HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Μελέτη Διαταραχών του Ύπνου

Το Κέντρο Μελέτης Διαταραχών Ύπνου προσφέρει ακριβή διάγνωση & έγκαιρη αντιμετώπιση της Αποφρακτικής Άπνοιας!

Τι είναι το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;
Είναι ένα νόσημα κατά το οποίο παρατηρείται διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στους ασθενείς αυτούς όταν κοιμούνται η αναπνοή διακόπτεται συχνά από τις επαναλαμβανόμενες άπνοιες οδηγώντας στον κατακερματισμό του ύπνου. Η έλλειψη συνέχειας του ύπνου λόγω των συχνών απνοιών προκαλούν τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Οι άπνοιες κατά τον ύπνο οφείλονται στην απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (οπισθο –φάρυγγική χώρα) και ορίζονται ώς αποφρακτικές άπνοιες (πιο σπάνια μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του εγκεφαλικού κέντρου που ελέγχει την αναπνοή – η λεγόμενη κεντρική άπνοια).

Από τι μπορεί να προκληθεί;
Συχνοί προδιαθεσικοί παράγοντες της αποφρακτικής άπνοιας είναι η παχυσαρκία, ο κοντός λαιμός, η υπερτροφία των αμυγδαλών ή των αδενοειδών (τα γνωστά κρεατάκια των παιδιών), η διόγκωση της μαλακής υπερώας και της σταφυλής κ.ά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
Οι ασθενείς με το Σύνδρομο εμφανίζουν συμπτώματα στον ύπνο αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους περισσότερους ασθενείς ο ύπνος χαρακτηρίζεται από έντονο και θορυβώδες ροχαλητό και επαναλαμβανόμενες άπνοιες και υπόπνοιες (μείωση του εύρους της αναπνοής) που οδηγούν σε συχνές αφυπνίσεις κατά τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια των απνοιών και των υποπνοιών, το ροχαλητό σταματάει και ξεκινά εκ νέου κάθε φορά που ο ασθενής αρχίζει να αναπνέει.  Σε κάθε περίπτωση, η αναπνοή στον ύπνο είναι εργώδης και συχνά ο ασθενής ξυπνάει με αίσθημα πνιγμού. Παρ’ όλα αυτά συνήθως δεν θυμάται τα παραπάνω συμπτώματα την επόμενη ημέρα, αλλά ισχυρίζεται ότι υποφέρει από πρωινές κεφαλαλγίες, ότι δεν κοιμήθηκε καλά, ότι ο ύπνος του δεν ήταν αναζωογονητικός και ότι θα ήθελε να κοιμηθεί περισσότερο.

Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • αίσθηση μη αναζωογονητικού ύπνου
 • πρωινοί πονοκέφαλοι
 • έντονο ροχαλητό
 • απότομες αφυπνίσεις με αίσθημα πνιγμού
 • στυτική δυσλειτουργία και μειωμένο ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα
 • συχνή αφύπνιση για ούρηση
 • διαταραχή μνήμης & συμπεριφοράς
 • απώλεια συγκέντρωσης / κατάθλιψη

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα επιβεβαιώνονται από τους ή τις συζύγους η το οικογενειακό περιβάλον.

Τι συνέπειες έχει το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;
Η διαταραχή της αναπνοής προκαλεί έλλειψη οξυγόνου σε ζωτικά όργανα του σώματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρότατων νοσημάτων. Οι πιο συχνές και χαρακτηριστικές είναι η αρτηριακή υπέρταση, οι καρδιακές αρρυθμίες και ο σακχαρώδης διαβήτης.   Το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο προκαλεί υπνηλία και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σεξουαλική δυσλειτουργία, πτώση των ανώτερων λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η κρίση, η συγκέντρωση κ.λπ. Οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, την επαγγελματική και την κοινωνική του ζωή είναι συχνά δραματικές.

Τέλος, η έλλειψη φυσιολογικού ύπνου προκαλεί μειωμένα αντανακλαστικά και μεγάλη υπνηλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θανατηφόρων τροχαίων και επαγγελματικών ατυχημάτων.

Πώς γίνεται η διάγνωση του Συνδρόμου Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;
Η διάγνωση γίνεται με τη μέθοδο της πολυσωματοκαταγραφικής μελέτης ύπνου. Πρόκειται για μια εντελώς ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδο ταυτόχρονης καταγραφής διαφόρων βιολογικών παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως:

 • Εγκεφαλογράφημα (δραστηριότητα του εγκεφάλου) 
 • Καρδιακός ρυθμός 
 • Κορεσμός της αιμοσφαιρίνης στο αίμα (οξυμετρία) 
 • Ροή αέρα (αναπνοή) στη μύτη και το στόμα 
 • Αναπνευστική προσπάθεια θώρακος/κοιλίας 
 • Ένταση ροχαλητού 

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Άπνοιας – Υπόπνοιας στον Ύπνο;
Η διόρθωση προδιαθεσικών παραγόντων, όπως η παχυσαρκία, μπορεί να θεραπεύσει ή να βελτιώσει το Σύνδρομο σε κάποιους ασθενείς. Η χρήση της συσκευής auto-CPAP (μια συσκευή που χορηγεί στον ασθενή αέρα με θετική πίεση μέσω μάσκας) είναι η πιο συχνή θεραπεία. 

Η εκτίμηση του ασθενούς κλινικά και εργαστηριακά (με την πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου) από ειδικό Πνευμονολόγο οδηγεί στην ιδανική μέθοδο αντιμετώπισης κάθε περίπτωσης.

 

Τηλέφωνο
210 686 7494

Ιατρική ομάδα