HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Οδοντικών Εμφυτευμάτων & Ιστικής Αναγέννησης

Τα δόντια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προσωπική εμφάνιση και κοινωνική ζωή. Ένα όμορφο χαμόγελο ενισχύει τη συνολική παρουσία και τα υγιή δόντια επιτρέπουν να τρώμε, να μιλάμε και να ζούμε με αυτοπεποίθηση.

Τα υγιή δόντια δεν είναι κάτι δεδομένο. Η τερηδόνα, οι ασθένειες των ούλων, διάφορα ατυχήματα και νόσοι είναι καθημερινά φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών. Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών μπορεί να αλλοιώσει τις διατροφικές μας συνήθειες, την ομιλία, τη συμπεριφορά αλλά και την εμφάνιση μας. Επιπλέον, όταν χαθεί ένα δόντι, το οστό που περιβάλλει τη συγκεκριμένη ρίζα του δοντιού μπορεί να υποστεί φθορά επηρεάζοντας περαιτέρω την εμφάνιση και τη μάσηση μας. Ακόμα και αν αυτό το χαμένο δόντι αποκατασταθεί με κοινή προσθετική, κάθε χρόνο υπάρχει απώλεια οστού και υφίζηση της γνάθου.

Ευτυχώς, τα τελευταία 30 χρόνια, τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μία εξαιρετική λύση αντικαθιστώντας όχι μόνο το χαμένο δόντι, αλλά και την οδοντική ρίζα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν, θα τα νιώθουμε, αλλά και θα λειτουργούν σαν τα φυσικά μας δόντια.

Η συγκεκριμένη θεραπευτική λύση είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας κορυφαίων επιστημόνων και οργανισμών πολλών δεκαετιών και επιτυχούς κλινικής χρήσης χιλιάδων οδοντιάτρων και ειδικών. Ως αποτέλεσμα, τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν τη λύση στην αντικατάσταση δοντιών που περιμέναμε.

 

 • Ελλειψη – απωλεια δοντιού (ή όλων τωνδοντιων) από ατυχημα – κάταγμα – περιοδοντιτιδα
 • Οδοντικά εμφυτεύματα
 • Ιστική (οστικη) ανάπλαση
 • Χειρουργικές εξαγωγές
 • Εκτεταμενες προσθετικες αποκαταστάσεις
 • Μικροχειρουργική στόματος
 • Σύνθετα οδοντιατρικά περιστατικά
 • Νοσοκομειακή οδοντιατρική

 

Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;

To οδοντικό εμφύτευμα έχει τη μορφή μικρής βίδας κατασκευασμένης από τιτάνιο υψηλής ποιότητας και καθαρότητας. Το τιτάνιο είναι μέταλλο που έχει αποδειχθεί βιοσυμβατό και εύκολα αποδεκτό από τον οργανισμό. Το οδοντικό εμφύτευμα τοποθετείται εντός του οστού της γνάθου και με την πάροδο του χρόνου, το εμφύτευμα ενσωματώνεται (οστεοενσωμάτωση) στο οστό της γνάθου. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η διαδικασία επούλωσης μπορεί να διαρκέσει 6-12 εβδομάδες. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα παρέχουν μία σταθερή βάση για τα τεχνητά δόντια που αντικαθιστούν τα φυσικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πότε συνιστάται ένα εμφύτευμα;

• Όταν η κατασκευή ολικών οδοντοστοιχιών είναι προβληματική
• Όταν οι μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές
• Όταν λείπουν δόντια που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με ακίνητες γέφυρες
• Όταν τα γειτονικά δόντια κάποιου ελλείμματος (ακόμα και ενός μόνο δοντιού) είναι υγιή (αποφεύγεται ο τροχισμός υγιών δοντιών για την κατασκευή γεφυρών)
• Όταν απαιτείται βελτίωση της αισθητικής και της μασητικής ικανότητας με την επαναφορά της “αίσθησης των φυσικών δοντιών”.
Προϋποθέσεις
• Να έχει ελεγχθεί και θεραπευτεί κάθε νόσος στα δόντια που παραμένουν στο στόμα μας.
• Να υπάρχει σχολαστική φροντίδα της υγιεινής του στόματός μας
• Να ακολουθείται πιστά το πρόγραμμα επανεξετάσεων και υποστήριξης των εμφυτευμάτων
• Να το επιτρέπει η γενική κατάσταση της υγείας μας

Πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων είναι ότι συνιστούν σταθερή βάση για τεχνητά δόντια και ότι διαφυλάττουν την ακεραιότητα των παρακείμενων δοντιών και της οστικής δομής.
Με τις παραδοσιακές μεθόδους, τα υγιή παρακείμενα δόντια πρέπει να τροχιστούν προκειμένου να στηριχτεί πάνω τους μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Επιπροσθέτως, επειδή η ρίζα του δοντιού δεν αντικαθίσταται, το οστό μπορεί στην πορεία να ατροφήσει και να υποχωρήσει περαιτέρω. Εάν επιλεγεί η χρήση εμφυτεύματος, το οδοντικό εμφύτευμα αντικαθιστά τη χαμένη ρίζα του δοντιού και αποτελεί σταθερή βάση για το τεχνητό δόντι, χωρίς να χρειάζεται με τον τρόπο αυτό να τροχιστούν τα υγιή παρακείμενα δόντια.

Τα εμφυτεύματα για όσους φορούν τεχνητή οδοντοστοιχία

Τα εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μόνιμη στήριξη ολόκληρης τεχνητής οδοντοστοιχίας.
Συμβατικές τεχνητές οδοντοστοιχίες: Οι συμβατικές, κινητές οδοντοστοιχίες εφάπτονται της γνάθου. Με τη χρήση αυτών των οδοντοστοιχιών το οστό ατροφεί και υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου. Καθώς το οστό υποχωρεί, οι οδοντοστοιχίες μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον απόλυτα, με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο και να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα μάσησης, ομιλίας και αισθητικής.

Κινητές οδοντοστοιχίες με εμφυτεύματα: Mε τις οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, τα μειονεκτήματα των συμβατικών οδοντοστοιχιών αλλά και η ανάγκη για συγκολλητικές ουσίες εκμηδενίζονται. Το εμφύτευμα αποτελεί σταθερή βάση για την κινητή οδοντοστοιχία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει το οστό της γνάθου. Η οδοντοστοιχία μπορεί εύκολα να μετακινηθεί για να καθαριστεί και μετά να επανατοποθετηθεί σταθερά πίσω στη θέση της.

ΣΤΑΔΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

1. Σχεδιασμός Θεραπείας
Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι ο προσεχτικός σχεδιασμός, ο οποίος ξεκινά με τον κλινικο και ακτινογραφικο ελεγχο του ασθενους. Με τη βοήθεια αυτων και εκμαγείων, ο ιατρός θα αποφασίσει το τελικο σχέδιο θεραπείας .

2. Τοποθέτηση του εμφυτεύματος
Το επόμενο βήμα είναι η χειρουργικη τοποθέτηση του εμφυτεύματος στη γνάθο. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο τμημα με χρήση τοπικής αναισθησίας ή/και νευρολπτοαναισθησίας (μέθη). Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, ακολουθεί η διαδικασία επούλωσης κατά την οποία γίνεται η οστεοενσωμάτωση. Το υγιές οστό είναι ικανό να διαμορφώσει ένα στενό δεσμό με το εμφύτευμα σε 6-12 εβδομάδες.

3. Τεχνητά δόντια
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης, το εμφύτευμα αποτελεί ένα συμπαγές υπόβαθρο προκειμένου να τοποθετηθούν τα τεχνητά ακινητα δόντια, μετα από τις απαραιτητες κλινικες διαδικασιες (μετρα, προβες κλπ).
Φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων

Ακριβώς σαν τα φυσικά δόντια, τα εμφυτεύματα απαιτούν τακτικό έλεγχο και συνειδητή στοματική υγιεινή. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων βασίζεται στο κατά πόσο θα κρατήσετε τα καινούργια σας δόντια καθαρά και χωρίς οδοντική πλάκα.

Συχνές απορίες

Υποστήριξη εμφυτευμάτων
Για την πληρέστερη παροχή σωστής περίθαλψης των ασθενών λειτουργεί Τμήμα Περιοδοντολογικό – Περιεμφυτευματολογικό, ο σκοπός του οποίου είναι η διατήρηση του καλού αποτελέσματος με τον οργανωμένο και συχνό έλεγχο των ασθενών.

Ακόμα, στο ΥΓΕΙΑ λειτουργεί μονάδα Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής Αντιμετώπισης ασθενών με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, όπως π.χ.
• Βαριά καρδιοπάθεια
• Μη ρυθμιζόμενος διαβήτης
• Νοσήματα του αίματος
• Σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS)
Στο Τμήμα αυτό μπορούν, επίσης, να αντιμετωπισθούν γναθοχειρουργικά ή και περιοδοντολογικά προβλήματα αμιγή ή σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Οι οδοντικές αποκαταστάσεις με οστεοενσωματούμενα εμφυτεύματα αποτελούν πλέον μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να προσφερθεί στον οδοντιατρικό ασθενή.
Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας που έδειξαν οι κλινικές μελέτες, έκαμψαν τις όποιες αντιρρήσεις για την εφαρμογή των εμφυτευμάτων.

Η σύγχρονη εμφυτευματολογία κινείται πλέον σε δύο άξονες:

 • Ο πρώτος είναι αποκαταστάσεις σε υπάρχον οστικό υπόστρωμα, όπου συμπεριλαμβάνεται και η άμεση εμφύτευση, με τα ίδια ποσοστά επιτυχίας.
 • Ο δεύτερος είναι αποκαταστάσεις σε ” δυσμενείς” περιοχές του στόματος, λόγω: 
  – ανατομικών περιορισμών
  – απώλειας οστού από τραυματισμό ή περιοδοντίτιδα μεγάλης βαρύτητας

Οι αντομικά δυσμενείς περιοχές είναι οι οπίσθιες περιοχές των γνάθων, όπου η ύπαρξη “χαμηλού” εδάφους του ιγμορείου άντρου και η “μικρή απόσταση” του κάτω φατνιακού αγγειονευρώδους δεματίου από την φατνιακή ακρολοφία, απαιτούν ιδιαίτερες τεχνικές αποκατάστασης.

Η τεχνική της ανύψωσης του εδάφους του ιγμορείου (με ταυτόχρονη εμφύτευση ή με εμφύτευση σε δεύτερο χρόνο) και η κατά πάχος(τρισδιάστατη) αύξηση του οστικού υποστρώματος (με ταυτόχρονη εμφύτευση ή με εμφύτευση σε δεύτερο χρόνο), αποτελούν πλέον καθημερινή πρακτική για την εμφυτευματολογική ομάδα του Υγεία. με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν πλέον το 100%.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχή έκβαση αυτών των σύνθετων περιστατικών, εκτός από την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (μεμβράνες αστικής ανάπλασης, αλλογενή και οστικά μοσχεύματα), έχει η δυνατότητα που έχει η εμφυτευματολογική ομάδα του Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ, να λαμβάνει αυτογενή αστικά μοσχεύματα από ποικίλες ενδοστοματικές περιοχές του σώματος και εξωστοματικές περιοχές του σώματος όπως η κνήμη και η λαγόνια ακρολοφία) χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής.

3ος όροφος

Τηλέφωνο
210 686 7202

Ιατρική ομάδα