HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Τι είναι η Ακτινοχειρουργική Εγκεφάλου Gamma Knife;

To Gamma Knife είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη μέθοδος που εφαρμόζεται κλινικά από το 1968. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 200 νοσοκομεία και κλινικές σε όλο τον κόσμο. Περίπου 50.000 ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση Gamma Knife κάθε χρόνο και αυτή η μοναδική διαδικασία έχει ένα σημαντικό ιατρικό ιστορικό, με περισσότερους από 70.000 ασθενείς τεκμηριωμένους σε επιστημονικές αναφορές και άρθρα. Καμία άλλη μέθοδος δεν έχει τύχει μεγαλύτερης κλινικής αποδοχής.

Η χειρουργική με το Gamma Knife ή « χειρουργική χωρίς νυστέρι» αποτελεί μια εναλλακτική μορφή θεραπείας έναντι της ανοιχτής χειρουργικής κρανιοτομίας. Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία ως θεραπεία μιας ημέρας και είναι πάρα πολύ καλά ανεκτή. Με τη μέθοδο αυτή, χορηγείται υψηλή δόση ακτινοβολίας, με πολύ μεγάλη ακρίβεια, σε μικρούς ενδοκρανιακούς στόχους (όγκους ή εστιακές βλάβες), σε μια συνεδρία, αφήνοντας άθικτο τον περιβάλλοντα ιστό. Δεν απαιτείται χρόνος ανάρρωσης, πολύ σημαντικός παράγοντας για τους ασθενείς, που επιστρέφουν στις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες τους την επόμενη ημέρα της θεραπείας. Ιδανική θεραπεία για παιδιατρικούς όγκους επειδή η δόση στον υγιή εγκεφαλικό ιστό είναι ελάχιστη. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες αλλά ασήμαντες συγκρινόμενες με αυτές της ανοικτής νευροχειρουργικής.

Η Ακτινοχειρουργική με GAMMA KNIFE προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην χειρουργική του εγκεφάλου αλλάζοντας το τοπίο στο πεδίο της νευροχειρουργικής. Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν βλάβες σε περιοχές του εγκεφάλου, όπου η χειρουργική θεραπευτική αντιμετώπιση σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα, που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως το βάθος και η εξαιρεσιμότητα της βλάβης καθώς και η σχετική της θέση με αρτηρίες, νεύρα ή άλλα ζωτικά εγκεφαλικά κέντρα.

H θεραπεία με Gamma Knife δεν αφαιρεί το στόχο, αλλά καταστρέφει το DNA των κυττάρων του όγκου-στόχου, τα οποία χάνουν την ικανότητα αναπαραγωγής, λύονται και απομακρύνονται με τη βοήθεια του αμυντικού συστήματος. Στις αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες, η ακτινοχειρουργική προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων των αγγείων, τα οποία και αποφράσσονται. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους καλοήθεις όγκους και τις αγγειακές δυσπλασίες γίνεται εμφανές σε 6 – 24 μήνες περίπου, ενώ για τους κακοήθεις και μεταστατικούς όγκους ακόμα και σε 2-3 μήνες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη θεραπευτική επιλογή αμιγώς ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές (χειρουργική, ακτινοθεραπεία, εμβολισμό). Επίσης, έχει τη δυνατότητα ακτινοβόλησης περισσότερων του ενός στόχου κατά την ίδια εφαρμογή, χωρίς απώτερες επιπλοκές από ακτινοβόληση τμήματος ή όλου του εγκεφάλου. Απαιτεί τη στενή συνεργασία νευροχειρουργού και ακτινοθεραπευτή ογκολόγου για την καταλληλότητα της θεραπείας κατά περίπτωση, τον καθορισμό του στόχου και των ακτινοευαίσθητων περιοχών, των θεραπευτικών δόσεων και των ορίων ανοχής των φυσιολογικών δομών, του σκοπού της θεραπείας και του πιθανού συνδυασμού με άλλες θεραπευτικές επιλογές. Είναι επίσης απαραίτητη η συνεργασία με τον ακτινοφυσικό που εκπονεί τον σχεδιασμό θεραπείας για τη βέλτιστη προσαρμογή της δόσης στο στόχο.

Ο σημαντικός ρόλος της Gamma Knife στη σύγχρονη φροντίδα για την υγεία

Με τον αυξανόμενο αριθμό των ποσοστών καρκίνου και με τη γήρανση του πληθυσμού, η ακτινοχειρουργική Gamma Knife, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη παροχή υπηρεσιών υγείας. To Leksell Gamma Knife προτιμάται για την εξαιρετική ακρίβειά του, την απρόσκοπτη ροή των εργασιών κατά τη χρήση του και την εξαιρετική θεραπευτική του ανταπόκριση. Παρέχει ιατρικές υπηρεσίες με βάση συγκεκριμένα δεδομένα και παρέχει κλινική εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον κοινές ενδείξεις ακτινοχειρουργικής επέμβασης Gamma Knife, περίπου 375 άτομα ανά εκατομμύριο είναι υποψήφιοι να υποβληθούν στη συγκεκριμένη θεραπεία. Ο αριθμός αυτός πρόκειται σίγουρα να αυξηθεί στο μέλλον.

Ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% και να προκύψουν 16 εκατομμύρια νέα περιστατικά, μέχρι το έτος 2020. Έχοντας υπόψη ότι ένα ποσοστό 20-40% επί του συνόλου των ασθενών με καρκίνο παρουσιάζουν μεταστάσεις στον εγκέφαλο, είναι προφανές ότι το Leskell Gamma Knife θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της παροχής υπηρεσιών υγείας.