HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Ρομποτικά υποβοηθούμενη ολική αρθροπλαστική ισχίου με το σύστημα Mako

Αιτίες πόνου στο ισχίο

Οι αρθρώσεις συμμετέχουν σε κάθε μας κίνηση. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το σκύψιμο και το στρίψιμο του σώματος απαιτούν τη χρήση των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος.. Ο πόνος που προκαλείται μετά από τραυματισμό ή λόγω κάποιας πάθησης του ισχίου μπορεί να περιορίσει δραστικά τη δυνατότητά μας να κινηθούμε και να εργαστούμε.  Η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου στο ισχίο είναι η οστεοαρθρίτιδα ή εκφυλιστική αρθρίτιδα, μια πάθηση που προκαλεί συνεχή φθορά και καταστροφή του χόνδρου και των οστών. Εξαιτίας της, ο χόνδρος που προστατεύει το άκρο του μηριαίου σταδιακά καταστρέφεται ή μπορεί να καταστραφεί και το περπάτημα γίνεται επώδυνο, καθώς τα οστά τρίβονται μεταξύ τους.

Τι είναι η ολική αρθροπλαστική ισχίου;

Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου το αρθριτικό οστό και ο κατεστραμμένος χόνδρος απομακρύνονται και αντικαθίστανται από κατάλληλα εμφυτεύματα ισχίου, σχεδιασμένα να λειτουργούν όπως η άρθρωση του ισχίου.  Στη διάρκεια της επέμβασης, η κεφαλή του μηριαίου αντικαθίσταται από ένα μεταλλικό στέλεχος και μια τεχνητή σφαίρα που εφαρμόζει στην κορυφή του στελέχους. Στην κοιλότητα του ισχίου (κοτύλη) προσαρμόζεται ένα μεταλλικό τεμάχιο σαν «κούπα», το οποίο είναι επενδεδυμένο με ανθεκτικό πολυαιθυλένιο.

Η εταιρεία Stryker συνεργάστηκε με χειρουργούς και ανέπτυξε την πρωτοποριακή τεχνολογία υποβοηθούμενης χειρουργικής με το ρομποτικό βραχίονα Mako, που εφαρμόζεται στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, μια επέμβαση σχεδιασμένη για ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστική αρθρίτιδα του ισχίου. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει στο χειρουργό ένα εξατομικευμένο τρισδιάστατο μοντέλο προκειμένου να σχεδιάσει το πλάνο της επέμβασης για τον ασθενή. Κατά την επέμβαση, ο χειρουργός καθοδηγεί το ρομποτικό βραχίονα, βάσει του εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου. Αυτό βοηθά το χειρουργό να εστιάσει στο πάσχον οστό και να το αντικαταστήσει με το εμφύτευμα της αρθροπλαστικής βάση της ατομικής ανατομίας του ασθενούς, διατηρώντας όμως ανέπαφο το υγιές οστό.

Πώς λειτουργεί η ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση με το σύστημα Mako

 1. Εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο

Πρώτο βήμα η εξειδικευμένη αξονική τομογραφία της άρθρωσής σας, η οποία κατασκευάζει μία τρισδιάστατη απεικόνιση της ανατομίας του γόνατός σας και με την κατάλληλη επεξεργασία από το λογισμικό του συστήματος Mako, σχεδιάζεται το εξατομικευμένο προεγχειρητικό σας πλάνο.

 1. Στο χειρουργείο

Στο χειρουργείο, ο χειρουργός σας κινείται βάσει του εξατομικευμένου προεγχειρητικού σας πλάνου για να χρησιμοποιήσει το σύστημα Mako, το οποίο παρέχει επίσης τη δυνατότητα στο χειρουργό να τροποποιήσει το αρχικό χειρουργικό πλάνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπου είναι αναγκαίο. Αφού ο χειρουργός προετοιμάσει το οστό για το εμφύτευμα, το σύστημα Mako τον καθοδηγεί εντός της προκαθορισμένης περιοχής και τον βοηθάει να παραμένει εντός των προσχεδιασμένων ορίων ώστε να επιτευχθεί πιο ακριβής τοποθέτηση του εμφυτεύματος.

 1. Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση ο χειρουργός, το νοσηλευτικό προσωπικό και ο φυσιοθεραπευτής βοηθούν να κινητοποιηθείτε άμεσα. Παρακολουθούν από κοντά τη μετεγχειρητική σας πορεία και την πρόοδο που σημειώνετε. Η ακτινογραφία μετά την αρθροπλαστική επιβεβαιώνει το τέλειο αποτέλεσμα.

 • Αξονική τομογραφία
 • Εξατομικευμένο πλάνο
 • Μετεγχειρητική ακτινογραφία

Συχνές ερωτήσεις

Ε: Πόσο καιρό πραγματοποιείται η επέμβαση Mako;

Α: Η πρώτη επέμβαση Mako πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2006.

Ε: Η επέμβαση εκτελείται από τον ρομποτικό βραχίονα Mako;

Α: Όχι, η επέμβαση εκτελείται από τον ορθοπεδικό χειρουργό που ελέγχει το σύστημα του ρομποτικού βραχίονα για να σχεδιάσει την επέμβαση και να τοποθετήσει το εμφύτευμα. Ο ρομποτικός βραχίονας δεν εκτελεί την επέμβαση, δεν λαμβάνει αποφάσεις από μόνος του ούτε και κινείται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο αν δεν τον κατευθύνει ο χειρουργός. Το σύστημα Mako επίσης δίνει στο χειρουργό τη δυνατότητα να τροποποιήσει το εξατομικευμένο χειρουργικό πλάνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όπου είναι αναγκαίο.

Ε: Πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα γόνατος;

Α: Η επιστροφή στις δραστηριότητές σας μετά από μία αρθροπλαστική διαφέρει από άτομο σε άτομο και αυτό εξαρτάται από το βαθμό καταπόνησης των αρθρώσεων, το βάρος, την ηλικία, τη φυσική κατάσταση, κτλ. Ο ιατρός σας με τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές θα σας βοηθήσει στη γρήγορη επανένταξη στις καθημερινές δραστηριότητές σας, ενώ συστάσεις όπως η διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα, και η αποφυγή έντονης καταπόνησης,άρσης βάρους και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που περιλαμβάνουν κραδασμούς, θα βοηθήσουν στη μακροζωία της νέας σας άρθρωσης.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΕIΧΝΟΥΝ OΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ.

Τι χρειάζεται να κάνετε πριν από την επέμβαση

Η προετοιμασία για τη μερική αρθροπλαστική γόνατος ξεκινά μερικές μέρες ή κάποιες εβδομάδες πριν από την επέμβαση. Ορισμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε το διάστημα πριν από το χειρουργείο σας:

 • Ήπια άσκηση
 • Γενική φυσική εξέταση
 • Έλεγχος φαρμακευτικής αγωγής
 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Απώλεια βάρους
 • Διενέργεια προεγχειρητικής επίσκεψης, προεγχειρητικών εξετάσεων (εργαστηριακών, απεικονιστικών, κτλ), αναισθησιολογικού ελέγχου.
 • Έλεγχος οστικού μεταβολισμού και ενίσχυση οστού με λήψη Βιταμίνης D