HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
Apollonion
aretaeio
Healthspot
Homecare
PLATON DIAGNOSIS
IVF
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
CITYHOSPITAL
Digital Clinic
HEAL
Business Care
Y-Logimed Α.Ε.

Μονάδα Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών

Η Μεταμόσχευση Mυελού Oστών (ΜΜΟ) είναι η πιο προωθημένη θεραπεία για την καταπολέμηση των δυσίατων και πρώην ανίατων αιματολογικών κυρίως νοσημάτων.

Η Μονάδα Αυτόλογης Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις αρχέγονων κυττάρων περιφερικού αίματος για την καταπολέμηση των δυσίατων και πρώην ανίατων αιματολογικών κυρίως νοσημάτων.

Η Mεταμόσχευση στηρίζεται στην εξής αρχή:
Αν στον ασθενή χορηγηθεί μεγάλη δόση χημειοθεραπείας (μεγαθεραπεία), μεγαλύτερη από αυτή που δίνεται στις συνήθεις χημειοθεραπείες, θα καταστραφούν τα παθολογικά κύτταρα της νόσου, αλλά μαζί μ’ αυτά θα καταστραφούν και τα φυσιολογικά μητρικά κύτταρα του μυελού των οστών που παράγουν τα κύτταρα του αίματος.

Ο αφανισμός του Μυελού των Οστών αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση στον ασθενή, μετά τη μεγαθεραπεία, αιμοποιητικών κυττάρων που λαμβάνονται από το μυελό των οστών ή από το αίμα του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογη μεταμόσχευση) ή άλλου ιστοσυμβατού δότη (αλλογενής μεταμόσχευση). Στην αλλογενή μεταμόσχευση η ανάδυση ενός ανοσολογικού φαινομένου (GVHD) ενισχύει σημαντικά το ποσοστό ίασης.

Στο ΥΓΕΙΑ η πρώτη μεταμόσχευση έγινε το 1990 οπότε και οργανώθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (Α. Παπαγιάννης, Γ. Καριανάκης).

Η Μονάδα αποτελείται από δύο μονόκλινα δωμάτια και από βοηθητικούς χώρους. Λειτουργεί με συνθήκες πλήρους αποστείρωσης, που επιτυγχάνεται με θετική πίεση αέρος και με αποστείρωση όλων των αντικειμένων (κληνοστρομνή, μπλούζες, εργαλεία, τροφές). 

Η Μονάδα Μ.Μ.Ο. υποστηρίζεται από υπομονάδες Αιμαφαίρεσης και Κρυοκατάψυξης του Μυελού των Οστών και αποτελείται από 2 κλίνες.

Με τη Μεταμόσχευση Μυελού Οστών επιτυγχάνεται θεραπεία σε περιστατικά που δεν μπορούν να θεραπευτούν με τις συνήθεις μεθόδους θεραπείες. Έτσι, κατορθώθηκε να αντιμετωπιστούν νοσήματα που χωρίς τη μεταμόσχευση ήταν ανίατα, όπως η Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία, η Χρόνια Λεμφογενής Λευχαιμία, η Μεσογειακή Αναιμία, τα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα, καθώς και αυτά που μετά τη συνήθη θεραπεία υποτροπιάζουν (π.χ. λεμφώματα, οξείες λευχαιμίες).

7ος όροφος

Tηλέφωνο
210 686 7560
210 686 7562

Ιατρική ομάδα