HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ορθοπαιδική

Ρομποτική Ορθοπαιδική Χειρουργική στην Ελλάδα: Σύγχρονες Εφαρμογές στις Επεμβάσεις Γόνατος και Ισχίου

Γράφει ο
Κωνσταντίνος Δρετάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διευθυντής Β’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η Ρομποτική Ορθοπαιδική Χειρουργική αποτελεί την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας για επεμβάσεις αντικατάστασης άρθρωσης ισχίου ή γόνατος, όταν η φθορά λόγω οστεοαρθρίτιδας ή ρευματοειδούς αρθρίτιδας προκαλεί πόνο και περιορισμό της κίνησης. Η εφαρμογή αφορά τις δύο πιο σημαντικές αρθρώσεις που σηκώνουν το σώμα μας και είναι απαραίτητες για την βάδιση.

Το σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης ΜΑΚΟ κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και είναι το πρώτο και μοναδικό στον κόσμο σύστημα ρομποτικής υποβοήθησης στην Ορθοπαιδική. Χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 700 επιλεγμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας και πραγματοποιούνται επεμβάσεις μερικής ή ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής ισχίου με εξαιρετική επιτυχία.

Στις επεμβάσεις αυτές η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια αξία καθότι μπορεί να μας δώσει ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ανθρώπινο γόνατο ή ισχίο. Επίσης, η τέλεια τοποθέτηση της νέας άρθρωσης με την βοήθεια του συστήματος ρομποτικής υποβοήθησης αυξάνει εξαιρετικά τη διάρκεια των εμφυτεύσιμων υλικών στο χρόνο.

Η τεχνολογία ΜΑΚΟ είναι απόλυτα ψηφιοποιημένη και επιδέχεται σε κάθε βήμα επεξεργασία. Το σύστημα διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα 3D σχεδίασης με το οποίο καταγράφεται ένα λεπτομερές χειρουργικό πλάνο βασισμένο στην ανατομία του κάθε ασθενούς. Επιπλέον, ο ρομποτικός βραχίονας δεν αφήνει κανένα περιθώριο λάθους, είναι απόλυτα ακριβής στην εκτέλεση της επέμβασης εντός της προσχεδιασμένης περιοχής για την τοποθέτηση του μοσχεύματος, σταματώντας αυτόματα τη λειτουργία του συστήματος όταν διαπιστώνεται απόκλιση από την προκαθορισμένη λειτουργία.

Το χειρουργικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο με τη διαμόρφωση μιας νέας, απόλυτα λειτουργικής άρθρωσης που επιτυγχάνει συνδεσμική σταθερότητα και κινητικότητα.

Χάρη στην ακρίβεια και την ασφάλεια της μεθόδου οι  ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτικές επεμβάσεις σηκώνονται και περπατούν το αργότερο σε 24 ώρες μετά την επέμβαση, με τη βοήθεια αρχικά του φυσιοθεραπευτή ή των νοσηλευτών, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι κατά την επέμβαση υπάρχει μικρότερη απώλεια αίματος και η αποκατάσταση είναι αξιοσημείωτα ταχύτερη.

Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε ότι το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά και παράλληλα έχει αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού που ασκείται ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες. Όλοι αξίζουν το τεράστιο δώρο της κίνησης, χωρίς πόνους και μυϊκή αδυναμία που συνοδεύουν την παραμελημένη οστεοαρθρίτιδα.

Η χώρα μας αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία αλλά έχει και διακεκριμένους επιστήμονες που διδάσκουν ρομποτική ορθοπαιδική χειρουργική σε όλον τον κόσμο.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Δρετάκης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Β Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, είναι διεθνής εκπαιδευτής του προγράμματος εκπαίδευσης ρομποτικής ορθοπαιδικής στην Ευρώπη.

Ο Δρ. Δρετάκης έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει περισσότερους από 90 ιατρούς σε πολλές χώρες του κόσμου. Από το 2019 η Β΄ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ πραγματοποιεί εκπαίδευση ιατρών από τη Μέση Ανατολή με πρόγραμμα Live Surgery Observation (LSO) στο ΥΓΕΙΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης στη ρομποτική ορθοπαιδική με βάση τις ΗΠΑ.

Ιούλιος 2019