύσκολων» προβλημάτων σε κέντρα όπου υπάρχει εξειδίκευση και η σχετική εμπειρία.

Από τις σημαντικότερες εξέλιξεις είναι η εφαρμογή μικροχειρουργικών τεχνικών στην αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης με κυριότερο παράδειγμα την μέθοδο της μικροχειρουργικής δισκεκτομής ή μικροδισκεκτομής. Πρόκειται για μια μικροχειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης της ισχιαλγίας που προκαλείται από δισκοκήλη στην οσφυϊκή περιοχή. Περιλαμβάνει μία πολύ μικρή τομή χαμηλά στη μέση και χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου για την ασφαλή, γρήγορη και αποτελεσματική αφαίρεση μίας δισκοκήλης και απελευθέρωση της πίεσης που ασκείται σε ένα νεύρο προκαλώντας την ισχιαλγία. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα με άμεση ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο καθώς και άμεση κινητοποίηση και επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής.

Σεπτέμβριος 2023