Υψηλό ποσοστό επιβίωσης (99,40%) στα νεογνά που νοσηλεύθηκαν στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών

06 Ιουνίου 2016

Σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, πολύ χαμηλότερα από τα γενικά ποσοστά της χώρας, παραμένει η νεογνική και η περιγεννητική θνησιμότητα τη διετία 2014-2015 στo ΜΗΤΕΡΑ, που συμπλήρωσε 37 χρόνια λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, το 2014 η νεογνική θνησιμότητα άγγιξε το 0,90‰ (τοις χιλίοις) και το 1,1‰ το 2015, ενώ εξίσου σημαντικά περιορίστηκε και η περιγεννητική θνησιμότητα, η οποία το 2014 έφτασε στο 4,33‰ και το 2015 στο 3,13‰.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η νεογνική θνησιμότητα για το 2014 ανέρχεται σε ποσοστό 2,63‰ (τοις χιλίοις), και αντίστοιχα η περιγεννητική θνησιμότητα στο 5,66‰, ενώ για το 2015 δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία.

Η νεογνική θνησιμότητα (θάνατοι νεογνών τις πρώτες 4 εβδομάδες ζωής) και η περιγεννητική θνησιμότητα (νεογνά που γεννιούνται νεκρά και νεογνά που πεθαίνουν την πρώτη εβδομάδα ζωής) διεθνώς θεωρούνται ως οι πλέον αξιόπιστοι δείκτες παροχής υψηλών υπηρεσιών υγείας στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και από τους καλύτερους δείκτες υπηρεσιών υγείας σε εθνικό επίπεδο.

Εξαιρετικά χαμηλά, είναι και τα ποσοστά των λοιμώξεων (ιδιαίτερα από Gram αρνητικά μικρόβια), ενώ κατά την 5ετία 2011-2015 δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος στα νεογνά με πρώιμη (λιγότερες δηλ. από 72 ώρες ζωής) ή όψιμη (περισσότερες από 72 ώρες ζωής) νεογνική σηψαιμία. Επίσης, σε αυτό το διάστημα δεν απομονώθηκε κανένα πολυανθεκτικό μικρόβιο στη ΜΕΝΝ.

Σε δηλώσεις της η Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Μένη Σακλαμάκη – Κοντού τόνισε ότι «Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά περιγεννητικής και νεογνικής θνησιμότητας στο ΜΗΤΕΡΑ είναι εφάμιλλα των πλέον προηγμένων χωρών διεθνώς. H λειτουργία, άλλωστε, μιας οργανωμένης Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών –της πρώτης που λειτούργησε εντός ιδιωτικού μαιευτηρίου- προσδίδει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στους γονείς που εμπιστεύονται το ΜΗΤΕΡΑ για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Η άριστη συνεργασία Νεογνολόγων, Μαιευτήρων Γυναικολόγων, Ιατρών όλων των υπο-ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και η υποδειγματική λειτουργία της Μονάδας συνέβαλαν στη διατήρηση των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών επιβίωσης των νεογνών που γεννήθηκαν στο ΜΗΤΕΡΑ (99,86%) και των νεογνών που νοσηλεύθηκαν στη ΜΕΝΝ (99,40%)».